Ο τουρισμός στην Ανταρκτική ανθίζει αλλά οι ειδικοί φοβούνται ότι τα μεγαλύτερα πλοία που μεταφέρουν τουρίστες εκεί διακινδυνεύουν τη ζωή όλων των επιβατών.
Περίπου 50.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την Ανταρκτική το περασμένο καλοκαίρι (για νότιο ημισφαίριο) - περίπου όσοι επισκέπτονται κάθε μέρα την Ντίσνεϊλαντ.
Οι περισσότεροι εξ αυτών συρρέουν στην χερσόνησο της Ανταρκτικής, μια περιοχή περίπου ίση σε μέγεθος με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί φτάνουν είτε μέσω μικρών ρουαζιερόπλοιοων ή με ειδικά σκάφη και παρόλο που ο τουρισμός ρυθμίζεται και ελέγχεται, την ίδια ώρα αυξάνεται.
Εξάλλου, δεν υπάρχουν όρια για τον αριθμό των επισκεπτών, τονίζουν οι ειδικοί στο Skynews.
Πλέον, οι τουρίστες φτάνουν ακόμη πιο μακριά από τον Ανταρκτικό Κύκλο προς τα νότια της Χερσονήσου.
Η Ανταρκτική Χερσόνησος είναι ο ταχύτερος θερμαινόμενος τόπος στον πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή ταποτελεί τεράστιο παράγοντα κινδύνου για τους τουρίστες. Το ίδιο το τοπίο αλλάζει και η υπερθέρμανση σημαίνει ότι υπάρχουν αυξανόμενοι αριθμοί παγόβουνων που θα μπορούσαν να πέσουν πάνω σε τουριστικά πλοία.
Συχνά τα θαλάσσια κανάλια είναι κλειστά λόγω του πάγου και η διέλευση δεν είναι εφικτή. Για αυτό είναι αναγκαίο οι καπετάνιοι των πλοίων να είναι πολύ έμπειροι στην πλοήγηση μέσα στους πάγους και οι αρχηγοί των αποστολών να είναι εξειδικευμένοι και εξαιρετικά ικανοί.
(με πληροφορίες από SkyNews)