Ενας άνδρας έχασε τη ζωή του και περισσότεροι από 140 συνελήφθησαν ή καταγράφηκαν ως αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια σπάνιων διαδηλώσεων κατά της κομμουνιστικής κυβέρνησης στην Κούβα.
Ο Ντιουμπίς Λαουρένσιο Τεχέντα, 36 ετών, πέθανε σε προάστιο της Αβάνας τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Κούβας δεν ανέφερε ποια ήταν η αιτία θανάτου, αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν μέλος μιας ομάδας που επιτέθηκε σε κυβερνητική εγκατάσταση.
Ωστόσο, μάρτυρες δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στους διαδηλωτές.
«Οι κομμουνιστές έχουν χάσει τον έλεγχο»
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι Τεχέντα είχε εμπλακεί σε «διαταραχές» στη γειτονιά Λα Γκουινέρα της Αβάνας τη Δευτέρα, όπου μια ομάδα φέρεται να επιτέθηκε σε κυβερνητική εγκατάσταση. Μετέδωσαν ότι αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας.
Την Τρίτη, το υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε τους διαδηλωτές για βανδαλισμούς, εμπρησμούς και επιθέσεις σε βάρος της αστυνομίας και των πολιτών.
Ωστόσο, μάρτυρες δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές που συμμετείχαν σε μια αυθόρμητη διαδήλωση στη γειτονιά.
Ο Βάλντο Ερέρα, ο οποίος ζει στην περιοχή, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι αξιωματικοί πρόταξαν τα όπλα τους και άρχισαν να πυροβολούν τους διαδηλωτές.
«Νομίζω ότι οι κομμουνιστές έχουν χάσει τον έλεγχο, δεν έχουν λύση σε αυτήν την κατάσταση», είπε.
«Πήραν την κόρη μου»
Ο δημοσιογραφικός ιστότοπος δεδομένων Inventario κατέγραψε περισσότερες από 40 διαμαρτυρίες την Κυριακή.
Τέτοιες μη εξουσιοδοτημένες δημόσιες συγκεντρώσεις είναι παράνομες στην Κούβα και οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν γρήγορα μέτρα.
Την Τρίτη, η αστυνομία είχε ανακτήσει τον έλεγχο στους δρόμους.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι τουλάχιστον 140 Κουβανοί είτε έχουν τεθεί υπό κράτηση είτε ότι είναι άγνωστο πού βρίσκονται, με τους συγγενείς τους να φοβούνται ότι κρατούνται σε άγνωστες τοποθεσίες.
«Πήραν χθες την κόρη μου και δεν έχω κανένα νέο της» , είπε μια γυναίκα έξω από ένα αστυνομικό τμήμα της Αβάνας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων την Τρίτη.
Τι κρύβεται πίσω από τις διαμαρτυρίες
Οι σπάνιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή, όταν χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, τις αυξήσεις τιμών και την διαχείριση της πανδημίας Covid-19 από την κυβέρνηση.
Η αναταραχή ξεκίνησε με μια διαδήλωση στην πόλη του Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος, νοτιοδυτικά της Αβάνας, αλλά σύντομα εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.
Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να ανατρέπουν αστυνομικά αυτοκίνητα και να λεηλατούν κρατικά καταστήματα που τιμολογούν τα προϊόντα τους σε ξένα νομίσματα. Για πολλούς Κουβανούς, αυτά τα καταστήματα είναι ο μόνος τρόπος να αγοράσουν βασικά είδη αλλά οι τιμές είναι υψηλές.
«Οικονομική ασφυξία»
Ο Πρόεδρος Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «αντεπαναστάτες».
Η κυβέρνησή του κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στην Κούβα, τόσο για τις διαμαρτυρίες όσο και για τα ευρύτερα προβλήματα της χώρας.
Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν περιορίσει τις εμπορικές συνδιαλλαγές με την Κούβα από το 1962. Αυξήθηκαν υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέβαλε επίσης κυρώσεις στη Βενεζουέλα - ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου της Κούβας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας έκανε λόγο για «πολιτική οικονομικής ασφυξίας με σκοπό την πρόκληση κοινωνικής αναταραχής στη χώρα».
Αλλά ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι Κουβανοί έχουν υποστεί «δεκαετίες καταστολής».
Τη Δευτέρα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «στέκονται σταθερά στο πλευρό του λαού της Κούβας, καθώς διεκδικεί τα οικουμενικά του δικαιώματα».
(με πληροφορίες από BBC)