Κομισιόν: Πακέτο 1,6 δισ. ευρώ προς την Παλαιστινιακή Αρχή υπό την προϋπόθεση μεταρρυθμίσεων

Προετοιμασίες για την επόμενη ημέρα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Τα εξωτερικά ιατρεία και οι εργαστηριακοί θάλαμοι του νοσοκομείου Al-Ahli Arab Baptist φαίνονται μετά το χτύπημα από ισραηλινό στρατιωτικό χτύπημα αργά το Σάββατο, Κυριακή 13 Απριλίου 2025. (AP Photo/Jehad Alshrafi)
Τα εξωτερικά ιατρεία και οι εργαστηριακοί θάλαμοι του νοσοκομείου Al-Ahli Arab Baptist φαίνονται μετά το χτύπημα από ισραηλινό στρατιωτικό χτύπημα αργά το Σάββατο, Κυριακή 13 Απριλίου 2025. (AP Photo/Jehad Alshrafi)
via Associated Press

Πολυετές πρόγραμμα στήριξης αξίας έως 1,6 δισ. ευρώ, για την προώθηση της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας της Παλαιστίνης ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν στο πλαίσιο του πρώτου πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παλαιστινιακής Αρχής. Το ερώτημα είναι πότε και πως θα φτάσουν αυτά τα χρήματα στους Παλαιστινίους δεδομένου ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην πολύπαθη περιοχή.

Το πρόγραμμα και η εκταμίευση των χρημάτων που προτείνει η Επιτροπή, συνδέεται με διάφορες μεταρρυθμίσεις που η παλαιστινιακή πλευρά οφείλει να ακολουθήσει, όπως δημοσιονομική βιωσιμότητα, διαφάνεια και καλή διακυβέρνηση.

«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Παλαιστινιακή Αρχή στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες. Αυτό θα ενισχύσει την ικανότητα της Παλαιστινιακής Αρχής να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Όχθη και θα την προετοιμάσει να επιστρέψει στη διακυβέρνηση της Γάζας μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες» τονίζει μεταξύ άλλων η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη λύση των δύο κρατών, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και ασφάλειας για το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και την περιοχή.

Το πρόγραμμα Θα καλύπτει την περίοδο από το 2025 έως το 2027 και διαρθρώνεται γύρω από τρεις πυλώνες:

1. Υποστήριξη των υπηρεσιών για τους Παλαιστίνιους

Περίπου 620 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις άμεσης βοήθειας στον προϋπολογισμό της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ). Πρόκειται για αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Θα στηρίξει τη Παλαιστινιακή Αρχή για την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών αναγκών της δημόσιας διοίκησης. Τα κονδύλια θα βοηθήσουν επίσης την Παλαιστινιακή Αρχή να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στον λαό της.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκταμιεύσεων της ΕΕ θα συνδεθεί με την πρόοδο της Παλαιστινιακής Αρχής σε βασικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της δημοκρατικής διακυβέρνησης, της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα και των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, συμβάλλοντας στη βιώσιμη οικοδόμηση του κράτους σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.

Η ΕΕ και η Παλαιστινιακή Αρχή έχουν προσδιορίσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις στον πίνακα μεταρρυθμίσεων, που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο του 2024. Η ΕΕ θα εκταμιεύσει την άμεση χρηματοδοτική βοήθειά της μέσω του μηχανισμού της ΕΕ PEGASE για να εγγυηθεί τους απαραίτητους ελέγχους και τις υφιστάμενες εγγυήσεις όσον αφορά τους τελικούς αποδέκτες της στήριξης της ΕΕ.

2. Στήριξη για την ανάκαμψη και τη σταθεροποίηση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας

Περίπου €576 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις προτείνονται για τη στήριξη συγκεκριμένων έργων επί τόπου για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση επί τόπου.

Η έμφαση θα δοθεί σε διάφορους τομείς όπως, νερό, ενέργεια, υποδομές. Στο πλαίσιο αυτού του πυλώνα για την αύξηση της ανθεκτικότητας, η Κομισιόν προτείνει να διατεθούν 82 εκατ. ευρώ ετησίως για την παροχή υπηρεσιών στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), τόσο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα επιτρέψει στην UNRWA να συνεχίσει να διαδραματίζει τον κρίσιμο ρόλο της τόσο ως ανθρωπιστικός όσο και ως αναπτυξιακός παράγοντας.

3. Η στήριξη του ιδιωτικού τομέα

Στο πλαίσιο του πολυετούς συνολικού προγράμματος για την Παλαιστίνη 2025-2027, η Επιτροπή θα στηρίξει με δάνεια ύψους έως 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) τη νέα χρηματοδότηση του παλαιστινιακού ιδιωτικού τομέα, με την επιφύλαξη της έγκρισης των διοικητικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Κινητοποίηση διεθνούς υποστήριξης μέσω ειδικής πλατφόρμας δωρητών

Επιπλέον, η Επιτροπή θα εγκαινιάσει μια ειδική Πλατφόρμα δωρητών για την Παλαιστίνη. Η πλατφόρμα θα προσφέρει ένα φόρουμ στην Παλαιστινιακή Αρχή για να παρουσιάσει την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος και θα εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια στην εφαρμογή του προγράμματος. Η Πλατφόρμα αυτή θα επιτρέψει επίσης συζητήσεις για τα βασικά στοιχεία της μελλοντικής δέσμευσης για τη Γάζα και θα συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμησή της, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος εξωτερικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους με κονδύλια ύψους ενδεικτικά 1,36 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024, εκ των οποίων έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 1,043 δισ. ευρώ.

«Η σημερινή πρόταση αποσκοπεί στη στήριξη του παλαιστινιακού λαού στις προσπάθειές του να οικοδομήσει ένα βιώσιμο μέλλον. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη διακυβέρνησή τους, την οικονομική ανάκαμψη και να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα» αναφέρει η Επίτροπος αρμόδια για την Μεσόγειο Ντούμπραβκα Σούιτσα.

Η ίδια επισημαίνει ότι μια εύρυθμη Παλαιστινιακή Αρχή και με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επιτύχει μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο την επόμενη ημέρα στη διακυβέρνηση της Γάζας.

«Η ειδική πλατφόρμα δωρητών θα διασφαλίσει ότι οι διεθνείς προσπάθειες στήριξης θα είναι ευθυγραμμισμένες, αποτελεσματικές και προσαρμοσμένες στις επιτόπιες ανάγκες, μεταξύ άλλων και στη Γάζα, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες» καταλήγει.

Δημοφιλή