Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπηκόους που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο, γνωστοποίησαν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Στα δύο αυτά πρόσωπα, οι ταυτότητες και οι ιδιότητες των οποίων δεν διευκρινίζονται, θα απαγορευθεί η είσοδος στην ΕΕ ενώ θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται να εγκριθούν στη διάρκεια προσεχούς συμβουλίου υπουργών της ΕΕ μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.
Η ΕΕ είχε απευθύνει τον Ιανουάριο προειδοποίηση στην Τουρκία σχετικά με τις γεωτρήσεις αυτές, ιδιαίτερα στα ύδατα της Κύπρου, που είναι μέλος της ΕΕ, ενώ η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την άφιξη ενός πλοίου γεωτρήσεων κοντά στο νησί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Διέλευση του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» από το οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πει τότε πως είναι σε θέση να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον «των προσώπων ή των οντοτήτων που είναι υπεύθυνα για μη αδειοδοτημένες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ή που εμπλεκονται σ′ αυτές τις δραστηριότητες».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε με τουρκικές απαντήσεις στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, ισχυριζόμενος «εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων», για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, θα κάνει και αυτή με τη σειρά της ένα βήμα.
Σε συνάντησή του με τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι είναι μια κρίσιμη περίοδος για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα εναντίον της Τουρκίας εντός της ΕΕ. Ο Τσαβούσογλου επίσης είπε ότι «οι αποφάσεις που έχει λάβει η ΕΕ σε σχέση με τις δραστηριότητές μας για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης (στη Συρία) και τα θέματα της Λιβύης έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μας» και ότι η επικοινωνία πάνω σε αυτά τα θέματα με την ΕΕ πρέπει να αυξηθεί. Ακόμη, αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η «αλληλεγγύη των μελών δεν μπορεί να είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου», υποστηρίζοντας παράλληλα πως η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα για θέματα συνόρων θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)