Σκληραίνει η κόντρα Ρωσίας με Λιθουανία, ΕΕ για την απαγόρευση μεταφοράς προϊόντων στο Καλίνινγκραντ

Με βαρύτατες συνέπειες για τους Λιθουανούς, απειλεί η Μόσχα, ζητά εξηγήσεις από τον πρέσβη της ΕΕ. Στον θύλακα ο ισχυρός γραμματέας του Σ.Α. της Ρωσίας.
To Καλίνινγκράντ όπως φαίνεται από το Παναμούνε της Λιθουανίας
To Καλίνινγκράντ όπως φαίνεται από το Παναμούνε της Λιθουανίας
Paulius Peleckis via Getty Images

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Ρωσίας από τη μία και Λιθουανίας, ΕΕ από την άλλη μετά την απόφαση του Βιλνιούς για περιορισμούς στις διελεύσεις ορισμένων προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που αποκαλείται την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Ο θύλακας βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας -χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ- και λαμβάνει προμήθειες από τη Ρωσία μέσω μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης που περνά από τη Λιθουανία, αλλά και με αγωγούς που διέρχονται από αυτή.

Ήδη στον θύλακα, έφτασε σήμερα ένας από τους βασικούς συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Νικολάι Πατρούσεφ, ο ισχυρός γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας που προήδρευσε συνεδρίασης για την ασφάλεια στο Καλίνινγκραντ υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ είπε πως οι ”εχθρικές” ενέργειες της Λιθουανίας δείχνουν πως η Ρωσία δεν μπορεί να εμπιστευθεί τη Δύση...Η Ρωσία, βέβαια, θα αντιδράσει σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες...Κατάλληλα μέτρα εξετάζονται σε διυπουργικό επίπεδο και θα ληφθούν στο εγγύς μέλλον” και κατέληξε λέγοντας πως ”Οι συνέπειές τους θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας.”

Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της ΕΕ στη Μόσχα, Μάρκους Έντερερ σχετικά με αυτούς του ”αντιρωσικούς περιορισμούς”, όπως τους χαρακτήρισε. Σε σχετική ανακοίνωση, τονίζεται πως ζήτησε να αποκατασταθεί ”αμέσως” η διαμετακόμιση προϊόντων στην περιοχή και δεσμεύθηκε να λάβει αντίμετρα, αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Paulius Peleckis via Getty Images

Σύμφωνα μάλιστα με τη Ρωσία, οι κυρώσεις που επικαλείται το Βιλνιούς, παραβιάζουν μια συμφωνία Ρωσίας-ΕΕ του 2002.

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε πως ο πρεσβευτής της Ένωσης στη Μόσχα κάλεσε τη Ρωσία να απόσχει από ”βήματα και ρητορική κλιμάκωσης”.

″Μετέφερε τη θέση μας για την επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και εξήγησε πως η Λιθουανία εφαρμόζει τις κυρώσεις της ΕΕ και δεν υπάρχει αποκλεισμός ”, είπε ο εκπρόσωπος Πέτερ Στάνο.

Από τη πλευρά της η Λιθουανία επιμένει επίσης ότι η απαγόρευση στη διέλευση προϊόντων αφορά καθαρά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων και μόνο τα εμπορεύματα στα οποία έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις από την ΕΕ (χάλυβας, μεταλλεύματα κ.α.). Κατά τα άλλα, όπως λέει, δεν έχει επιβάλει «μονομερείς, ατομικούς ή πρόσθετους».

Η κατάσταση όμως περιπλέκεται καθώς τα προϊόντα δεν αποστέλλονται από την Λιθουανία, απλά διέρχονται αυτής με αποστολέα τη Ρωσία.

Δημοφιλή