Η παρέλαση κάθε χρόνο έχει έναν συμβολισμό. Να τιμήσει τα θύματα του πολέμου, τις μάχες που δόθηκαν για να είναι η χώρα ανεξάρτητη και ελεύθερη. Αποτελεί πάντως αναχρονιστικό θεσμό και υπόλειμμα της δικτατορίας, καθώς απορρέει από το στρατό. Τα σχολείο κανονικά δεν έπρεπε να συμμετέχουν σε αυτό. Συμμετέχουν όμως! Και φέτος έχουμε μια ευχάριστη έκπληξη.
Στη Λέσβο θα παρελάσει με το σχολείο του ο 13χρονος Ιμάν, προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν. Τα λόγια του συγκινούν για το εγκώμιο που πλέκει για την Ελλάδα, σε μια χώρα που προσπαθεί αλλά δεν έχει καταφέρει να του προσφέρει αυτά που επιθυμεί ένα 13χρονο αγόρι. Σε αντίθεση με τα δικά του λόγια, κάποια λόγια περήφανων Ελληναράδων δε συγκινούν καθόλου. Αντιθέτως, προκαλούν παράνοια για το πόσο κάτω θα πάει λέξη ανθρωπιά, ξέχωρα από τη λέξη «Πατρίδα», ξέχωρα από τη λέξη «Ελλάδα». Με την ανθρωπιά τι κάνουμε;
Ας αποκρυπτογραφήσουμε τα λόγια του Ιμάν. Με λίγα λόγια, νιώθει περήφανος που θα παρελάσει για να τιμήσει τα θύματα του πολέμου, καθώς αγαπά τη χώρα μας και είναι ευγνώμων που φιλοξενήθηκε εδώ. Δε θέλει μάλιστα να φύγει από εδώ όταν μεγαλώσει. Με άλλα λόγια, φαίνεται ένα παιδί που γνωρίζει την ιστορία της χώρας, για ποιους λόγους στήνουμε αυτή τη γιορτή κάθε χρόνο. Το σέβεται και θέλει να το τιμήσει. Γιατί να μη του δώσουμε την ευκαιρία;
Τυχαία έπεσα σε ένα βίντεο στο youtube από εκείνα που οι youtubers βγαίνουν στο Σύνταγμα και ρωτάνε διάφορα τους περαστικούς. Στο συγκεκριμένο, ο «ρεπόρτερ» ρωτούσε συνομήλικους του Ιβάν τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου. Η πλειοψηφία ΔΕΝ ήξερε. Στην αρχή σκέφτηκα ότι είναι στημένο, αλλά γιατί να στήσεις κάτι για να αποδείξεις ότι είσαι ηλίθιος! Προτού κρίνετε τον Ιβάν, ρωτήστε τα παιδιά σας τι ξέρουν για τη μέρα αυτή.
Στα σχόλια των άρθρων που αφορούσαν τον έφηβο από τον Αφγανιστάν συμμαζεύτηκε περίσσιο μίσος. Λες και η παρέλαση αποτελεί πιστοποιητικό ταυτότητας, λες και αποτελεί τεκμήριο πατριωτισμού, απόδειξη Ελληνισμού. Όχι, φίλε. Όσο Έλληνας νιώθεις εσύ που δεν ξέρεις κάτι παραπάνω από το γεγονός ότι «η κυβέρνηση Μεταξά είπε το ΟΧΙ στους Ιταλούς» (δε θα σχολιάσουμε το γεγονός ότι ήταν λαϊκή απαίτηση και όχι πρωτοβουλία ενός φασίστα) άλλο τόσο μπορεί να νιώθει Έλληνας και όποιος ζει σε αυτά τα εδάφη και γνωρίζει τον ελληνικό πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, την παράδοση. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει τη χαρά αυτού του μικρού παιδιού όταν θα νιώσει ότι αποτελεί ισότιμο μέλος της κοινωνίας. Γιατί, ισότιμο είναι, όσο και αν ξενίζει ορισμένους.
Γιατί οι παρελάσεις να μην αποκτούν και άλλη συμβολική διάσταση; Για παράδειγμα, από το 2015 κι έπειτα σε ελληνικά σχολεία παρελαύνουν παιδιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση και το ελληνικό κράτος τα βοήθησε να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, όταν άλλα κράτη κλείνουν τα σύνορα. Πόσο ανθρώπινο ακούγεται και σε εμάς τους ίδιους και στα θύματα αυτών των ειδεχθών πολέμων και στην κυνική Ευρώπη! Γιατί, αν πάψεις να σκέφτεσαι ως άνθρωπος, μην έχεις την απαίτηση να σκέφτεσαι ως Έλληνας.
Η σημαία δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα. Μπορεί ο καθένας να τη τιμήσει και να την κρατήσει. Είναι ένα σύμβολο που ενίοτε πήρε ηρωικές διαστάσεις, όπως στο έπος του '40 (ασχέτως που δεν ήταν αυτή η σημαία αλλά η γαλάζια με το σταυρό στη μέση). Δεν είναι παράλογο επομένως, ο μικρός να γίνει και σημαιοφόρος σε 2 χρόνια. Σέβεται την πατρίδα, νιώθει Έλληνας, μαθαίνει την ιστορία. Δε βρίσκω καλύτερο εκπρόσωπο κυματισμού της σημαίας στους δρόμους της Λέσβου.