Έκτακτη συνεδρίαση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον κορονοϊο - Στους 170 οι νεκροί στην Κίνα

Με το ερώτημα εάν θα σημάνουν παγκόσμιο συναγερμό.
ASSOCIATED PRESS

Τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα- όπως και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων- ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκαλεί σήμερα Πέμπτη την Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών, για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, για να αξιολογήσει εάν η επιδημία του κορονοϊού συνιστά πλέον μια έκτακτη ανάγκη σε διεθνές επίπεδο.

Στην Κίνα οι νεκροί φθάνουν πλέον τους 170 από 132 που ήταν την Τετάρτη και οι ασθενείς τους 7.711 ενώ υπάρχουν επίσης 12.167 ύποπτα κρούσματα. Ειδικότερα στην επαρχία Χουμπέι η Εθνικής Επιτροπή Υγείας ανέφερε πως καταγράφηκαν 32 νέοι θάνατοι από τους συνολικά 38 και 1.032 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Βέβαια ο ιός έχει εξαπλωθεί και σε άλλες 19 χώρες: Καναδάς, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Αυστραλία, Καμπότζη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μαλαισία, Νεπάλ, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα,
Βιετνάμ. Επίσης Φιλιππίνες και Ινδία επιβεβαίωσαν πως εντόπισαν πως από ένα νέο κρούσμα για πρώτη φορά.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η απόφαση να συγκληθεί εκ νέου το σώμα βασίζεται εν μέρει στα στοιχεία για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα, μια τάση την οποία χαρακτήρισε ανησυχητική.

Στις ΗΠΑ η πρώτη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο καταγράφηκε μεταξύ δύο συζύγων στο Σικάγο. Ειδικότερα, ο σύζυγος μιας 60χρονης γυναίκας, η οποία είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Κίνα, μολύνθηκε αφού επέστρεψε στο Σικάγο, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές την Πέμπτη.

Η μετάδοση του νέου κορονοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο σε ακόμη τρεις χώρες, τη Γερμανία, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία, είναι ανησυχητική και θα εξεταστεί από τους ειδικούς που θα αποφασίσουν εάν θα κηρύξουν μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη.

Σε ο,τι αφορά την Κίνα Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει «πολύ εντυπωσιασμένος» με την μέχρι στιγμής ανταπόκριση της Κίνας στην παγκόσμια επιδημία του κορονοϊού,επισημαίνοντας πως ο κόσμος έχει φθάσει σε κρίσιμη καμπή στις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την ασθένεια.

«Λαμβάνουν εντυπωσιακά μέτρα μπροστά σε αυτό που είναι μια εντυπωσιακή πρόκληση», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Αναγκών, που συνόδευσε τον επικεφαλής του οργανισμού σε ένα ταξίδι στην Κίνα αυτήν την εβδομάδα.

«Βρισκόμαστε σε μια σημαντική, κρίσιμη χρονική στιγμή της επιδημίας. Πιστεύουμε ότι αυτές οι αλυσίδες μετάδοσης μπορούν να διακοπούν».

Την ίδια ώρα, το διεθνές όργανο ελέγχου GPMB με έδρα τη Γενεύη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι πολλές χώρες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την επιδημία του νέου κοροναϊού.

Το Συμβούλιο Επιτήρησης Παγκόσμιας Προετοιμασίας (GPMB), ένα ανεξάρτητο σώμα που δημιούργησε το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Παγκόσμια Τράπεζα, χαιρέτισε, σε δελτίο Τύπου, «την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκαν» έως σήμερα οι χώρες και ο ΠΟΥ.

Ανέδειξε, επίσης, τη «διαφάνεια της Κίνας σε σχέση με τη μετάδοση πληροφοριών», συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού, και τη «σημαντική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των πληγεισών χωρών» από την επιδημία.

Εντούτοις, το GPMB εκφράζει «την ανησυχία του για το γεγονός ότι πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες» να αντιμετωπίσουν την απειλή.

Επιπλέον, ο οργανισμός αυτός «καλεί αμέσως τους ηγέτες όλων των χωρών να λάβουν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τις απαραίτητες δυνατότητες».

«Όλες οι χώρες και οι τοπικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν πληγεί, πρέπει επειγόντως να αφιερώσουν πόρους για να ενισχύσουν η καθεμιά τις απαραίτητες δυνατότητες προετοιμασίας» υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου, ενώ προστίθεται ότι πρέπει να μπορούν να «προλαμβάνουν, να εντοπίσουν, να ενημερώνουν και να ανταποκρίνονται στην επιδημία».

Απομάκρυνση αλλοδαπών από την αποκλεισμένη Ουχάν

Η Ουχάν, η πόλη της κεντρικής Κίνας από όπου ξεκίνησε η επιδημία, είναι αποκομμένη από τον κόσμο εδώ και μία εβδομάδα, όπως σχεδόν όλη η επαρχία Χουμπέι.

Αν και έχει επιβληθεί καραντίνα στην επαρχία από τις 23 Ιανουαρίου και οι περίπου 56 εκατομμύρια κάτοικοί της δεν μπορούν να φύγουν, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία οργάνωσαν χθες επιχειρήσεις απομάκρυνσης μέρους των πολιτών τους που βρίσκονται εκεί.

Επίσης ένα γαλλικό αεροπλάνο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη για την Ουχάν και ένα δεύτερα «πιο αργά μέσα στην εβδομάδα», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα δύο αεροσκάφη μπορούν να επαναπατρίσουν συνολικά τουλάχιστον 250 Γάλλους και περισσότερους από 100 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Και άλλες χώρες σχεδιάζουν αντίστοιχες επιχειρήσεις: η Ιταλία ανακοίνωσε την αποστολή σήμερα αεροσκάφους στην Ουχάν, το Βερολίνο σχεδιάζει την απομάκρυνση περίπου 90 Γερμανών «τις επόμενες ημέρες» και ο Καναδάς πρόκειται επίσης να ναυλώσει αεροπλάνο.

Αυστραλία και Βρετανία επίσης εξετάζουν την απομάκρυνση πολιτών τους, ενώ η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ναυλώσει αεροπλάνο 300 θέσεων για την απομάκρυνση των Νεοζηλανδών που βρίσκονται στην κινεζική πόλη.

Παράλληλα 195 Αμερικάνοι έφτασαν χθες Τετάρτη το πρωί σε στρατιωτική βάση της Καλιφόρνιας και εξετάστηκαν. Κανένας δεν παρουσίασε συμπτώματα του ιού, όμως παραμένουν σε καραντίνα για 72 ώρες.

Αντίθετα μεταξύ των 206 Ιαπώνων που επαναπατρίστηκαν στο Τόκιο χθες, τρεις είχαν μολυνθεί. Αυτά τα τρία κρούσματα προστίθενται στα οκτώ που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα.

«Πόλη φάντασμα» η Ουχάν

Στην Ουχάν, όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία μη απαραίτητων οχημάτων, μοιάζει με πόλη φάντασμα: «Είναι η πρώτη ημέρα που βγαίνω από το σπίτι μου από την αρχή της καραντίνας. Δεν είχα επιλογή: έπρεπε να αγοράσω κάτι να φάω», δήλωσε ένας πεζός.

Στην υπόλοιπη Κίνα, όπου οι διακοπές για το νέο έτος παρατάθηκαν ως τις 2 Φεβρουαρίου, οι περισσότεροι πολίτες αποφεύγουν τα εμπορικά κέντρα, τα σινεμά και τα εστιατόρια.

Τέλος αναβλήθηκαν όλοι οι αγώνες των κινεζικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή