Κλιματική κρίση: Nέο ρεκόρ θερμοκρασίας στη Μεσόγειο το 2023

To WWF αναφέρει ότι τα νερά της Mare Nostrum γίνονται πιο αλμυρά, με περισσότερες μέδουσες και ξενικά είδη.
SanerG via Getty Images

Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των υδάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα σημείωσε νέο ρεκόρ 21,1°C τον Απρίλιο του 2023, καθώς η περιοχή συνεχίζει να αποτελεί «εστία κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το ιταλικό WWF την Παρασκευή.

Η έκθεση, με τίτλο «Η ανάσα των ωκεανών (Il Respiro degli Oceani)», η οποία δημοσιεύθηκε πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών το Σάββατο, αναφέρει ότι η θερμοκρασία αυτή είναι σχεδόν έναν βαθμό υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900.

Σύμφωνα με την έκθεση η κλιματική κρίση οδηγεί τη Μεσόγειο να γίνει επίσης πιο αλμυρή και ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες επιτρέπουν σε ξενικά είδη να μεταναστεύουν στα ολο και πιο ζεστά νερά της Μεσογείου και να αντικαθιστούν ενδημικά είδη, και ενισχύουν την εξάπλωση των μεδουσών.

Το WWF δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή προστατεύεται το 8,33% των υδάτων της Μεσογείου, ένα επίπεδο που πρέπει να ανέλθει στο 30% μέχρι το 2030.

Το φαινόμενο έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα σε όλη την έκτασή τους, δημιουργώντας σημαντικές συνέπειες σε κρίσιμους οικονομικούς τομείς, όπως η αλιεία και ο τουρισμός, καθώς και στην υγεία και τη διατροφή μας.

Ο σημαντικότερος αντίκτυπος, ωστόσο, αφορά τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ωκεανοί στη θερμορύθμιση του παγκόσμιου κλίματος (με το σύστημα των ωκεάνιων ρευμάτων, το οποίο μεταφέρει θερμά νερά από τις τροπικές περιοχές προς τα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, όπου ψύχονται, βυθίζονται και επιστρέφουν στις τροπικές περιοχές σε έναν συνεχή κύκλο), την παραγωγή οξυγόνου (το 50% του οξυγόνου που παράγεται στον πλανήτη μας, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν) και την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα (κάθε ένα τέταρτο περίπου του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται κάθε χρόνο, που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 30% όλων των εκπομπών CO2 που παράγονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες παγκοσμίως).

«Υπό το βάρος των επιπτώσεων της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, η “αναπνοή” των ωκεανών πιέζεται όλο και περισσότερο: απαιτείται επείγουσα δράση για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αύξηση της ανθεκτικότητας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα.»

Δημοφιλή