Στην Κωνσταντινούπολη η Ευρώπη συναντά την Ασία. Αχανής, πολύχρωμη, ιστορική και ζωντανή, η Πόλη μπορεί να προσφέρει αμέτρητες εικόνες, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει ότι κανένας ταξιδιώτης δεν θα την κατακτήσει ολοκληρωτικά. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν σίγουρα ορισμένα must-see για τους επισκέπτες της πρώτης φοράς!
Η πρώτη εικόνα της Πόλης
Το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη ξεκινάει με μια από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες, τους ψαράδες με τα καλάμια οι οποίοι στέκονται εκατέρωθεν της γέφυρας του Γαλατά. Ψαρεύουν κι αγναντεύουν -από τη μία πλευρά- την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, ενώ απέναντι έχουν τον Πύργο του Γαλατά.
Στη γέφυρα θα δοκιμάσετε ένα από τα πιο διάσημα φαγητά της πόλης, το “Balιk ekmek” ή πολύ απλά ψάρι σε ψωμί. Οι ψαράδες πουλούσαν εδώ τα αλιεύματά τους για σχεδόν έναν αιώνα, ώσπου σκέφτηκαν να φτιάξουν σάντουιτς με ψάρια και να τα πουλάνε στους περαστικούς. Σήμερα, λόγω της επιβατικής και τουριστικής κίνησης, τα ψαράδικα έχουν συγκεντρωθεί στη δυτική πλευρά της γέφυρας. Με τη γεύση από το Βόσπορο στα χείλη, η περιήγηση ξεκινά!
Sultanahmet, η γειτονιά των μνημείων
Η περιοχή Sultanahmet περιλαμβάνει ορισμένα από τα πιο γνωστά μνημεία στην Κωνσταντινούπολη. Αναφέρομαι στην Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί και το παλάτι Τοπ Καπί. Λίγο πιο δίπλα, στο Eminönü βρίσκεται και το Καπαλί Τσαρσί (Kapali Carsi), η πασίγνωστη σκεπαστή αγορά, με όλα τα χρώματα και τα αρώματα της Τουρκίας.
Η Αγία Σοφία αποτελεί κορυφαίο δείγμα βυζαντινής ναοδομίας. Ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και αποτέλεσε για αιώνες σύμβολο της Ορθοδοξίας. Μετά την Άλωση, το 1453, μετατράπηκε σε τζαμί, ενώ από το 1935 λειτουργεί ως μουσείο. Είναι επισκέψιμη καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 9.15 ο πρωί ώς τις 6 το απόγευμα. Για την είσοδό σας θα πληρώσετε περί τα 7 ευρώ.
Tο Mπλε Tζαμί αποτελεί την οθωμανική απάντηση στην Aγία Σοφία. Tο όνομά του το χρωστάει στα μπλε πλακάκια που κοσμούν το εσωτερικό του και του δίνουν την απόκοσμη λάμψη του. Είναι ανοιχτό καθημερινά, από τις 9 το πρωί ώς τις 7 το απόγευμα και η είσοδος απαγορεύεται μόνο τις ώρες της προσευχής.
Tο Tοπ Kαπί υπήρξε το παλάτι του Σουλτάνου για πάμπολλα χρόνια, αποτελώντας παράλληλα το κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά την επίσκεψή σας θα ξεναγηθείτε στο θησαυροφυλάκιο και το δαιδαλώδες χαρέμι με τα 300 δωμάτια, όπου διέμεναν οι σύζυγοι, οι παλλακίδες και τα παιδιά των Σουλτάνων. Ο Σουλτάνος Αβδούλ Μετζίτ Α’ το εγκατέλειψε το 1853 για να κατοικήσει στο νεότερο Ντολμά Μπαχτσέ, το οποίο επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε.
*Αν το υδραγωγείο Yerebatan Saray -στην ίδια περιοχή- δεν είναι στο πλάνο σας, πρέπει να μπει. Με τον ατμοσφαιρικό κοκκινωπό φωτισμό του πάνω στους βυθισμένους κίονες και τις σταγόνες να πέφτουν από την οροφή, μοιάζει με επίγεια απεικόνιση ενός ρομαντικού “Κάτω Κόσμου”.
Στην αντίπερα όχθη, το “ευρωπαϊκό” Πέραν
Η Ιstiklâl Caddesi είναι η Μεγάλη Οδός του Πέραν, που ξεκινά από την πλατεία Ταξίμ και φτάνει έως τον Γαλατά. Οι επισκέπτες θα χαζέψουν τα γραφικά κόκκινα τραμ που την διασχίζουν, με τους νεαρούς λαθρεπιβάτες σκαρφαλωμένους στα εξωτερικά σκαλοπάτια. Θα αγοράσουν μπακλαβαδάκια πασπαλισμένα με φιστίκι και θα ψωνίσουν από τα τουρκικά πολυκαταστήματα, που ομολογουμένως έχουν καλύτερες τιμές στις ίδιες επώνυμες μάρκες.
Φύγετε από την πεπατημένη κι ο μαγικός κόσμος της Πόλης θα ξεδιπλωθεί μπροστά σας. Στοές γαλλικής αρχιτεκτονικής με παλιατζίδικα, εστιάτορες που τηγανίζουν μύδια και τα προσφέρουν σε καλαμάκι, ντιζαϊνάτα μαγαζιά, πάγκοι με λογής-λογής μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς και καφέ όπου η αριστερή τουρκική νεολαία σφυρηλατεί την αγωνιστική της συνείδηση.
Βόλτα στο Φανάρι
Στο Πατριαρχείο και τη γύρω περιοχή, το Φανάρι, θα δείτε μια άλλη Κωνσταντινούπολη. Η πάλαι ποτέ συνοικία των Εβραίων και των Αρμενίων της Πόλης ανήκει στην ευρύτερη περιοχή κι αποτελεί πραγματικό στολίδι, παρά την παρακμή που έχει επέλθει. Τα πολύχρωμα παραδοσιακά σπίτια, τα πλακόστρωτα στενά, οι μπουγάδες απλωμένες ανάμεσα σε αντικριστά μπαλκόνια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.
*Ανηφορίζοντας το λόφο πίσω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα φτάσετε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Εκδρομή στα Πριγκιποννήσια
Στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στη θάλασσα του Μαρμαρά, τα Πριγκιποννήσια είναι το μέρος που η μη ισλαμική ελίτ της πόλης έχτιζε καλοκαιρινές κατοικίες και παλάτια. Είναι ίσως το μοναδικό σημείο στο οποίο παραμένει ζωντανό το μεγαλείο της παλιάς πόλης: Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι αλλά και Τούρκοι συνυπάρχουν αρμονικά. Αξίζει να αφιερώσετε μία ημέρα του ταξιδιού σας σε μια μίνι απόδραση με το καραβάκι.
*Στα Πριγκιποννήσια θα φτάσετε εύκολα με το πλοίο της γραμμής από το Eminönü.
Αναδημοσίευση από το It Girl.