Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη- Αναστασιάδη: «Απολύτως συντονισμένες Ελλάδα- Κύπρος»

Συνάντηση των δύο ηγετών εν όψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
.
.
Eurokinissi

Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία.

Οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, παράλληλα με διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών εν όψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Κοινή μας θέση είναι πως η αποφασιστικότητα για την εμπλοκή σε μία έναρξη διαδικασίας διαλόγου, δεν αναιρεί την ανάγκη για δημιουργικό κλίμα» είπε στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως «απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας μονομερείς ενέργειες που θα οδηγήσουν στο αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα».

Και αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξη της Αθήνας, ο Πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε: «Επιδιώκουμε να δούμε μία Τουρκία που θα αποδεικνύει εμπράκτως πως επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από μονομερείς ενέργειες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ΕΕ θα επιδείξει αλληλεγγύη. Ευχαριστώ τον φίλο Κυριάκο για την ενδελεχή ενημέρωση για τις διερευνητικές επαφές. Κοινή πεποίθηση είναι πως ο διάλογος θα πρέπει να περιορίζεται στην επίσημη ατζέντα».

Και συμπλήρωσε: «Τα τριμερή σχήματα στην ευρύτερη περιοχή αποδεικνύουν πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν».

«Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση βιώσιμης λύσης αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και θέμα εθνικό. Πράξη δικαιοσύνης για τον Κυπριακό λαό» τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «Μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως επίσης στο θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια», εξηγώντας πως «Μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και με διασφαλισμένη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «δυστυχώς η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός του πλαισίου, εμμένοντας στην ανεδαφική λύση των δύο κρατών, που απορρίπτουν ο ΟΗΕ και η ΕΕ. Τουρκία και Τατάρ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου νοείται αποκλειστικά και μόνο εντός του υφιστάμενου πλαισίου».

Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι παρούσα στις διερευνητικές επαφές για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Προσερχόμαστε με ειλικρινή διάθεση και μηδενική αφέλεια. Εκεί θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Τουρκίας. Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα πως οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορεί να επιλύσουν χρονίζουσες διαφορές. Το αποδείξαμε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο».

«Τα τριμερή σχήματα συνεργασίας είναι σχήματα ειρήνης και δεν αποκλείουν κανέναν» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφορά έκανε και στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού: «Είναι ανάγκη η ΕΕ να προμηθευθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις δόσεις των εμβολίων που έχει συμφωνήσει με τις φαρμακευτικές εταιρείες» τόνισε και συμπλήρωσε πως με τον Κύπριο Πρόεδρο «συζητήσαμε και το θέμα πως θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε τους ταξιδιώτες» επισημαίνοντας την πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Κλείνοντας τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η Κύπρος δεν είναι μία ανοχύρωτη Πολιτεία, αλλά πως, δανειζόμενος – όπως είπε - τη ρήση του διπλωμάτη Νίκου Κρανιδιώτη, έχει δίπλα της όλον τον Ελληνισμό και μεγάλες δυνάμεις όπως η ΕΕ.

Κατά την υποδοχή του στο προεδρικό μέγαρο ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων, εν αναμονή και της σύγκλησης της Άτυπης Πενταμερούς, είναι αυτονόητη υποχρέωση και ανάγκη η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι απολύτως συντονισμένες». Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως αναγακαίος είναι και ο συντονισμός στο κρίσιμο ζήτημα της πανδημίας όπου Ελλάδα και Κύπρος τα έχουν πάει καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δεδομένου ότι και οι δύο χωρες είναι εξαρτημένες από τον τουσρισμό «καθώς πλησιάζουμε πια στο τέλος αυτής της περιπέτειας, με την αύξηση και του ρυθμού των εμβολιασμών, είναι σημαντικό να προετοιμαζόμαστε και για την επόμενη μέρα», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου Κυριάκο, θέλω για άλλη μια φορά να σε καλωσορίσω στην Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα με το καλωσόρισμα να σε ευχαριστήσω και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον για την Κύπρο, μέσα από την στενή επαφή που έχουμε, το ειλικρινές και συνεχές ενδιαφέρον για τα όσα συμβαίνουν και όσα αφορούν την Κύπρο, τόσο από τον ίδιο προσωπικά εσένα, όσο και από την Κυβέρνησή σου και γενικότερα την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Είναι κάτι που το νιώθουμε ως απαραίτητο στοιχείο στον αγώνα που δίνουμε για την απελευθέρωση, την επανένωση, τη δημιουργία συνθηκών που να επιτρέπουν επίλυση και ειρηνική συμβίωση με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Θα έχουμε την ευκαιρία βεβαίως να ενδιατρίψουμε με λεπτομέρεια και για τα όσα, με την αποφασιστικότητά μας, μπορεί να διαδραματιστούν κατά την άτυπη σύνοδο που φαίνεται να είναι έτοιμος να συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Αλλά και γενικότερα να ανασκοπήσουμε και το ευρύτερο περιβάλλον στην περιοχή, όπως επίσης -και βεβαίως- το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε συντονισμένα να αντιμετωπίσουμε αλλά και να συνεργαστούμε για το καλύτερο δυνατόν, όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή