Οι σπάνιοι παγετώνες της Αφρικής θα έχουν εξαφανιστεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί νέα αναφορά, εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων δεινών για την ήπειρο που συμβάλλει λιγότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη μα αναμένεται να υποφέρει περισσότερο.
Όπως αναφέρει το Associated Press, η αναφορά αυτή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και άλλων υπηρεσιών δημοσιεύεται εν όψει της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στη Σκωτία που αρχίσει στις 31 Οκτωβρίου, και υπενθυμίζει πως τα 1,3 δισ. άνθρωποι που ζουν στην Αφρική παραμένουν «εξαιρετικά ευάλωτοι» καθώς η ήπειρος θερμαίνεται ακόμα περισσότερο και με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι ο παγκόσμιος μέσος όρος. Παρόλα αυτά, οι 54 χώρες της Αφρικής ευθύνονται για λιγότερο από το 4% των παγκοσμίων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης γίνεται αναφορά στους συρρικνούμενους παγετώνες του Κιλιμάντζαρο, του όρους Κένυα και των ορέων Ρουενζόρι στην Ουγκάντα, ως συμβόλων των μεγάλων αλλαγών που έρχονται με ταχείς ρυθμούς. «Οι υπάρχοντες ρυθμοί υποχώρησης είναι υψηλότεροι από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε πλήρη αποπαγοποίηση ως τη δεκαετία του 2040» αναφέρεται σχετικά.
Μεγάλοι εκτοπισμοί, λιμός και όλο και μεγαλύτερα κλιματικά σοκ όπως ξηρασίες και πλημμύρες αναμένονται στο μέλλον, ωστόσο η έλλειψη κλιματικών δεδομένων σε τμήματα της Αφρικής «έχει μεγάλες επιπτώσεις» όσον αφορά σε προειδοποιήσεις καταστροφών για εκατομμύρια ανθρώπους, είπε ο Πετέρι Τάαλας, γγ του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, την Τρίτη.
Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ποικίλλουν ανά την αφρικανική ήπειρο, ωστόσο στην υποσαχάρια Αφρική η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το ΑΕΠ κατά 3% ως το 2050, γράφει στην αναφορά η Τζοζέφα Λεονέλ Κορέια Σακό, της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης. «Δεν χειροτερεύουν μόνο οι φυσικές συνθήκες, μα αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονται» σημειώνει σχετικά.
Ως το 2030 μέχρι 118 εκατομμύρια πολύ φτωχοί άνθρωποι (αυτοί που ζουν με κάτω από 1,90 δολάρια την ημέρα) «θα είναι εκτεθειμένοι σε ξηρασίες, πλημμύρες και ακραίες θερμοκρασίες στην Αφρική, εάν δεν τεθούν σε ισχύ επαρκή μέτρα αντίδρασης» προσθέτει η Σακό.
Ήδη ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει πως στη Μαδαγασκάρη οι συνθήκες πείνας οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, και τμήματα του Νοτίου Σουδάν βιώνουν τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και 60 χρόνια.
Σημειώνεται πως οι αφρικανικές χώρες ζητούν την σύσταση ενός νέου συστήματος που θα ιχνηλατεί την χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες, οι οποίες αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στον ετήσιο στόχο χορήγησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο για να τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Αφρικής για το κλίμα.
Το αίτημα αυτό σηματοδοτεί τις εντάσεις που επικρατούν ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, οι οποίες ευθύνονται για το 80% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες υφίστανται τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Αν αποδείξουμε ότι κάποιος ευθύνεται για κάτι, είναι δική του η ευθύνη να πληρώσει γι’αυτό», δήλωσε ο Τόνγκι Γκαχούμα, πρόεδρος της Αφρικανικής Ομάδας Διαπραγματευτών στην COP26, η οποία θα αρχίσει στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη στην Σκωτία.
Το 2009 οι ανεπτυγμένες χώρες συμφώνησαν να επιτύχουν ως το 2020 να ανέλθει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως η βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο που θα έχει στόχο να μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Βάσει των πιο πρόσφατων διαθέσιμων υπολογισμών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η χρηματοδότηση αυτή ανήλθε στα 79,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, μόλις 2% περισσότερο από αυτήν που δόθηκε το 2018.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι ασιατικές χώρες έλαβαν κατά μέσον όρο 43% της χρηματοδότησης για το κλίμα την περίοδο 2016-19, ενώ η Αφρική έλαβε 26%. Ο Γκαχούμα σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει ένα πιο λεπτομερές κοινό σύστημα το οποίο θα παρακολουθεί τις συνδρομές κάθε χώρας και πού πήγαν αυτές.
Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters