Κλιμάκωση στην Ουκρανία: Μερική επιστράτευση στη Ρωσία κήρυξε ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος, σε διάγγελμά του, υποστήριξε πως η Δύση «θέλει να καταστρέψει» τη Ρωσία.
.
.
SPUTNIK via via REUTERS

Μερική επιστράτευση στη Ρωσία κήρυξε το πρωί της Τετάρτης ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, - την πρώτη επιστράτευση στη χώρα από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο- στο πλαίσιο του διαγγέλματος που αναμενόταν αρχικά το βράδυ της Τρίτης, κατηγορώντας παράλληλα τη Δύση για «πυρηνικό εκβιασμό» και τονίζοντας ότι «έχουμε πολλά όπλα για να απαντήσουμε».

Το διάταγμα για τη μερική επιστράτευση έχει υπογραφεί, ενώ, όπως είπε, «αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατέψουμε τον λαό μας- αυτό δεν είναι μπλόφα».

Όπως τόνισε, η μερική επιστράτευση αφορά «μόνο πολίτες στη στρατιωτική εφεδρεία, και πάνω από όλα αυτούς που υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις και έχουν μια συγκεκριμένη στρατιωτική ειδικότητα και σχετική εμπειρία», υπογραμμίζοντας πως όλοι όσοι θα επιστρατευθούν θα έχουν «πλήρες status ενόπλων δυνάμεων». Όπως έγινε γνωστό, καλούνται 300.000 άτομα.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η Δύση «θέλει να καταστρέψει» τη Ρωσία και έχει προσπαθήσει να μετατρέψει τον ουκρανικό λαό σε «κρέας για τα κανόνια». Παράλληλα πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως η Δύση δεν θέλει ειρήνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και ότι η μερική επιστράτευση έχει σκοπό την υπεράσπιση της Ρωσίας και της επικράτειάς της, ενώ σημείωσε πως «διέταξα την κυβέρνηση να δώσει νόμιμο status στους εθελοντές που πολεμούν στο Ντονμπάς».

Συνεχίζοντας, ισχυρίστηκε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι σε «αυτές τις ιστορικές περιοχές στην Ουκρανία δεν θέλουν να είναι υπό τον ζυγό των νεοναζί» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να τους εγκαταλείψουμε».

Αναφερόμενος στα προταθέντα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές, είπε ότι «υποστηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Όσον αφορά στη μερική επιστράτευση, είπε ότι οι σχετικές διαδικασίες αρχίζουν από σήμερα, ενώ υποστήριξε πως η Δύση «πέρασε όλα τα όρια στην επιθετικότητά της απέναντι στη Ρωσία» και «επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος μας». Όπως υποστήριξε, κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κορυφαίων χωρών του ΝΑΤΟ αναφέρθηκαν στην «πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της Ρωσίας».

«Αυτοί που προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα θα έπρεπε να ξέρουν ότι οι άνεμοι μπορεί να αλλάξουν προς την κατεύθυνσή τους».

«Σε αυτούς που επιτρέπουν στους εαυτούς τους τέτοιες δηλώσεις για τη Ρωσία, θέλω να υπενθυμίσω πως η χώρα μας έχει και αυτή πολλά όπλα για να απαντήσει, και για συγκεκριμένα μέσα και πιο σύγχρονα από αυτά χωρών του ΝΑΤΟ, και όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, για την προστασία της Ρωσίας και του λαού μας, θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα όλα τα μέσα στη διάθεσή μας» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να παρέχει τα χρήματα για την αύξηση της παραγωγής όπλων.

Από πλευράς του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε ότι «πολεμούμε εναντίον της Δύσης στην Ουκρανία», και ότι «σχεδόν όλο το δίκτυο δορυφόρων του ΝΑΤΟ λειτουργεί εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία». Επίσης υποστήριξε πως «βλέπουμε πλήγματα από δυτικά όπλα σε αμάχους» και ότι «δυτικοί διοικητές που βρίσκονται στο Κίεβο διευθύνουν τις επιχειρήσεις».

Ο υπουργός Άμυνας είπε, όσον αφορά στη μερική επιστράτευση, πως θα κληθούν 300.000 άτομα και ότι αυτοί που επιστρατεύονται θα λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση πριν σταλούν σε επιχειρήσεις.

Ανέφερε ότι δεν καλούνται αυτοί που υπηρέτησαν θητεία ως κληρωτοί ή φοιτητές, μα αυτοί με «προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία». Επίσης, υποστήριξε ότι οι ρωσικές απώλειες ανέρχονται σε 5.937 άτομα (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Δύσης είναι πολύ μεγαλύτερες- η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας έκανε λόγο για εκτιμήσεις περί 55.000 απωλειών).

.
.
GLEB GARANICH via REUTERS

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζίλιαν Κίγκαν, είπε στο Sky News πως το διάγγελμα Πούτιν ήταν μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές του πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν. «Είναι ξεκάθαρα κάτι που θα έπρεπε να πάρουμε πολύ στα σοβαρά, επειδή, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο- δεν είμαι βέβαιη πως έχει και ο ίδιος τον έλεγχο. Αυτό είναι προφανώς κλιμάκωση» είπε σχετικά.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ έκανε λόγο για «άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, για το οποίο φυσικά θα συζητήσουμε και θα διαβουλευτούμε πολιτικά ως προς το πώς θα απαντήσουμε».

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε στο Reuters πως η ρωσική επιστράτευση ήταν προβλέψιμο βήμα, που θα αποδειχθεί εξαιρετικά μη δημοφιλές και υπογραμμίζει ότι ο πόλεμος δεν πάει σύμφωνα με τα σχέδια της Μόσχας. Επίσης, είπε πως ο Πούτιν προσπαθεί να ρίξει στη Δύση την ευθύνη για τον πόλεμο και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία και της διενέργειας δημοψηφισμάτων για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών είναι «ενδείξεις αδυναμίας, (ενδείξεις) της ρωσικής αποτυχίας», δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ. «Παρωδίες δημοψηφισμάτων και μια επιστράτευση αποτελουν ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», έγραψε στο Twitter η Μπρινκ διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα της θα συνεχίσει να «υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των πλευρών για την ασφάλεια.

H Ρωσία ήδη αναγνωρίζει το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, που μαζί αποτελούν το Ντονμπάς, μέρος του οποίου κατελήφθη το 2014, ως ανεξάρτητα κράτη. Η Ουκρανία και η Δύση θεωρούν όλα τα τμήματα της Ουκρανίας στα οποία βρίσκονται ρωσικές δυνάμεις ως παρανόμως κατεχόμενα.

Η Ρωσία κατέχει περίπου το 60% του Ντονέτσκ και είχε καταλάβει σχεδόν όλο το Λουχάνσκ, μετά από αργή προέλαση κατόπιν μηνών σκληρών μαχών. Ωστόσο αυτά τα εδαφικά κέρδη τώρα απειλούνται, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από το Χάρκοβο κατόπιν ουκρανικής αντεπίθεσης μέσα σε αυτόν τον μήνα, χάνοντας τον έλεγχο γραμμών ανεφοδιασμού για μεγάλο μέρος του μετώπου στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Πριν το διάγγελμα Πούτιν οι φιλορωσικές αρχές σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας υπό ρωσική κατοχή ανακοίνωσαν σχέδια για δημοψηφίσματα περί ένταξης στη Ρωσία τις επόμενες ημέρες.

Τα δημοψηφίσματα αναμενόταν να αρχίσουν την Παρασκευή σε Λουχάνσκ, Χερσώνα και τις μερικώς ελεγχόμενες από τη Ρωσία Ζαπορίζια και Ντονέτσκ. Ο Πούτιν είπε ότι η απόφαση για μερική επιστράτευση οφείλεται στις «απειλές που αντιμετωπίζουμε, συγκεκριμένα για να προστατέψουμε την πατρίδα μας, την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού μας και των ανθρώπων στις απελευθερωμένες περιοχές».

Το ρωσικό ρούβλι έπεσε και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά τις δηλώσεις Πούτιν. Υπενθυμίζεται πως ο πόλεμος έχει ήδη προκαλέσει άνοδο των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων ανά τον κόσμο. Επίσης, μεγάλη πτώση σημειώθηκε στο ρωσικό χρηματιστήριο.

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα το Κρεμλίνο υποστήριζε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία εξελισσόταν βάσει σχεδίου, ωστόσο η μερική επιστράτευση αποτελεί πρακτικά αναγνώριση από πλευράς Πούτιν πως η Ρωσία χρειάζεται περισσότερους στρατιώτες στα πεδία των μαχών.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, BBC

Δημοφιλή