Διεύρυνση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, θέλουν τα πρακτορεία

Η ανάγκη τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού απαιτεί γενναίες αποφάσεις.
.
.
Evgeniia Ozerkina via Getty Images

Το είχαμε επισημαίνει την περασμένη εβδομάδα, στη διαδικτυακή συνέντευξη με τον Γιάννη Ρέτσο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων: Ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος απαξιώθηκε στη δεκαετία της κρίσης στην Ελλάδα, πρέπει να τονωθεί.

Ένα από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είναι η βελτίωση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, τα κουπόνια όπως τα γνωρίζαμε οι παλαιότεροι, προκειμένου να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ελληνες να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές, με οικονομικό τρόπο.

Το «Πρόγραμμα επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και οικογενειών αυτών περιόδου 2020-2021», που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β′ 673/03.03.20, προφανώς και έχει υπογραφεί πριν ξεσπάσει και στη χώρα μας η πανδημία και πριν ληφθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα, γι αυτό και χρίζει βελτίωσης, διότι δεν λαμβάνει υπόψη τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες που όλοι αντιμετωπίζουμε.

Ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων, επισημαίνει ότι το «πρόγραμμα, πέρα από τον αναμφισβήτητο κοινωνικό του χαρακτήρα, τονώνει τον τουρισμό και την ελληνική περιφέρεια και είναι δεδομένο ότι ο εσωτερικός τουρισμός, ειδικά αυτή τη στιγμή, πρέπει να υποστηριχθεί περισσότερο ώστε να αποτελέσει μέσο στήριξης των επιχειρήσεων και κίνητρο διατήρησης θέσεων εργασίας.

Δυστυχώς, όμως, περιορίζεται και ευνοεί μόνο τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα) και δεν επεκτείνεται και σε άλλους παρόχους τουριστικών υπηρεσιών που υφίστανται και προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις διακοπών που είναι σχεδιασμένες στο πλαίσιο του σκοπού του προγράμματος που είναι η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

Τα τουριστικά γραφεία μπορούν και πρέπει να συμπεριληφθούν στους παρόχους του προγράμματος καθώς προσφέρουν οργανωμένα πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν, οδικές και άλλες μεταφορές, διαμονή, επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος (μνημεία, αξιοθέατα κλπ,) , ενώ δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί ο θαλάσσιος τουρισμός και οι μονοήμερες ή πολυήμερες κρουαζιέρες που επίσης καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων.

Η εις βάρος των τουριστικών γραφείων διάκριση πρέπει να λάβει τέλος και η καθιέρωση τους ως αναπόσπαστο τμήμα του κλάδου, εντασσόμενα πάντα στις όποιες ρυθμίσεις εφαρμόζονται για την τόνωση των τουριστικών επιχειρήσεων πρέπει να είναι αυτονόητη.»

Δημοφιλή