Κομισιόν: Σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας σε ένα δυσμενές περιβάλλον

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν υπό τον φόβο των γεωπολιτικών προκλήσεων και ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Ο επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι παρουσιάζει τις φθινοπωρινές προβλέψεις
Ο επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι παρουσιάζει τις φθινοπωρινές προβλέψεις
Jennifer JacquemartEU/Jennifer Jacquemart

Σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ΕΕ σε ένα δυσμενές περιβάλλον είναι η διαπίστωση των φθινοπωρινών οικονομικών εκτιμήσεων της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν σήμερα επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν σοβαροί γεωπολιτικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να ανακόψουν αυτή την πορεία.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η πολιτική αβεβαιότητα έχουν αυξηθεί περαιτέρω. Εκτός από τους κινδύνους που σχετίζονται με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, μια περαιτέρω αύξηση των μέτρων προστατευτισμού από τους εμπορικούς εταίρους θα μπορούσε να επιβαρύνει το διεθνές εμπόριο», αναφέρει στην έκθεσή της η Κομισιόν υπονοώντας τον πιθανό εμπορικό πόλεμο που αναμένεται να κηρύξει στην ΕΕ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ.

Επιπλέον τονίζεται ότι η εξάρτηση της Ένωσης από τις εισαγωγές ενέργειας, αλλά και την ανάγκη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών να διατηρήσουν σταθερή τη δέσμευση στις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις και τα επενδυτικά σχέδια και να αποφύγουν δαπανηρές ανατροπές πολιτικής.

Τα στοιχεία της έκθεσης

Παρά την παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας, η οικονομία της ΕΕ επιστρέφει σε μέτρια ανάπτυξη, ενώ η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού συνεχίζεται, όπως σημειώνεται στην έκθεση και σύμφωνα με αυτή το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,9% στην ΕΕ και 0,8% στη ζώνη του ευρώ το 2024.

Η ανάπτυξη προβλέπεται να αυξηθεί σε 1,5% στην ΕΕ και 1,3% στη ζώνη του ευρώ το 2025, και σε 1,8% και 1,6% αντίστοιχα το 2026.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να μειωθεί από 5,4% το 2023 σε 2,4% το 2024, προτού υποχωρήσει περαιτέρω σε 2,1% το 2025 και 1,9% το 2026.

Στην ΕΕ, η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού προβλέπεται να είναι ακόμη πιο έντονη το 2024, με τον πληθωρισμό να μειώνεται από 6,4% το 2023 σε 2,6%, και να συνεχίζει την πτωτική του πορεία σε 2,4% το 2025 και 2,0% το 2026.

Η αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ προβλέπεται να συνεχιστεί, αν και με βραδύτερο ρυθμό, από 0,8% το 2024 (0,9% στη ζώνη του ευρώ) σε 0,5% το 2026 (0,6% στη ζώνη του ευρώ).

Τον Οκτώβριο, το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό του 5,9%. Για το 2024 συνολικά, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 6,1% (6,5% στη ζώνη του ευρώ) και να μειωθεί περαιτέρω στη συνέχεια, φτάνοντας το 5,9% το 2025 και το 2026 (6,3% στη ζώνη του ευρώ).

Στοιχεία για τις μεγάλες οικονομίες της Ένωσης

Γερμανία

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τις μεγάλες οικονομίες της Ένωσης με πρώτη αυτή της Γερμανίας η έκθεση εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2024.

«Η υψηλή αβεβαιότητα επιβαρύνει την κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ οι εμπορικές προοπτικές επιδεινώθηκαν, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για βιομηχανικά αγαθά αποδυναμώθηκε» αναφέρει η έκθεση και τονίζει: . «Μελλοντικά, η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει, λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών. Αυτό αναμένεται να στηρίξει την ανάκαμψη του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ σε 0,7% το 2025 και 1,3% το 2026. Το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί και ο λόγος του δημόσιου χρέους να σταθεροποιηθεί γύρω στο 63% του ΑΕΠ».

Γαλλία

Για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ενωσης, τη Γαλλία, η έκθεση αναφέρει ότι οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική το 2024, υποστηριζόμενη από τις δημόσιες δαπάνες και το εξωτερικό εμπόριο.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί το 2025 (0,8%), ενώ για το 2026 βλέπει ανάκαμψη 1,4%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί το 2024 και το 2025, σταθεροποιούμενος σε γενικές γραμμές κάτω από το 2%.

Το δημόσιο έλλειμμα προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, σε 6,2% του ΑΕΠ το 2024, πριν μειωθεί σε 5,3% το 2025 και σταθεροποιηθεί σε γενικές γραμμές το 2026. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 117% του ΑΕΠ έως το 2026, από 109,9% το 2023, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα παραμένει σημαντικό.

Ιταλία

Για την Ιταλία, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7% το 2024, υποστηριζόμενο από τις επενδύσεις και τη μείωση των εισαγωγών.

Η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1% και 1,2% το 2025 και το 2026, αντίστοιχα.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 1,1% φέτος, να αυξηθεί στο 1,9% το 2025 και να μειωθεί ελαφρώς και πάλι το 2026.

Επιπλέον, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το δημόσιο έλλειμμα το 2024, στο 3,8% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το 2025 και το 2026, σε λίγο κάτω από το 3% του ΑΕΠ (3,4% και 2,9% αντίστοιχα).

Τζεντιλόνι: Η γεωπολιτική αβεβαιότητα επιβαρρύνει τις προοπτικές

«Η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει σιγά-σιγά. Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων επιταχύνεται, με την ανεργία να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, οι διαρθρωτικές προκλήσεις και η γεωπολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνουν τις μελλοντικές μας προοπτικές» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να βαδίσουν σε ένα δύσκολο μονοπάτι μείωσης των επιπέδων χρέους με παράλληλη στήριξη της ανάπτυξης, με τη βοήθεια του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης και της συνεχιζόμενης εφαρμογής του NextGenerationEU.

«Όσον αφορά το μέλλον, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας μέσω επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την άνοδο της δυνητικής ανάπτυξης και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων» κατέληξε.

Δείτε όλη την έκθεση και για κάθε κράτος ξεχωριστά εδώ

Δημοφιλή