![](https://img.huffingtonpost.com/asset/67af205616000024006377f0.jpeg?cache=EivrUhlaho&ops=scalefit_720_noupscale)
Ως ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επιβολή αμοιβαίων δασμών, που υπέγραψε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η ΕΕ θα αντιδράσει αποφασιστικά και άμεσα.
Αντίστοιχες δηλώσεις είχαν γίνει και προ ημερών από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όταν ο Τραμπ, μίλησε για τελωνειακούς δασμούς 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο «χωρίς εξαίρεση».
Στη σημερινή της ανακοίνωση η Κομισιόν χαρακτηρίζει την εμπορική πολιτική του προέδρου Τραμπ ως ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση τονίζοντας ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε ένα ανοικτό και προβλέψιμο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα που ωφελεί όλους τους εταίρους. Τονίζει δε πως οι δασμοί αυξάνουν την οικονομική αβεβαιότητα και τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και εντέλει οι ΗΠΑ όχι μόνο θα φορολογήσουν τους ίδιους τους πολίτες τους αλλά θα διαταράξουν την παγκόσμια αγορά.
«Η ΕΕ διατηρεί μερικούς από τους χαμηλότερους δασμούς στον κόσμο και δεν βλέπει καμία δικαιολογία για την αύξηση των δασμών των ΗΠΑ στις εξαγωγές της. Οι δασμοί είναι φόροι. Επιβάλλοντας δασμούς, οι ΗΠΑ φορολογούν τους ίδιους τους πολίτες τους, αυξάνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις, καταπνίγουν την ανάπτυξη και τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Οι δασμοί αυξάνουν την οικονομική αβεβαιότητα και διαταράσσουν την αποτελεσματικότητα και την ολοκλήρωση των παγκόσμιων αγορών» επισημαίνει η ανακοίνωση της Κομισιόν.
Επιπλέον η Επιτροπή τονίζει ότι «Το παγκόσμιο εμπόριο άνθισε υπό προβλέψιμους, διαφανείς κανόνες και χαμηλούς δασμούς. Επί δεκαετίες, η ΕΕ έχει συνεργαστεί με εμπορικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ για τη μείωση των δασμών και άλλων εμπορικών φραγμών παγκοσμίως, ενισχύοντας αυτό το άνοιγμα μέσω δεσμευτικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο του εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες - δεσμεύσεις που οι ΗΠΑ τώρα υπονομεύουν».
Διευκρινίζει δε ότι η ΕΕ ευδοκιμεί ως μία από τις πιο ανοικτές οικονομίες του κόσμου, με πάνω από το 70% των εισαγωγών να εισάγονται με μηδενικούς δασμούς.
«Ο μέσος δασμός που εφαρμόζει η ΕΕ στα εισαγόμενα αγαθά παραμένει ένας από τους χαμηλότερους παγκοσμίως. Η οικονομική ολοκλήρωση και η άρση των εμπορικών φραγμών ήταν θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιστεύουμε σε εμπορικές εταιρικές σχέσεις που είναι αμοιβαία επωφελείς και ισορροπημένες, βασισμένες στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ διαθέτει το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών στον κόσμο. Η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί και συνάψει πάνω από τρεις φορές περισσότερες εμπορικές συμφωνίες από τις ΗΠΑ» αναφέρει η Κομισιόν και προσθέτει ότι:
«Η ΕΕ θα αντιδράσει αποφασιστικά και άμεσα κατά των αδικαιολόγητων φραγμών στο ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, μεταξύ άλλων όταν οι δασμοί χρησιμοποιούνται για να αμφισβητηθούν νόμιμες και χωρίς διακρίσεις πολιτικές. Η ΕΕ θα προστατεύει πάντοτε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους καταναλωτές από αδικαιολόγητα δασμολογικά μέτρα».