Ακολουθεί ένα από τα πιο πολωτικά ερωτήματα των σχέσεων στην ψηφιακή εποχή: Οφείλουμε να μοιραζόμαστε τα δεδομένα της τοποθεσίας μας με τον/τη σύντροφό μας; Ναι ή όχι;
Μερικοί το βλέπουμε ως παραβίαση της ιδιωτικής μας ζωής. Άλλοι πάλι το θεωρούμε ένα χρήσιμο προληπτικό μέτρο ασφαλείας.
Ας δούμε τι λένε οι χρήστες του X (γνωστό και ως πρώην Twitter), σχετικά με την κοινοποίηση της τοποθεσίας μας στο ταίρι μας.
Στις 27 Οκτωβρίου, μια χρήστης μέσα από τον λογαριασμό της, @DelaKram75, έγραψε:
«Bρίσκω την κοινή χρήση τοποθεσίας μεταξύ των συντρόφων πολύ περίεργη συνήθεια. Δεν έχω καμία διάθεση να παρακολουθώ που βρίσκεται ο άντρας μου ανά πάσα στιγμή. Και δεν έχω και καμία όρεξη να με παρακολουθεί και εκείνος. Να σημειωθεί κάπου εδώ ότι και ο σύζυγός μου το βρίσκει περίεργο. Άλλωστε, αν θέλει να με εξαπατήσει, αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Κι ενώ πολλά ζευγάρια ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν την παρακολούθηση για λόγους ασφάλειας, εξακολουθεί να μου φαίνεται παρεμβατική συμπεριφορά. Αν θέλουμε να μάθουμε πού είναι το ταίρι μας δεν έχουμε παρά να του τηλεφωνήσουμε».
Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η μια όψη του νομίσματος. Διότι η χρήστης @UngerLewis γράφει:
«Υπάρχουν πολύ πιο σοβαροί λόγοι για να μοιραστούμε την τοποθεσία μας εκτός από την έλλειψη εμπιστοσύνης. Ο άντρας μου για παράδειγμα, οδηγεί μοτοσικλέτα. Και όταν λείπει έστω και για λίγο, για μένα έχει σημασία να παρακολουθώ πως η κουκίδα του στο GPS κινείται και άρα ο σύζυγός μου είναι σώος».
Tι λένε οι θεραπευτές ζευγαριών για όλα αυτά
Η θεραπεύτρια Nικόλ Σόντερς, αναφέρει στη HuffPost ότι «Η κοινή χρήση της τοποθεσίας είναι ένας πρακτικός τρόπος για τα ζευγάρια, ώστε να συντονίζουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Εξαλείφει την ανάγκη να περιμένουμε πάντα απάντηση στο μήνυμά μας ή να ανησυχούμε που το ταίρι μας δεν απαντά στην κλήση μας».
Επιπλέον η Σόντερς αντιλαμβάνεται αυτή την ψηφιακή δυνατότητα ως έναν τρόπο να φροντίσουμε το ταίρι μας. Αν για παράδειγμα βλέπουμε ότι επιστρέφει από τη δουλειά, μπορούμε να έχουμε ανάψει τον θερμοσίφωνα, ώστε να κάνει το μπάνιο του/της ή να αρχίσουμε να ζεσταίνουμε το φαγητό.
Βέβαια η ίδια, θεωρεί ότι δεν οφείλουμε να συναινούμε σε τίποτα που δεν ταιριάζει με τις αξίες μας, ενώ αναγνωρίζει ότι «τα αγαπημένα ζευγάρια τα καταφέρνουν μια χαρά να επικοινωνούν εδώ και χιλιάδες χρόνια, πολύ πριν υπάρξουν τα smartphones».
Από την άλλη πλευρά, ο θεραπευτής Κερτ Σμιθ, ο οποίος ειδικεύεται στη συμβουλευτική ανδρών, δεν συνιστά την κοινή χρήση τοποθεσίας μεταξύ των συντρόφων.
«Από την εμπειρία που έχω αποκομίσει παρέχοντας συμβουλές σε ζευγάρια, διαπιστώνω ότι η κοινοποίηση τοποθεσίας δεν χτίζει δεσμούς εμπιστοσύνης. Αντιθέτως, δημιουργεί καχυποψία, που εγείρει ερωτήσεις, αμφιβολίες και ανησυχίες. Δημιουργεί επίσης εξάρτηση από το κινητό και περιορίζει τις ευκαιρίες για πραγματική επικοινωνία. Γιατί να μην κάνουμε απλώς ένα ολιγόλεπτο τηλεφώνημα; Η κοινοποίηση τοποθεσίας μπορεί να είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να μην ανησυχούμε, όμως απειλεί να αυξήσει τη δυσπιστία και το άγχος για την εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση», καταλήγει ο ειδικός.
Και τελικά ποιο είναι το συμπέρασμα;
«Όπως κάθε εργαλείο, το όφελος εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης του. Εάν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι γίνονται εμμονικοί ή εξαρτώνται υπερβολικά από τον έλεγχο της τοποθεσίας, τότε πιθανότατα η κοινοποίηση τοποθεσίας προκαλεί δυσπιστία, λογομαχίες και σκηνές παράνοιας», προειδοποιεί η Σόντερς.
Μερικά παραδείγματα υγειούς χρήσης αυτής της ψηφιακής παροχής είναι:
Η περίπτωση που το ταίρι μας ταξιδεύει κάπου μακριά και ενδέχεται να μην μπορέσουμε να του τηλεφωνήσουμε για πολλές ώρες
Όταν το ταίρι μας μπαίνει αργά τη νύχτα σε ένα ταξί
Όταν μας το ζητά το ίδιο το ταίρι μας επειδή γυρνά με τα πόδια στο σπίτι αργά το βράδυ
Η περίπτωση που ο/η σύντροφός μας οδηγεί μοτοσικλέτα ή έχει επισκεφτεί ένα μέρος που δεν γνωρίζει καλά και νιώθει ανασφάλεια