Σε 7.105 ανέρχονται σύμφωνα τα νέα κρούσματα Covid-19 την Τετάρτη, 10/11.
Αν και ο αριθμός είναι χαμηλότερος από τα 8.613 της Τετάρτης, η αύξηση της διασποράς του κορονoϊού συνεχίζεται σε όλη τη χώρα καθώς πέντε ακόμα περιοχές εντάχθηκαν στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στο «επίπεδο 5» εισέρχονται Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα και Φθιώτιδα. Πλέον στο «βαθύ κόκκινο» έχουν ενταχθεί 22 περιοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στο covid19.gov.gr πρόκειται για: τη Θεσσαλονίκη, την Αρκαδία, το Αγιον Ορος, την Αχαΐα, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, το Κιλκίς, την Ημαθία, την Πιερία, τον Εβρο, την Πέλλα, την Ξάνθη, τη Δράμα, τη Μεσσηνία, τις Σέρρες, τα Τρίκαλα, την Καβάλα, την Κοζάνη, την Καρδίτσα, τη Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και τη Φθιώτιδα.
Να σημειωθεί ότι το 44% της όλης της χώρας βρίσκεται πλέον στο επίπεδο 5 του Επιδημιολογικού Χάρτη.
Εξάλλου, ανέβηκε το επιδημιολογικό φορτίο στον βόρειο και ο νότιο τομέα της Αθήνας και συγκεκριμένα από το κίτρινο (επίπεδο 2) ανεβαίνουν στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αθήνας, καθώς επίσης και η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Άρτα.
Ο επιδημιολογικός χάρτης πέντε επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 5 χρώματα (βαθύ κόκκινο, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Τζανάκης: 9.000 με 11.000 κρούσματα τις επόμενες 3 εβδομάδες
«Απέχουμε από την κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας», δήλωσε αναφερόμενος στο νέο κύμα της πανδημίας ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ενώ βάσει της βραχυπρόθεσμη ανάλυσης τριών εβδομάδων της ομάδας του, θα πλησιάσουμε μεταξύ 9.000 και 11.000 ημερήσιων κρουσμάτων τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι αυτό που έχει σημασία, είναι πόσα από τα νέα κρούσματα χρήζουν νοσηλείας. Όπως τόνισε, τις τελευταίες μέρες έχουμε περίπου 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το σημείο πάνω από το οποίο το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, είναι οι 550 περίπου εισαγωγές την ημέρα.
Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι το 25% των κρουσμάτων καθημερινά αφορά εμβολιασμένους και λίγο μικρότερο είναι το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά, ενώ όπως τόνισε, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων περνά τη νόσο ελαφρά, χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα υγείας.
Στους 5,5 μήνες η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου κατά της covid-19
Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, θα ανοίγει στους 5,5 μήνες, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά το εμβόλιο δεν θα γίνεται νωρίτερα του εξαμήνου.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εντός των επόμενων ημέρων η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη, ξεκαθάρισε όμως ότι η χορήγηση τρίτης δόσης θα συνεχίσει να γίνεται αφού έχουν περάσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Όπως ανέφερε μάλιστα, η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, συζητήθηκε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού η χορήγηση της τρίτης δόσης νωρίτερα, ωστόσο δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο «και πρέπει να επικεντρώσουμε να γίνει στη σωστή ώρα, σε όλους».
Η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή το εμβόλιο της Pfizer. Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Moderna θα ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ