Αύξηση των τουριστικών ροών από την Κίνα προς την Ελάδα αναμένεται την τρέχουσα τουριστική χρονιά, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, κάνοντας λόγο για ποσοστό που θα ξεπεράσει το 50%. «Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην τουριστική αγορά της Κίνας. Στηρίζουμε το Έτος Τουρισμού Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας και εκμεταλλευόμαστε το κοινό ευρωπαϊκό επιχειρησιακό πλαίσιο συνεργασίας για την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, την προώθηση των ανταγωνιστικών τους πλεονεκτημάτων και την προβολή της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού που προσφέρει μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες 365 ημέρες τον χρόνο, με ουσιαστική ενίσχυση της τουριστικής ροής από τη Κίνα προς την Ελλάδα» σημειώνει η ίδια.
Η κ. Κουντουρά τονίζει ότι η Ελλάδα αξιοποιεί την παρουσία της στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) προωθώντας σε διεθνές επίπεδο τον «Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού» στον τουρισμό, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τής κινεζικής κυβέρνησης, «One Belt, One Road». Η υπουργός υπενθύμισε ότι τον προσεχή Οκτώβριο διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη Διεθνής Συνάντηση για τον Τουρισμό στον Δρόμο του Μεταξιούν σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Κλειδί, ωστόσο, για την άνοδο των αφίξεων ήταν η καθιέρωση της αεροπορικής σύνδεσης Πεκίνου-Αθήνας όλο τον χρόνο. Σύμφωνα με την κ. Κουντουρά, είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία, που άμεσα ενίσχυσε τις ταξιδιωτικές ροές και έθεσε τις βάσεις ώστε να ακολουθήσουν και νέες αντίστοιχες κινήσεις στο μέλλον.
Mε αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Τουρισμού στη διεθνή τουριστική έκθεση της Σαγκάης, ITB China, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαίους ταξιδιωτικούς ομίλους της κινεζικής τουριστικής αγοράς, όπου εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος των Κινέζων επισκεπτών, ειδικότερα για την προσέλκυση νέων τουριστικών ροών από την κινεζική αγορά συνολικά για το 2018 και το 2019, μέσω της προώθησης νέων ελληνικών προορισμών και τον εμπλουτισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών με νέα ταξιδιωτικά πακέτα, με έμφαση τον θεματικό τουρισμό.
Επίσης, με πρωτοβουλία της κ. Κουντουρά διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση με εκπροσώπους των τριών μεγαλύτερων κινεζικών αεροπορικών εταιρειών (Air China, China Eastern, China Southern) που πραγματοποιούν διεθνή δρομολόγια προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος», με επιδίωξη τη δρομολόγηση νέας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Σαγκάης-Αθήνας. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ο προορισμός Ελλάδα σε σχέση με την αγορά της Κίνας, το επιτυχημένο παράδειγμα της νέας πτήσης Πεκίνου-Αθήνας, οι νέες παροχές του ΔΑΑ «Ελ.Βενιζέλος» για τη διευκόλυνση των Κινέζων ταξιδιωτών και οι προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια.
Την τελευταία τριετία (2015-2017) σημειώνεται εντυπωσιακή άνοδος της τουριστικής κίνησης από την Κίνα. Το 2017 σημειώθηκε αύξηση 35% στις αφίξεις Κινέζων επισκεπτών στην Ελλάδα. Η αυξητική τάση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών οδήγησε στη δρομολόγηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Πεκίνου-Αθήνας. H Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου και της Ευρώπης, προσελκύει τους περισσότερους Κινέζους επισκέπτες με υψηλά εισοδήματα.
Το 2016, ένας στους δέκα Κινέζους με υψηλά εισοδήματα που επέλεξαν μεσογειακούς προορισμούς για διακοπές, προτίμησε την Ελλάδα, με την τάση να είναι αυξητική για τα επόμενα χρόνια.
Το 2017, δύο στους τρεις Κινέζους που επισκέφθηκαν την Ελλάδας είχα υψηλά εισοδήματα και δαπάνησαν κατά μέσο όρο 5.679 ευρώ ανά ταξίδι ή 931 ευρώ την ημέρα (συνολικά σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ).
Το 2018, υπολογίζεται ότι δύο στους 10 Κινέζους υψηλού εισοδηματικού προφίλ θα επιλέξουν την Ελλάδα έναντι άλλων μεσογειακών προορισμών, με την τουριστική κίνηση να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σχεδόν 100% μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Η Ελλάδα αποτέλεσε τον έβδομο δημοφιλέστερο ευρωπαϊκό προορισμό για τους Κινέζους τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ευρώπη το 2017.
Τέλος, σημειώνεται ότι η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Κίνας για τις μεταφορές προβλέπει τη δρομολόγηση 14 εβδομαδιαίων συνδέσεων μεταξύ προορισμών των δύο χωρών. Αυτήν τη στιγμή η Air China καλύπτει τις δύο από τις 14 εβδομαδιαίες συνδέσεις, ενώ έχει δρομολογήσει για τη θερινή περίοδο και τρίτη εβδομαδιαία πτήση. Στόχος είναι η νέα πτήση Σαγκάη-Αθήνα να ξεκινήσει στις αρχές του 2019.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)