Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίσκεψη Ζάεφ

Σε υψηλούς τόνους.
Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης στην συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ.
Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης στην συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ.
Aris Messinis/Pool via AP

Αφορμή για τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε η επίσκεψη στην Αθήνα του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, την Τετάρτη 16 Σπετεμβρίου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στάση που είχε η ΝΔ την περίοδο των συζητήσεων για την Συμφωνία των Πρεσπών αναφέροντας ότι «μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρίστανε τον «Μακεδονομάχο, σήμερα μάθαμε διά στόματος του κ. Ζάεφ πως τώρα έχει γίνει ¨βορειομακεδονομάχος¨ και δίνει μάχες υπέρ της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη». Παράλληλα επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός προσχωρεί στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ τον χαρακτηρίζει «τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα που έχει περάσει από τη χώρα».

Colotumba

Το «γάντι» σήκωσε η ΝΔ και με μία σκληρή ανακοίνωση τονίζει ότι το brand της πολιτικής απάτης το έχει κατοχυρώσει αμετάκλητα ο ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγορεί για το ότι έβαλε στο διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο τη λέξη colotumba και αναφέρει υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τις υλοποίησε.

Όσο για την ουσία της υπόθεσης, για την στάση της Πειραιώς μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην ανακοίνωση της η Ν.Δ. υπενθυμίζει ότι ήταν κατηγορηματικά αντίθετη, όμως από την στιγμή που η συμφωνία αποτελεί διεθνή δέσμευση της χώρας θα την σεβαστεί, θυμίζοντας και τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της.

Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης στην συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο πρωθυπουργοί μίλησαν για την πορεία των διμερών σχέσεων, την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζόραν Ζάεφ δεσμεύθηκε στην ανάγκη καλής εφαρμογής της Συμφωνίας.

Ανάλογη συζήτηση είχε και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, Νικολα Ντιμιτροφ, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μπουτζαρ Οσμάνι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας, ως μονόδρομο για την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και υπό τον όρο της απαρέγκλιτης τήρησης της τεθείσας αιρεσιμότητας και τονίσθηκε η ανάγκη πιστής εφαρμογής και με καλή πίστη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συζήτηση έγινε και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρίσμα της τουρκικής παραβατικότητας.

Η Ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος που δημιουργεί η στάση της Τουρκίας

Στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων όμως αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- το βράδυ της Τετάρτης 16/9 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με τον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Ντάνιελ Φράνκλιν, στο πλαίσιο της 24ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί πρόβλημα που έχει ευρωπαϊκή διάσταση καθώς διακυβεύεται η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Άγκυρα, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα θέμα, που αφορά την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα επαναλάβουμε αυτές τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ότι αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διερευνητικές συνομιλίες υπό προϋποθέσεις

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, σύμβουλοι του είναι σε επαφή με συμβούλους του Ταγίπ Ερντογάν και υπό προϋποθέσεις –δηλαδή να σταματήσει η Τουρκία την προκλητικότητα και τις μονομερείς ενέργειες- μπορούν να αρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκδίδει Navtex που αφορούν την Κύπρο, αλλά πρόσθεσε ότι βλέπει ένα “παράθυρο ευκαιρίας” σε ό,τι αφορά την διμερή σχέση. Όσο για το τι περιμένει από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει μία επιλογή: «Μπορεί να συζητήσει με την Ευρώπη, εποικοδομητικά, και κατ’ επέκταση να συζητήσει και με εμάς. Ή μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει αυτές τις μονομερείς ενέργειες -όχι μόνο εδώ, υπάρχει επίσης προβληματισμός για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, που απασχολεί ιδιαίτερα άλλες ευρωπαϊκές χώρες- και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες. Άρα οι επιλογές έχουν τεθεί ξεκάθαρα και όλοι ελπίζουμε ότι η επιλογή θα είναι η εποικοδομητική συζήτηση».

Δημοφιλή