Κομισιόν: Δέκα υποψήφια φάρμακα για την Covid-19

Λίστα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 10 πολλά υποσχόμενα φάρμακα.
Visoot Uthairam via Getty Images

Λίστα με 10 υποψήφια φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δημοσίευσε η Κομισιόν: Όπως τονίζεται στη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εμβολιασμός μπορεί να είναι το κύριο μέσο ενάντια στη λοίμωξη, τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία, ωστόσο τα φάρμακα και οι θεραπευτικές αγωγές είναι κρίσιμης σημασίας για αυτούς που μολύνονται.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζεται πως η διαθεσιμότητα φαρμάκων για ασθενείς που νοσούν με Covid-19 είναι ακόμα περιορισμένη, με μόνο ένα προϊόν (remdesivir) να έχει λάβει έγκριση σε επίπεδο ΕΕ.

Η Κομισιόν ζήτησε από την επιτροπή ειδικών πάνω στις παραλλαγές του SARS-CoV-2 και ειδικότερα στην υπο-ομάδα της που είναι αρμόδια για τα φάρμακα της Covid-19, να συντάξει μια λίστα πολλά υποσχόμενων προϊόντων τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μελλοντικό «οπλοστάσιο» κατά της Covid-19 για την ΕΕ.

Οι ειδικοί εστίασαν στις κατηγορίες προϊόντων με τις υψηλότερες δυνατότητες επηρεασμού της πανδημίας: Προϊόντα που εμποδίζουν τη μόλυνση ανθρώπων που έχουν εκτεθεί στον ιό, που μειώνουν την ανάγκη για νοσηλεία και που εμποδίζουν να εξελιχθεί σε κρίσιμη η κατάσταση των νοσούντων (ή να οδηγήσει σε θάνατο). Αναδείχτηκαν τρία είδη προϊόντων: Αντιικά μονοκλωνικά αντισώματα, αντιικά που χορηγούνται από το στόμα και ανοσορυθμιστικά φάρμακα.

Αντιικά μονοκλωνικά αντισώματα

Μιμούνται τα φυσικά αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον του κορονοϊού. Είναι φυσικά και ως εκ τούτου ασφαλή ως φάρμακα. Παραμένουν στο αίμα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θεραπεύοντας και προστατεύοντας. Είναι πιο αποτελεσματικά στα πρώιμα στάδια της μόλυνσης και χορηγούνται μέσω ένεσης. Μπορούν να αναπτύσσονται σχετικά γρήγορα. Τα πιο πολλά υποσχόμενα είναι τα εξής:

Ronapreve - συνδυασμός των casirivimab και imdevimab, από Regeneron και Roche

Xevudy (sotrovimab) από Vir Biotechnology και GSK

Evusheld συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, tixagevimab και cigavimab, από την AstraZeneca

Αντιικά φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα

Είναι μικρά μόρια που μπλοκάρουν τη δραστηριότητα και αναπαραγωγή του ιού. Πρέπει να χορηγηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά τη μόλυνση, πριν ο ιός προκαλέσει ζημιά σε ιστούς και όργανα. Χορηγούνται ως χάπια για μερικές ημέρες. Είναι πιο ανθεκτικά απέναντι σε παραλλαγές του ιού και δουλεύουν και σε εμβολιασμένους.

Molnupiravir από Ridgeback Biotherapeutics και MSD (γνωστή ως Merck σε ΗΠΑ- Καναδά)

PF-07321332από την Pfizer

ΑΤ-527- από Atea Pharmaceuticals και Roche

Ανοσορυθμιστικά φάρμακα

Είναι φάρμακα που μπορούν να ρυθμίσουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι ένας από τους λόγους νοσηλείας των ασθενών. Είναι χρήσιμα σε ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, παρά τον εμβολιασμό και τη θεραπεία με αντιικά φάρμακα.

Actemra (tocilizumab)- από τη Roche

Kineret (anakinra)- από τη Swedish Orhpan Biovitrum

Olumiant (baricitinib)- από την Eli Lilly

Lenzilumab- από τη Humanigen

H Κομισιόν σημειώνει πως θα εξεταστεί με τις εταιρείες και τις χώρες- μέλη το ενδεχόμενο συμφωνίας κοινής προμήθειας – για δύο εξ αυτών (Ronapreve, Xevudy) τέτοιου είδους συμφωνίες έχουν ολοκληρωθεί ήδη και είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για κάποια άλλα. Επίσης, τονίζεται πως η Επιτροπή δεν εστιάζει μόνο σε αυτά τα 10.

«Καθώς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της Covid-19,είναι σημαντικό να προστατευτούμε επιπρόσθετα στον εμβολιασμό. Η κατάρτιση λίστας με 10 φαρμακοθεραπευτικά μέσα για Covid-19 θα διασφαλίσει πως οι πολίτες λαμβάνουν τις πιο πολλά υποσχόμενες θεραπείες ενάντια στον ιό» είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Αντίστοιχα, η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, είπε πως «ο εμβολιασμός είναι το μόνο εργαλείο για την αποτροπή νοσηλειών και θανάτων λόγω Covid, και ως εκ τούτου είναι ο μόνος δρόμος εξόδου από την πανδημία. Στο μεταξύ, ωστόσο, οι ασθενείς με Covid-19 χρειάζονται όντως ασφαλείς και αποτελεσματικές αγωγές για να αντιμετωπίσουν τη μόλυνση, να βελτιώσουν τις προοπτικές μιας ταχείας ανάρρωσης, να μειώσουν τις νοσηλείες σε νοσοκομεία και, το σημαντικότερο, να αποφύγουν την απώλεια ζωής. Έχουμε ήδη υπογράψει τέσσερα συμβόλαια προμήθειας για διαφορετικές θεραπείες για Covid-19, και είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε περισσότερες. Στόχος μας είναι να δώσουμε έγκριση σε τουλάχιστον τρεις στις επόμενες εβδομάδες και πιθανώς δύο ακόμα μέχρι το τέλος του έτους, και να βοηθήσουμε τις χώρες- μέλη να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές το συντομότερο δυνατόν».

Δημοφιλή