Στις 25 Ιουλίου 2024, το πρακτορείο Reuters δημοσιοποίησε μία δημοσιογραφική έρευνα με ένα τίτλο που δύσκολα δεν θα προσέξει κανείς:
«Αγοράσαμε όλα όσα χρειαζόμασταν για να φτιάξουμε φαιντανύλη αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων - Το μόνο που χρειάστηκε ήταν 3.600 δολάρια και ένα πρόγραμμα αναζήτησης στο Ίντερνετ»
Χρησιμοποιώντας τον όρο «Φαιντανύλη Εξπρές», η δημοσιογραφική ομάδα του πρακτορείου εξηγούσε ότι, πατώντας ένα κουμπί στο smartphone ενός αγοραστή, Κινέζοι πωλητές χημικών θα στείλουν αεροπορικώς συστατικά για παραγωγή φαιντανύλης - από πόρτα σε πόρτα - κάπου στη Βόρεια Αμερική.
“Το ένα γραμμάριο κοστίζει 70, 80 ή 100 ευρώ, η τιμή αυξομειώνεται. Ξοδεύονται χρήματα και για «κεράσματα»”
H Eλλάδα στην εποχή της κοκαΐνης
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα γεννώνται μεγάλα ερωτήματα: Καθώς η κοκαΐνη «εκτοπίζει» ταχύτατα την ηρωίνη και εξελίσσεται σε κυρίαρχη τάση - μόδα, ανεξάρτητα από ηλικίες, κοινωνική θέση και οικονομική επιφάνεια των χρηστών ουσιών, γιατί αρμόδιοι δημόσιοι φορείς που χαράσσουν ή εφαρμόζουν εθνική στρατηγική για τα ναρκωτικά δεν προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα;
Γιατί οι διαθέσιμοι - σημαντικοί - πόροι κατευθύνονται ακόμα και σήμερα, σχεδόν αποκλειστικά, στην αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης ηρωίνης και των οπιοειδών, ενώ αυτή περιορίζεται δραματικά έναντι της χρήσης κοκαΐνης, σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και σε κάθε πόλη της περιφέρειας;
Και πόσο «αθώα» μπορούμε να θεωρήσουμε την - έστω περιστασιακή - χρήση κοκαΐνης, την ώρα που η Εκθεση της ΕΕ για τα Ναρκωτικά το 2024 συσχετίζει τη χρήση ουσιών με το οργανωμένο έγκλημα, τη βία ανηλίκων, ή ακόμα και με την ενδοοικογενειακή βία στη χώρα μας;
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, αρμόδιοι φορείς στη χώρα μας ήταν το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ. Με το νόμο για την Μεταρρύθμιση στην Ψυχική Υγεία, που μόλις ψηφίστηκε, προβλέπεται η σύσταση ενός ενιαίου εθνικού φορέα για τις εξαρτήσεις, ο οποίος θα χαράσσει στο εξής την εθνική στρατηγική και θα παρακολουθεί την υλοποίησή της.
Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα Ναρκωτικά (2024)
«Η ανάλυση των δεικτών που σχετίζονται με την προσφορά για παράνομες ουσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποδηλώνει ότι η διαθεσιμότητα παραμένει υψηλή σε όλους τους τύπους ουσιών. Επιπλέον, η αγορά χαρακτηρίζεται από την ευρεία διαθεσιμότητα ενός ευρύτερου φάσματος φαρμάκων, που συχνά διατίθενται σε υψηλή δραστικότητα ή καθαρότητα, αυξάνοντας δυνητικά τους κινδύνους για την υγεία. Αυτές περιλαμβάνουν νέες ουσίες, όπου τόσο οι καταναλωτικές όσο και οι επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία ενδέχεται να είναι περιορισμένες. Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη ποικιλία στις μορφές με τις οποίες μπορεί να διατίθενται ουσίες στην αγορά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η κάνναβη, στους τρόπους χορήγησης (π.χ. άτμισμα).
Η παγκοσμιοποίηση στις επιχειρησιακές μεθόδους που χρησιμοποιούνται από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγων διευκόλυνσης της υψηλής διαθεσιμότητας ναρκωτικών στην Ευρώπη (...) Διάφορες χώρες στη Νότια Αμερική, τη Δυτική και Νότια Ασία και τη Βόρεια Αφρική παραμένουν σημαντικές πηγές για την είσοδο παράνομων ναρκωτικών στην Ευρώπη, ενώ η Κίνα και η Ινδία παραμένουν σημαντικές χώρες προέλευσης νέων ψυχοδραστικών ουσιών, με την Ινδία τώρα πιο σημαντική για ορισμένες ουσίες, όπως οι συνθετικές καθινόνες. Οι πρόδρομες ουσίες ναρκωτικών και οι σχετικές χημικές ουσίες συχνά αναφέρεται ότι προέρχονται από την Κίνα.
Οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στην Κολομβία, τη Βραζιλία και τον Ισημερινό συνέβαλαν, για παράδειγμα, στην αυξημένη διαθεσιμότητα κοκαΐνης για διακίνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα πολλαπλούς τρόπους λειτουργίας σε μια προσπάθεια αποφυγής εντοπισμού.
Κάνναβη
Η κάνναβη παραμένει μακράν η πιο συχνά καταναλούμενη παράνομη ουσία στην Ευρώπη.
ΚοκαΐνηΗ κοκαΐνη είναι, μετά την κάνναβη, η δεύτερη πιο συχνά χρησιμοποιούμενη παράνομη ουσία στην Ευρώπη, αν και τα επίπεδα επικράτησης και τα πρότυπα χρήσης διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών.
“Θυμάμαι μαγαζί, που μας πρότειναν κάποιοι, όπου πήγα στην τουαλέτα μαζί με μία άλλη κοπέλα για να φρεσκαριστούμε και έπαθα σοκ, γιατί ανακάλυψα ότι στην τουαλέτα υπήρχε εδικός χώρος για χρήση”
Κοκαΐνη: «Πόσο πάει» και πόσο εύκολα κυκλοφορεί γύρω μας
Γιατί κερδίζει έδαφος η κοκαϊνη έναντι της ηρωίνης; Μία πρώτη, απλή εξήγηση, είναι αυτή: για λόγους lifestyle και αισθητικής. Η χρήση ηρωίνης γίνεται με σύριγγες, σε φλέβες που ματώνουν, με κουτάλια, αναπτήρες και με άλλες ”δύσκολες” λεπτομέρειες. Η κοκαϊνη, αντίθετα, απλώνεται σε μία μία λευκή γραμμή πάνω σε ένα καθρέφτη, ή και στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου, στην τουαλέτα σε ένα ακριβό εστιατόριο, σε ένα κλαμπ ή στα μπουζούκια...
Η HuffPost συνάντησε μία γυναίκα στην Αθήνα, που έκανε περιστασιακή χρήση κοκαΐνης μαζί με τον σύντροφό της και με φίλους. Για λόγους απορρήτου, δεν μπορεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητά της.
Ωστόσο, η μαρτυρία της καταγράφεται με την συγκατάθεσή της. Για λόγους ευκολίας στην παρακολούθηση της αφήγησης, η γυναίκα αυτή θα αναφέρεται με το αρχικό γράμμα «Γ».
Η Γ. περιγράφει την προσωπική της εμπειρία από τη χρήση ουσιών, καταθέτοντας πληροφορίες και για τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην «εγχώρια αγορά» στην Ελλάδα.
Γ: «Εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα, με καλές εποδοχές και χωρίς θέματα κοινωνικής απένταξης. Στον κύκλο των επιτυχημένων ανθρώπων - επαγγελματιών, είναι πιο σύνηθες να γίνεται χρήση κοκαΐνης. Μην αναρωτιέστε, εάν πρόκειται για περιορισμένο αριθμό ανθρώπων γύρω σας. Είναι πολύ συνηθισμένο και για πάρα πολύ κόσμο, στους «καλούς» κύκλους.
Στην αρχή, όταν αρχίζει η χρήση δεν αισθάνεσαι καν εθισμό. Αισθάνεσαι, ίσως, ότι σπας και ένα στερεότυπο. Λες: Δεν έπαθα και τίποτα κακό, που δοκίμασα.
Νιώθεις πολύ καλά, έχεις διάθεση να επικοινωνείς με τους γύρω σου, να διασκεδάσεις κλπ.»
HuffPost: Πόσα χρήματα κοστίζει η κοκαΐνη;
Γ: «Κόστιζε πολλά χρήματα. Το ένα γραμμάριο κοστίζει 70, 80 ή 100 ευρώ, η τιμή αυξομειώνεται. Ξοδεύονται χρήματα και για «κεράσματα»: Κάποτε σε κερνάνε, κάποτε κερνάς εσύ. Έξω, όταν βγαίναμε για να διασκεδάσουμε, σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση γινόταν με στραβά ματια από ιδιοκτήτες σε μαγαζιά. Σε όλων των ειδών μαγαζιά...εκεί που πηγαίνουμε όλοι να διασκεδάσουμε δηλαδή. Θυμάμαι μαγαζί, που μας πρότειναν κάποιοι, όπου πήγα στην τουαλέτα μαζί με μία άλλη κοπέλα για να φρεσκαριστούμε και έπαθα σοκ, γιατί ανακάλυψα ότι στην τουαλέτα υπήρχε εδικός χώρος για χρήση. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ένας χρήστης φτάνει να δίνει 700 ευρώ την εβδομάδα. Χρειάζεται καθημερινή χρήση, γιατί δεν μπορεί να κοιμηθεί διαφορετικά. Δεν κοιμάσαι...Δεν μπορείς! Και η χρήση της κοκαΐνης πηγαίνει συνήθως με οικονομική άνεση. Στα οικονομικά ζόρια, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αρχίσει τη χρήση κόκας.»
Μένη Μαλλιώρη: Το νέο φαινόμενο λέγεται «πολυ-χρήση»
Η ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Μένη Μαλλιώρη, με θητεία συμβούλου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και Προέδρου στον ΟΚΑΝΑ, περιγράφει με τον όρο «πολυ-χρήση» την πραγματικότητα δίπλα μας, με τη χρήση ουσιών να αποτελεί κοινό μυστικό στη χώρα, σε πολλές και διαφορετικές ηλικίες, ανεξαρτήτως κοινωνικής - οικονομικής διαστρωμάτωσης:
Ν.Μ.: «Σήμερα, οτιδήποτε περιέχει ψυχοδραστική ουσία χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους. Και σχεδόν όλοι μας, άμεσα ή έμμεσα, επηρεαζόμαστε από αυτό το φαινόμενο. Είτε γιατί εγώ γίνομαι χρήστης, είτε γιατί μπορεί να υφίσταμαι τη βία που προκαλεί η χρήση ουσιών.»
HuffPost: Όταν λέμε ”οτιδήποτε”, εννοούμε και νόμιμη - και παράνομη ουσία;
Ν.Μ.: «Βεβαίως, γιατί έχουμε νέα δεδομένα μετά την πανδημία του Covid-19 και οφείλουμε να τα αναλύσουμε. Σήμερα λέμε ”οτιδήποτε”, αλλά μέχρι πρόσφατα αυτό που μας απασχολούσε ήταν η ηρωίνη. Υπήρχε μία δεύτερη κατηγορία ανθρώπων, που έπαιρναν μαριχουάνα. Ή κάποια άλλη ουσία. Τώρα, όμως, αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι η πολυ-χρήση. Δηλαδή, η συνήθεια να παίρνουν οι άνθρωποι ταυτόχρονα περισσότερες από μία ουσίες: Παίρνω κοκαΐνη και μετά πίνω αλκοόλ και ”φτιάχνομαι”. Ή το ανάστροφο. Παίρνω ηρωίνη, που είναι κατευναστικό του κεντρικού νευρικού συστήματος - δηλαδή με ”κατεβάζει” - και μετά παίρνω κοκαΐνη για να ”ανέβω”. Ή πάρα πολλά, νέα συνθετικά ναρκωτικά. Ο καταναλωτής δεν ξέρει συνήθως τι παίρνει, γιατί δεν ελέγχεται η αγορά, αφού είναι παράνομη. Αγοράζει κάτι, διαδικτυακά ή στο δρόμο ή μέσω τρίτου, χωρίς να ξέρει την περιεκτικότητα, διότι παράγονται συνεχώς νέες συνθετικές ουσίες. Και, ανεξάρτητα από το αν είναι νόμιμες ή παράνομες - οι περισσότερες είναι παράνομες - τις καθιστά πολύ πιο επικίνδυνες. Δηλαδή, άλλη ουσία νομίζει κάποιος ότι έχει πάρει - και άλλη παίρνει. Ή μπορεί να έχει μεγαλύτερη καθαρότητα. Παράδειγμα: Θέλει κάποιος να ξεφορτωθεί γρήγορα μία παρτίδα κοκαϊνης. Τη δίνει σε περιεκτικότητα 100% για να ξεμπερδεύει, ενώ ο χρήστης είναι συνηθισμένος σε περιεκτικότητα 50%. Αυτό θα του κάνει μεγαλύτερη ζημιά φυσικά.»
Από τη χρήση κοκαΐνης για διασκέδαση, στο panic button της ενδοοικογενειακής βίας
Η παραγγελία μίας ποσότητας κοκαΐνης μέσω διαδικτύου με ένα smartphone, όπως περιγράφει στη HuffPost η Γ. και επιβεβαιώνει η ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μένη Μαλλιώρη, είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, έστω και αν πολλοί από εμάς δεν το γνωρίζουμε ή δεν το έχουμε επιχειρήσει ποτέ στη ζωή μας.
Παράγει μία νέα γενιά εθισμένων ατόμων σε κοκαΐνη ή άλλες ουσίες που, σύμφωνα με την κυρία Μαλλιώρη, δεν θα είναι όλοι οι σημερινοί χρήστες, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς. «Είναι ζήτημα χρόνου - και λίγου - πότε θα έχουμε και στην Ελλάδα το πρόβλημα. Ο Μπάιντεν άλλαξε την πολιτική των ΗΠΑ γι αυτό τον λόγο και πρέπει να δούμε αντίστοιχα τη δική μας πολιτική.»
Μένη Μαλλιώρη: Η ΕΕ ζητάει έρευνα για τη χρήση ουσιών σε τη βία ανηλίκων - ακόμα και την ενδοοικογενειακή βία ή τις γυναικοκτονίες
Μία βασική διαπίστωση που κάνει η ομότιμη καθηγήτρια Μένη Μαλλιώρη, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παύει να χαρακτηρίζει τη χρήση ουσιών μόνο ως «απειλή για τη δημόσια υγεία». Πλέον, την χαρακτηρίζει και ως «απειλή για την ασφάλεια». Οι λόγοι αναδεικνύονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για τα Ναρκωτικά, όπου γίνεται λόγος για διασύνδεση της χρήσης ουσιών με τη βία μέσα στο σπίτι (ενδοοικογενειακή βία) και τη βία ανηλίκων, σε συνδυασμό με δίκτυα εγκληματικότητας.
Η Μένη Μαλλιώρη τονίζει, ότι η σύνδεση της χρήσης ουσιών με τις γυναικοκτονίες δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως κάθε τέτοιο έγκλημα πρέπει να αποδίδεται στη συγκεκριμένη αιτία. Ωστόσο, εξηγεί, είναι πολύ πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει λειτουργήσει η χρήση ως ″καταλύτης για άσκηση βίας πίσω από τις κλειστές πόρτες”.
N.M.: «Σπάει ο μύθος. Κάποτε έλεγαν, ότι χρήστες γίνονται τα παιδιά των χωρισμένων οικογενειών. Πάει αυτό. Γι αυτό και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά αλλάζει την αποστολή του, την αναθεωρεί. Θα επιχειρήσει να κάνει την καταγραφή του προβλήματος σε real-time. Πηγαίνει στα επείγοντα περιστατικά, σε νοσοκομεία, όπου με βάση την συμπτωματολογία εντοπίζει περιστατικά και θα αναζητά τις ουσίες. Εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο δίκτυο. Όμως, θα μπορούσαμε να κάνουμε έρευνα στα λύμματα, αυτό που έκανε ο καθηγητής Θωμαϊδης του ΕΜΠ στη διάρκεια της Πανδημίας, αλλά πολύ πιο συστηματικά. Kαι μία τρίτη πηγή που αξιοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η ανίχνευση των ουσιών πάνω σε σύριγγες ή άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται κατά τη χρήση, ώστε να βρουν εκεί την ουσία.»
HuffPost: Και συνδέεται αυτή η χρήση με τις γυναικοκτονίες; Έχουμε διαπιστωμένη έξαρση στη χρήση και διαπιστωμένη έξαρση στις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Αλλά συνδέονται αυτά μεταξύ τους;
N.M.: «Η έκθεση που κυκλοφόρησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τα Ναρκωτικά τον Ιούνιο του 2024, το λέει ευθέως: Ζητάει να γίνουν περισσότερες έρευνες. Γράφει ότι είναι ένα φαινόμενο, το οποίο εμφανίζεται κατά κόρον μετά τον Covid και τα περιοριστικά μέτρα και πρέπει να γίνει μελέτη για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει. Οφείλεται στο αλκοόλ - που έχουμε μεγάλη αύξηση αυτή την περίοδο στην κατανάλωση από άνδρες - ή σε άλλες ουσίες; Γράφει: Αυξάνονται οι πολιτικές ανησυχίες για τη βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά και την εκμετάλλευση ανηλίκων. Η ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών κινείται ασταθώς, τροφοδοτώντας τη βία και τη διαφθορά. Η ροή ναρκωτικών γίνεται κυρίως μέσω λιμανιών. Λόγω της υψηλής διαθεσιμότητας του όγκου ναρκωτικών και του ανταγωνισμού μεταξύ εγκληματικών ομάδων στην Ευρώπη, ορισμένες χώρες βιώνουν αύξηση της βίας και πολλές μορφές εγκληματικότητας. Αυξάνονται οι ανησυχίες για την στρατολόγηση και εκμετάλλευση ανηλίκων, καθώς και για τον δείκτη ανθρωποκτονιών που συνδέονται με τα ναρκωτικά.
“Με χτύπησε τρεις φορές πριν αποφασίσω να φύγω. Είχε κάνει πάντοτε χρήση και όχι με λίγη κοκαϊνη...”
Η διαδρομή από τη χρήση ουσιών στην ενδοοικογενειακή βία
Η μαρτυρία της Γ. - αντί επιλόγου σε αυτή τη δημοσιογραφική έρευνα - επιβεβαιώνει πάντως, ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες πράγματι η χρήση ουσιών (κοκαΐνης και αλκοόλ εν προκειμένω - χωρίς να σημαίνει ότι δεν ισχύει κάτι ανάλογο με άλλες ουσίες) μπορεί να αποδειχθεί ”καταλύτης βίας”, εντός και εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος.
Γ.: «Η ιστορία ξεκινάει από μία πολύ καλή σχέση με τον πρώην συζυγό μου. Η χρήση κοκαΐνης ξεκίνησε ως ″χόμπι″, ας πούμε για διασκέδαση, σε μία χρονική περίοδο όπου η εργασία του πήγαινει πολύ καλά. Η προσωπική εμπειρία μου είναι ότι, όταν οι άνθρωποι ανεβαίνουν, κάποιοι τους διπλαρώνουν. Ήρθε σε επαφή με τέτοιους ανθρώπους και άρχισε τη χρήση κόκας. Στην αρχή έκανα κι εγώ στα πλαίσια του socializing. Γινόταν ένα Σάββατό - ή Σάββατο παρά Σάββατο κάθε μήνα. Όμως, για εκείνον έγινε καθημερινό. Ετσι άρχισαν οι έκρηξεις θυμού και έβλεπα έναν άνθρωπο που δεν τον αναγνώριζα. Στην αρχή δεχόμουν λεκτική επίθεση... ότι όλα τα κάνω λάθος. Και μετά άρχισε και η σωματική βία. Ξύλο. Ήμουν αρχικά αδύναμη να αντιδράσω. Μετά πήγα σε ένα σύμβουλο κι εκείνος με βοήθησε για να δυναμώσω και να αντιδράσω.
Η χρήση συνεχίστηκε και συνεχίζεται. Το πιστεύω, ότι η ”έκρηξη” έχει σχέση με τη χρήση. Ξέρω και γυναίκες που αντιδρούν με λεκτική βία μετά τη χρήση, αντίστοιχα, επειδή δεν διαθέτουν τη μυική. Με τη χρήση, δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί. Έζησα αγένεια που με ενοχλούσε αλλά και βία χωρίς μέτρο και με κάθε αφορμή. Βρισκόμασταν στο δρόμο, έκανε ένα αυτοκίνητο να μπει μπροστά και ο σύντροφός μου που δεν είχα δει στο παρελθόν να τσακώνεται στο δρόμο, ήταν ξαφνικά έτοιμος για τακωμό. Ευτυχώς η σωματική βία δεν έφτασε στο παιδί μας.
Με χτύπησε τρεις φορές πριν αποφασίσω να φύγω. Είχε κάνει πάντοτε χρήση και όχι με λίγη κοκαΐνη. Είχε φτάσει στην καθημερινή χρήση.»
HuffPost: Πώς καταλαβαίνεις την καθημερινή χρήση κοκαΐνης;
Γ.: «Το καταλαβαίνω από την άσπρη μύτη... και όταν ”έπινε” έβλεπες στην όψη κάτι διαφορετικό. Στα μάτια, σα να βρίσκεται σε άσχημη εγρήγορση.
Τις τρεις φορές που άσκησε βία σε εμένα ήταν υπό επήρρεια. Εγώ δεν ακολούθησα κάποιες οδηγίες του πιστά και υπήρξε αντίδραση...εγώ σου είπα να κάνεις εκείνο, εσύ δεν το έκανες... Είχα ενοχες. Πήγαινα να απολογηθώ και τον ερέθιζε αυτό ακόμα περισσότερο. Κατέληγε να τρώω ξύλο κάθε φορά.
Ήμουν αδύναμη και νόμιζα ότι φταίω, έτσι δεν πήγαινα για καταγγελία. Μετά έγινε μόνο λεκτική η βία ξανά και χαρακτηρισμοί, επειδή του είπα ότι θα τον καταγγείλω, αλλά δεν το έκανα αμέσως. Επρεπε να το είχα κάνει.»
HuffPost: Πως αποφάσισες να κάνεις την καταγγελία που οδήγησε στη χορήγηση του panic button;
Γ.: «Με έπεισαν ένοικοι της πολυκατοικίας και ο δικηγόρος μου. Τελικά, πήγα στην διεύθυνση της Αστυνομίας για την ενδοοικογενειακή βία και τα κατήγγειλα όλα.»
HuffPost: Πώς σε αντιμετώπισαν;
Γ.: «Ήταν άψογη η αντιμετώπιση. Με πήραν κατευθείαν με το παιδί στο τμήμα.
Μου πρότειναν να μου δώσουν το panic button (κουμπί πανικού) και να μπω σε προστατευόμενη δομή. Εγώ αρνήθηκα. Οι αστυνομικοί ήταν όλοι πολύ ΟΚ. Γίνονται συνεχείς διελεύσεις από την Ομάδα Δίας στο δρόμο μας. Και οι αξιωματικοί που μου μίλησαν ήταν πολύ ευγενικοί, σχεδόν δοτικοί και έδειξαν μεγάλο σεβασμό απέναντι μου.»
Αριθμός εξαρτημένων δίπλα μας; Άγνωστος
Η έρευνα της HuffPost είναι μία μικρή εισαγωγή σε ένα κολοσσιαίο πρόβλημα, που μόλις αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τις διαστάσεις και τις προεκτάσεις του.
Η ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Μένη Μαλλιώρη, υπογράμμισε στη διάρκεια της συνομιλίας μας, ότι ”κάθε μέρα, σήμερα - αύριο, παρασκευάζονται κάπου στον κόσμο νέες, συνθετικές ουσίες, που δεν γνωρίζουμε τι προκαλούν, ούτε αν θα κυκλοφορούν σύντομα στις πόλεις και στις γειτονιές μας”.
Και πάντοτε θα υπάρχει κάποιος πρόθυμος να δοκιμάσει, εάν εξακολουθήσουν να φτάνουν με την ίδια ευκολία στην πόρτα μας.