Κορυφαία στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη θέλει να γίνει η Γερμανία

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας είπε πως η χώρα πρέπει να αποδεχτεί έναν «ρόλο στρατιωτικής ηγεσίας».
picture alliance via Getty Images

Η Γερμανία πρέπει να πιάσει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα μακροπρόθεσμα, ακόμα και μετά τη χρήση ενός ειδικού ταμείου 100 δισ. ευρώ, και να αποδεχτεί έναν ρόλο στρατιωτικής ηγεσίας τον οποίο μέχρι τώρα απέφευγε, είπε τη Δευτέρα η υπουργός Άμυνας της χώρας.

Σε μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής μετά από δεκαετίες στρατιωτικής αυτοσυγκράτησης, οι οποίες οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν της Γερμανίας, με τον ρόλο της στους πολέμους του 20ού αιώνα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε πως το ταμείο θα έφερνε τις αμυντικές δαπάνες του Βερολίνου πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Τα χρήματα αυτά προορίζονται να φέρουν τα όπλα και τον εξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων ξανά σε αποδεκτό/ επαρκές επίπεδο μετά από δεκαετίες φθοράς που ακολούθησαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ επέκριναν στο παρελθόν το Βερολίνο επειδή δεν έπιανε τον στόχο του 2% και είναι ασαφές κατά πόσον το Βερολίνο θα διατηρήσει τις δαπάνες του πάνω από το 2% μετά την εξάντληση του ταμείου.

Σε ομιλία σχετικά με τους στόχους της πολιτικής της η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ τόνισε πως, στο μέλλον, τα χρήματα θα πρέπει να προέρχονται από έναν ενισχυμένο αμυντικό προϋπολογισμό. «Χρειαζόμαστε τα χρήματα χωρίς “ναι μεν αλλά”, και τα χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα έτσι ώστε η προσπάθεια που καταβάλλουμε με τα 100 δισ. να μην πάει χαμένη» είπε.

«Πρέπει να αποτρέψουμε μια κατάσταση όπου, σε λίγα χρόνια, δεν θα μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά τη συντήρηση του εξοπλισμού που αγοράζουμε τώρα» είπε.

Το μέγεθος, η γεωγραφική θέση και η οικονομική ισχύς της Γερμανίας «μας δίνουν έναν ρόλο ηγεσίας, είτε μας αρέσει είτε όχι- περιλαμβανομένου και του στρατιωτικού τομέα» πρόσθεσε.

Η Λάμπρεχτ απέρριψε εκ νέου το αίτημα του Κιέβου για αποστολή αρμάτων μάχης, προσθέτοντας πως το Βερολίνο έχει συμφωνήσει με τους εταίρους του να μην υπάρξει μονομερής ενέργεια τέτοιου είδους (αποστολής δυτικής κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ή αρμάτων μάχης).

Η υπουργός επανέλαβε τα σχέδια για δημιουργία τριών ετοιμοπόλεμων γερμανικών μεραρχιών ως τις αρχές της δεκαετίας του 2030, «πλήρων εξοπλισμένων, η καθεμία με τρεις ταξιαρχίες, συν επιπλέον στρατεύματα». Ακόμη ζήτησε να χαλαρώσουν οι κανόνες για τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, έτσι ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα: «Ποιος εταίρος θα συν-επενδύσει μαζί μας σε προγράμματα αν ανησυχεί πως θα εμποδίσουμε την εξαγωγή (των όπλων);».

Με πληροφορίες από Reuters, Financial Times

Δημοφιλή