Προβάδισμα, κατά τρεις μονάδες, έναντι του δευτέρου κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού, για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, καταγράφει, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο σημερινό τεύχος του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil.
Όπως σχολιάζουν οι υπεύθυνοι της δημοσκόπησης, ικανοποιημένα με τα αποτελέσματά της πρέπει να είναι και τα τρία πρώτα κόμματα - Λαϊκό, Σοσιαλδημοκρατικό και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που συγκυβερνά με το Λαϊκό ― καθώς αυτά εμφανίζονται με βελτιωμένο το ποσοστό τους σε σχέση με το εκλογικό τους αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές του 2014.
Στη δημοσκόπηση, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 30% έναντι του 27% στις Ευρωεκλογές του Μαίου του 2014, οι Σοσιαλδημοκράτες με 27% (24,1% το 2014), το Κόμμα των Ελευθέρων με 23% (19,7%).
Ακολουθούν οι Πράσινοι, με μειωμένο το ποσοστό τους στο 10% σε σχέση με τον 14,5% στις τελευταίες Ευρωεκλογές, το ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ανεπαίσθητη μείωση από το 8,1% στο 8% και το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, του οποίου επικεφαλής υποψήφια είναι η ελληνικής καταγωγής Κατερίνα Αναστασίου, με 1% (2,1% το 2014).
Στην ίδια δημοσκόπηση και στο ερώτημα ”εάν οι Ευρωεκλογές είναι σημαντικότερες, το ίδιο σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές από τις εθνικές εκλογές”, οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 5%, τις θεωρούν πιο σημαντικές, σε ποσοστό 49% εκτιμούν πως είναι το ίδιο σημαντικές, ενώ για ένα 41% είναι λιγότερο σημαντικές.
Σε προηγούμενη δημοσκόπηση του Profil τον περασμένο μήνα, ακριβώς ενάμιση χρόνο από τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017, τις οποίες το ίδιο είχε κερδίσει, το προβάδισμα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος εμφανιζόταν να εξακολουθεί να παραμένει σταθερό, ενώ μειωμένο, σε σχέση με το εκλογικό του αποτέλεσμα, ήταν το ποσοστό του Κόμματος των Ελευθέρων.
Και σε αυτή την δημοσκόπηση ως προς τις βουλευτικές εκλογές, το Λαϊκό Κόμμα ― που από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Ελεύθερους ― βρισκόταν στην πρώτη θέση με βελτιωμένο στο 34% το ποσοστό του, έναντι 31,5% του εκλογικού αποτελέσματός του.
Στην δεύτερη θέση, ελαφρώς βελτιωμένο, εμφανιζόταν στη δημοσκόπηση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης ― το οποίο, ως πρώτο κόμμα, βρισκόταν επικεφαλής των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια ― με ποσοστό 28%, έναντι του 26,9% στις εκλογές, ενώ τρίτο ερχόταν το Κόμμα των Ελευθέρων, με μειωμένο το ποσοστό του στο 22% έναντι 26% στις εκλογές του 2017.
Η ίδια δημοσκόπηση έφερε ως τέταρτο κόμμα το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 7 % έναντι του 5,3% στις εκλογές, και ακολουθούσαν οι Πράσινοι με ποσοστό 5% (3,8%) και η ”Λίστα Τώρα” (πρώην ”Λίστα Πιλτς”) με 2% (4,4% στις εκλογές).
Κουρτς: Ζητά τέλος στην κηδεμονία από τις Βρυξέλλες
Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Κουρτς, διευρύνει τις πρόσφατα διατυπωθείσες απαιτήσεις του για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας, σε δηλώσεις του την Κυριακή, ένα τέλος της κηδεμονίας από τις Βρυξέλλες.
Την ίδια στιγμή, σύσσωμη η αυστριακή αντιπολίτευση κατηγορεί τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, για αδράνεια ως μέλος επί έξι χρόνια αυστριακών κυβερνήσεων και για οριστική πλέον υιοθέτηση από μέρους του της αντιευρωπαϊκής γραμμής των Ελευθέρων για ψηφοθηρικούς λόγους.
Στις δηλώσεις της Κυριακής ο καγκελάριος ασκεί κριτική στον «παραλογισμό οδηγιών» και στην «κηδεμονία» από τις Βρυξέλλες, ζητώντας από την ΕΕ «αντί να απαιτεί συνεχώς χρήματα, να σταματήσει να προδιαγράφει στους ανθρώπους πώς πρέπει να ζουν».
Συγκεκριμένα ο ίδιος ζητά την διαγραφή 1.000 οδηγιών και κανονισμών, που όμως δεν κατονομάζει, όπως επίσης την επιστροφή αυτών των αρμοδιοτήτων στις χώρες-μέλη, επισημαίνοντας ότι «οι άνθρωποι ζητούν από την ΕΕ απαντήσεις σε μεγάλα ζητήματα όπως η ασφάλεια, η προστασία των εξωτερικών συνόρων ή η κλιματική αλλαγή». Προσθέτει δε, ότι «κανένας άνθρωπος δεν χρειάζεται τις οδηγίες της ΕΕ, ως προς το σνίτσελ ή τις πατάτες».
Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, το «εγχείρημα ελευθερίας Ευρώπη» γίνεται ολοένα και περισσότερο «στενός κορσές γραφειοκρατίας» για τους πολίτες, και έως τώρα δεν έχει ξεκινήσει κάποια πρωτοβουλία για να σταματήσει «ο παραλογισμός των οδηγιών» και να τεθούν κρίσιμα ερωτήματα.
«Εάν θέλουμε να ενθουσιάσουμε εκ νέου τους ανθρώπους για την Ευρώπη, πρέπει να σταματήσουμε την κηδεμονία από τις Βρυξέλλες», τονίζει χαρακτηριστικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος μόλις πριν από μερικές ημέρες είχε ζητήσει μία επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως επισήμαινε, ενόψη των νέων προσκλήσεων απαιτείται μία επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Στο πλαίσιο αυτό απαιτούσε σκληρότερες κυρώσεις για χώρες που δημιουργούν χρέος, ποινές για εκείνες οι οποίες δεν καταγράφουν παράνομους μετανάστες και τους αφήνουν να διέρχονται από το έδαφός τους, καθώς και βαριές συνέπειες για παραβιάσεις κατά του κράτους δικαίου και τη φιλελεύθερη δημοκρατία.
Αντιδρώντας στις δηλώσεις Κουρτς, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό ― το οποίο τα προηγούμενα δέκα χρόνια ηγούνταν των αυστριακών κυβερνήσεων ― επιρρίπτει στον Αυστριακό καγκελάριο «αδράνεια» και «προσωπική αποτυχία», υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ως μέλος της κυβέρνησης (σ.σ. καγκελάριος και νωρίτερα υπουργός Εξωτερικών) επί έξι χρόνια, είχε συνυπογράψει όλες τις αποφάσεις της ΕΕ.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, οι δηλώσεις του Κουρτς θυμίζουν έντονα το «στιλ» του κυβερνητικού του εταίρου, του Κόμματος των Ελευθέρων, «από το οποίο δεν ξεχωρίζει πλέον το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου».
Για οριστική πλέον υιοθέτηση της αντιευρωπαϊκής γραμμής του Κόμματος των Ελευθέρων, κατηγορεί τον Αυστριακό καγκελάριο η αρχηγός του δευτέρου κόμματος της αντιπολίτευσης, του ΝΕΟΣ, Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ, επισημαίνοντας πως οι δύο όροι τους οποίους αυτός χρησιμοποιεί, «κηδεμονία από τις Βρυξέλλες και ”παραλογισμός οδηγιών”, αποτελούν ”λέξεις κλειδιά στο στρατόπεδο των εθνικιστών και των δεξιών λαϊκιστών».
Η αρχηγός του ΝΕΟΣ εκφράζει την έκπληξή της για την επίθεση που εξαπολύει ο Κουρτς κατά των ”γραφειοκρατών των Βρυξελλών”, τη στιγμή, που, όπως η ίδια σημειώνει, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα, δεσπόζει εδώ και δεκαετίες στους θεσμούς και το κόμμα του Κουρτς είναι εκείνο από το οποίο προερχόταν πάντα ο Αυστριακός Επίτροπος στην ΕΕ.
Υπενθυμίζεται, πως στην πρότασή του για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λισαβόνας, την οποία απέρριψε ήδη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Αυστριακός καγκελάριος έκανε και λόγο - χωρίς όμως να τα κατονομάζει ― για «κράτη τα οποία ευχαρίστως παίρνουν τα χρήματά μας και είναι ευχαρίστως πρόθυμα να εισπράξουν τα χρήματά μας».
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)