Κλιμάκωση με το «Όρουτς Ρέις»: Πλησίασε το Καστελλόριζο σε απόσταση κάτω των 10 ν.μ

Συνεχίζει ελιγμούς μέσα στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή, έχοντας κλειστούς τους πομπούς.
ASSOCIATED PRESS

Επικίνδυνη κλιμάκωση λαμβάνει χώρα με την Τουρκία, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Όρουτς Ρέις», όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, βρέθηκε σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων από τη Στρογγύλη- ενώ νωρίτερα είχε αναφερθεί πως ήταν 8 ν.μ από το Καστελλόριζο, στα νοτιοδυτικά του νησιού, με κλειστούς τους πομπούς του από το βράδυ.

Το «Όρουτς Ρέις» έχει δίπλα του τουρκικά σκάφη, και σε μικρή απόσταση βρίσκονται πολεμικά πλοία του ελληνικού ΠΝ. Σημειώνεται πως η τουρκική Navtex εκπνέει σε δύο ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία προέβη σε νέα πρόκληση, εκδίδοντας παράνομο χάρτη έρευνας και διάσωσης με την οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

«Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια». Αυτό υπογράμμισε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προειδοποιώντας συγχρόνως ότι «η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο».

«Η ορθή διάσταση που έχει να κάνει με τις θαλάσσιες ζώνες είναι πολύ συγκεκριμένη. Σήμερα που μιλάμε, τα χωρικά μας ύδατα είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα διατηρεί μονομερώς το κυριαρχικό της δικαίωμα, ανά πάσα στιγμή με βάση το Διεθνές Δίκαιο, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια. Πέρα από τα 6 μίλια που είναι χωροθετημένα είναι διεθνή ύδατα, βεβαίως η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα έως τα 200 μίλια ή παραπάνω» είπε ο κ. Γεραπετρίτης. «Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια -και ήδη το πράττουμε στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον», δήλωσε προαναγγέλλοντας τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις. Εξάλλου, «διατηρούμε για όλη την υπόλοιπη χερσαία και νησιωτική χώρα (το δικαίωμα) να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Αυτό δεν θα μας το στερήσει κανείς».

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος υπουργός ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα θα στείλει και γεωτρύπανο εάν εκτιμηθεί πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανακάλυψης φυσικού αερίου.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή