Κλιμάκωση χωρίς τέλος: Αυξάνονται οι φόβοι για ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Μπλίνκεν: Μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να λάβει χώρα πολύ γρήγορα.
via Associated Press

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε την Τετάρτη πως η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας μέσα σε «πολύ μικρό χρονικό περιθώριο», καθώς συναντούσε τον πρόεδρο της χώρας στο πρώτο σκέλος μιας νέας διπλωματικής προσπάθειας για την αποτροπή μιας πολεμικής σύγκρουσης.

Η Ρωσία ανέφερε πως οι εντάσεις γύρω από την Ουκρανία αυξάνονταν και ότι περιμένει ακόμα γραπτή αμερικανική απάντηση στις απαιτήσεις της για εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Οι απαισιόδοξες δηλώσεις υποδεικνύουν εκ νέου το χάσμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, καθώς ο Μπλίνκεν ετοιμάζεται για μια συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή, για την οποία αναλυτής της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής έχει πει ότι είναι «πιθανώς ο τελευταίος σταθμός πριν το δυστύχημα».

Ο Μπλίνκεν είπε σε διπλωμάτες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο πως η συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών από τη Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία λάμβανε χώρα «χωρίς πρόκληση, χωρίς λογική».

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν σχέδια για αύξηση αυτής της δύναμης ακόμα περισσότερο, σε πολύ μικρό χρονικό περιθώριο, και αυτό δίνει στον πρόεδρο Πούτιν τη δυνατότητα, επίσης σε πολύ μικρό χρονικό περιθώριο, για περαιτέρω επιθετικές ενέργειες ενάντια στην Ουκρανία» είπε ο Μπλίνκεν.

«Είμαστε πλέον σε ένα στάδιο όπου η Ρωσία θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία» είπε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. «Και αυτό που θα κάνει ο υπουργός Μπλίνκεν είναι να υπογραμμίσει πολύ ξεκάθαρα ότι υπάρχει διπλωματική οδός προς τα εμπρός».

Από πλευράς του ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ κάλεσε τη Δύση την Τετάρτη να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία και χαρακτήρισε την κατάσταση σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια ως «κρίσιμη», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείo Interfax. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει ένας πόλεμος ευρείας κλίμακας στην Ευρώπη ή αλλού και ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί, να πλήξει ή να εισβάλει στην Ουκρανία. «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να ξεδιπλωθεί στην Ευρώπη ή κάπου άλλου ένας ευρείας κλίμακας πόλεμος. Δεν προτιθέμεθα να προβούμε σε οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες, Δεν θα επιτεθούμε, δεν θα πλήξουμε δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία» , δήλωσε ο Ριαμπκόφ μιλώντας στην λέσχη Valdai, ενώ τόνισε πως η απειλή της Ουκρανίας να ενσωματωθεί στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που αγγίζει την καρδιά των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας.

Ο Ριαμπκόφ καθησύχασε επίσης τις ΗΠΑ σχετικά με τις επικείμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για αυτές. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας όσον αφορά τα γυμνάσια», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Η Ρωσία έχει επίσης μεταφέρει στρατεύματα στη Λευκορωσία για αυτό που χαρακτηρίζει ως κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, αποκτώντας έτσι την επιλογή της επίθεσης στην Ουκρανία από βορρά, ανατολή και νότο. Ωστόσο αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση: Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, οι στρατιωτικοί ελιγμοί και οι πτήσεις αεροσκαφών του ΝΑΤΟ ευθύνονταν για τις αυξανόμενες εντάσεις γύρω από την Ουκρανία.

Η Ρωσία λέει πως νιώθει ότι απειλείται από τους αυξανόμενους δεσμούς του Κιέβου με τη Δύση και θέλει να επιβάλει «κόκκινες γραμμές» για να αποτρέψει την Ουκρανία από το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς και να βάλει τη Συμμαχία να αποσύρει στρατεύματα και όπλα από την ανατολική Ευρώπη. Η Ουάσινγκτον λέει πως αυτές οι απαιτήσεις είναι απαράδεκτες.

Ο Βλαντιμίρ Φρόλοφ, πρώην Ρώσος διπλωμάτης που είναι πλέον αναλυτής εξωτερικής πολιτικής, είπε πως η Μόσχα δεν θα εξευμενιζόταν από μια προσφορά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για συνομιλίες ελέγχου εξοπλισμών και επιδιώκει μια πιο σαρωτική αναδιάταξη της ευρωπαϊκής τάξης ασφαλείας. «Η συνάντηση Λαβρόφ- Μπλίνκεν είναι πιθανότατα ο τελευταίος σταθμός πριν το δυστύχημα. Μα οι ελπίδες είναι λίγες, οι θέσεις είναι ασύμβατες» είπε.

Χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξη δυνάμεων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία ως «μεγάλη κλιμάκωση», ο Φρόλοφ προέβη σε δυσοίωνες εκτιμήσεις για την κρίση. «Νομίζω πως, πέραν μιας ενδεχόμενης συνθηκολόγησης των ΗΠΑ και παράδοσης της Ουκρανίας στη Ρωσία, κάποιου είδους στρατιωτική επιλογή είναι πλέον αναπόφευκτη τώρα».

Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στη Μόσχα, όπου το ρούβλι σημείωσε άνοδο την Τετάρτη αφού είχε πέσει σε χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων απέναντι στο δολάριο και οι ρωσικές μετοχές είχαν μια ελαφρά ανάκαμψη μετά από αρκετές συνεδριάσεις με μεγάλες απώλειες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν τον προηγούμενο μήνα ενέκρινε την παροχή επιπλέον 200 εκατ. δολαρίων σε αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία και έδωσε πέρυσι περισσότερη βοήθεια τέτοιου είδους από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη φάση από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Τη Δευτέρα η Βρετανία είπε ότι είχε αρχίσει να παρέχει στην Ουκρανία αντιαρματικά όπλα για να τη βοηθήσει να αμυνθεί.

Η Ρωσία είχε τρεις γύρους συνομιλιών την προηγούμενη εβδομάδα με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ, μα δεν απέδωσαν καρπούς. Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας είπε ότι η άφιξη ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία συνιστούσε απευθείας απειλή στη χώρα του.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και Ευρωπαίοι σύμμαχοί της έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν πως δημιουργεί την κρίση και ότι επαφίεται σε αυτόν και τους Ρώσους να αποφασίσουν εάν θα εισβάλουν και θα υποστούν, ως εκ τούτου, σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Πάντως οι ΗΠΑ δεν φαίνονται να έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα ως προς το αν ο Πούτιν σκοπεύει να εισβάλει ή αν η επίδειξη ισχύος έχει σκοπό να αποσπαστούν παραχωρήσεις χωρίς πραγματική σύγκρουση.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, TASS

Δημοφιλή