Κατά το ήμισυ έχει μειωθεί στην Κωνσταντινούπολη η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu τις οποίες συγκέντρωσε από τη Δημοτική Αρχή της Πόλης.
Η χρήση των ΜΜΜ (λεωφορεία, μετρό, τραμ και φέρι μπότ) στην Κωνσταντινούπολη επηρεάστηκε δραματικά από τον κορονοϊό.
Ενώ ο αριθμός των μετακινήσεων στα μέσα δημόσιας μεταφοράς ήταν 1.101.089.475 στο πρώτο εξάμηνο του 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, μειώθηκε κατά 40% στο πρώτο εξάμηνο του 2020 σε 653.674.091.
Φέτος, η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών μειώθηκε κατά 14 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους στις 562.117.871. Με άλλα λόγια καταγράφηκε μείωση της τάξεως του 49 % μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2019 και του αντίστοιχου του τρέχοντος έτους.
Τον Ιανουάριο του 2019, πριν ανακοινωθεί στην Τουρκία το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού, τον Μάρτιο του 2020, συνολικά 198.058.227 άτομα μετακινούνταν με οχήματα δημόσιας μεταφοράς. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (2021), ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 61 % στα 77.008.237.
Δραματική η άυξηση των ΙΧ
Ο Διευθυντής του Κέντρου Εφαρμογών και Ερευνών των Συστημάτων Μεταφοράς του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, Δρ. Μουσταφά Ιλιτσαλί, δήλωσε στο Anadolu ότι προ κορονοϊού, περίπου 8 εκατομμύρια άτομα χρησιμοποιούσαν καθημερινά τα Μ.Μ.Μ στην Κωνσταντινούπολη και πως ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στις 900.000 μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
«Φυσικά και υπήρξε αποφυγή των μέσων μαζικής μεταφοράς λόγω ανησυχιών του επιβατικού κοινού σχετικά με την κοινωνική απόσταση λόγω της πανδημίας. Για αυτό, πραγματοποιήσαμε μια έρευνα, έρευνα σε 150 χιλιάδες άτομα και εξετάσαμε τα δεδομένα που λάβαμε. Διαπιστώσαμε ότι σε μια μέρα, 350 χιλιάδες επιβάτες μετακινήθηκαν με ιδιωτικό όχημα λαμβάνοντας υπόψη τους την κοινωνική απόσταση. Όσοι δεν οδήγησαν προηγουμένως άρχισαν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους. Επίσης καταγράφηκε αύξηση στην χρήση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, όπως και στην πώληση καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων», δήλωσε ο Δρ. Ιλιτσαλί.
″Βασικός λόγος για τη μείωση των δημόσιων συγκοινωνιών είναι εξάλλου οι περιορισμοί. Πολλές δουλειές γίνονται από το σπίτι αντί από το γραφείο, ενώ ορισμένοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω ανησυχιών για την κοινωνική απόσταση. Ωστόσο αναμένουν πως η χρήση των Μ.Μ.Μ. θα αρχίσει να αυξάνεται εκ νέου, ειδικά με το άνοιγμα των πανεπιστημίων για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά”, πρόσθεσε.
Από την άλλη πλευρά, επισήμανε πως η προτίμηση των ιδιωτικών οχημάτων αντί των δημόσιων συγκοινωνιών έχει πολύ αρνητική επίδραση στην κίνηση της Κωνσταντινούπολης που ήδη αντιμετώπιζε τεράστιο κυκλοφορικά πρόβλημα.
″Αν εάν Ι.Χ. κινείται με ταχύτητα κάτω από τα 10 χιλιόμετρα την ώρα, αυτό έχει ως συνέπεια να σχηματίζονται πολύ μεγάλες ουρές. Αυτή είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Ενα θέμα που πρέπει να το κοιτάξουμε ».