Κουρτς: Η Αυστρία δεν θα δεχτεί ανθρώπους από ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς

«Η θέση μου δεν άλλαξε, θα έλεγα ότι μάλιστα έγινε ακόμη αυστηρότερη».
GEORG HOCHMUTH via Getty Images

Την πάγια άρνησή του, να δεχθεί η χώρα του ανθρώπους από ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, επανέλαβε με έμφαση σήμερα το απόγευμα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος κόμματος των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ.

″Η θέση μου δεν άλλαξε, θα έλεγα ότι μάλιστα έγινε ακόμη αυστηρότερη”, τόνισε ο καγκελάριος παραπέμποντας στην κρίση του κορονοϊού, ενώ από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος επισήμανε την υπάρχουσα διαφορά απόψεων εντός του κυβερνητικού συνασπισμού σε αυτό το θέμα.

Ταυτόχρονα όμως, ο Βέρνερ Κόγκλερ έκανε λόγο για υποχρέωση του ελληνικού κράτους να οργανώσει την φροντίδα των προσφύγων στην χώρα κατά τρόπο ώστε να μειωθεί κατά το δυνατό περισσότερο μία διάδοση του κορονοϊού.

″Πρώτα-πρώτα, είναι μία υποχρέωση του ελληνικού κράτους να φροντίσει για μία εκτόνωση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε πρόσφατα για τον σκοπό αυτό 350 εκατομμύρια ευρώ.

Σε σχέση με το θέμα της μεταφοράς 1.500 ασυνόδευτων ανηλίκων, διευκρίνισε πως στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά, όπως συμπλήρωσε, τώρα το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως ένα τελείως άλλο.

Πρόσφατα, από διάφορες πλευρές στην Αυστρία, ακόμη και από τον ίδιο τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, είχαν απευθυνθεί εκκλήσεις προς τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και προς το σύνολο των μελών της κυβέρνησης του, να προχωρήσουν σε υποδοχή στη χώρα, ανθρώπων από προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα.

Την έκκληση, στις αρχές Μαρτίου, του Αυστριακού προέδρου, ο οποίος ζητούσε να υπάρξει υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα στην Αυστρία ― με προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά, εφόσον προκύπτει λόγος παροχής ασύλου ― είχε απορρίψει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Για την άρνησή του, ο καγκελάριος είχε επικαλεστεί το γεγονός, όπως είχε αναφέρει, ότι ”η Αυστρία είναι μεταξύ των ισχυρότερα επιβαρυμένων χωρών της ΕΕ, δεν υπάρχει άλλη χώρα παγκοσμίως και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, η οποία να έχει δεχθεί περισσότερους κατά κεφαλή πρόσφυγες, όπως η Αυστρία”.

Μόλις το περασμένο Σάββατο, το ― θεωρούμενο ως νεοφιλελεύθερο ― κόμμα ”ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία)” της αντιπολίτευσης, σε ”περαιτέρω επίμονη έκκληση” προς την αυστριακή κυβέρνηση ζητούσε ”να δεχθεί 100-200 πρόσφυγες από την Ελλάδα, καθώς οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά είναι, εξαιτίας της αδράνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφόρητες και οι καταυλισμοί θα πρέπει να εκκενωθούν το ταχύτερο δυνατό”.

Είχαν προηγηθεί παρόμοιες εκκλήσεις από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, ενώ υπέρ της υποδοχής προσφύγων τάσσεται εμμέσως, πλην σαφώς, το συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα στην κυβέρνηση συνασπισμού, κόμμα των Πράσινων, το οποίο φέρεται όμως αναγκασμένο να στηρίξει, στη βάση της σχετικής συμφωνίας συνασπισμού, μία ενιαία κυβερνητική στάση.

Αρκετοί δήμαρχοι και κοινοτάρχες στην Αυστρία, είχαν ιδρύσει στις αρχές Μαρτίου μία σχετική ”Πρωτοβουλία”, διαμηνύοντας την προθυμία τους να υποδεχθούν στις περιοχές τους πρόσφυγες από την Ελλάδα, ενώ υπέρ της υποδοχής από το κρατίδιο του είχε ταχθεί και ο κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας Πέτερ Κάιζερ.

Προειδοποίηση, ότι ”μία μετάδοση του κορονοϊού στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά θα ήταν μία καταστροφή”, απεύθυνε την Κυριακή και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυστρία, ο Καρδινάλιος Κρίστοφ Σένμπορν, τονίζοντας ως ”επειγόντως αναγκαία” τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ελληνική ενδοχώρα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή