Κορονοϊός: 7.335 νέα κρούσματα και 65 θάνατοι - Στους 477 οι διασωληνωμένοι

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 402 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
φωτο αρχείου
φωτο αρχείου
Eurokinissi

Στα 7.335 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι , εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 792.239, εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 146 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.542 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.361 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (58.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 402 (84.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (15.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.356 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 407 (ημερήσια μεταβολή +5.71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 360 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 07 Νοεμβρίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 49.580.934 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 2.821.942 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 07 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 42 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 12.722 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 632 θετικά (4,97%).

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων
Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων
ΕΟΔΥ

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της Covid-19 με την πάροδο του χρόνου έχει γίνει πιο σύνθετο και το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους απασχολεί καθημερινά, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας την ελπίδα πως ο φόβος θα βοηθήσει, ώστε να πεισθούν να εμβολιαστούν.

Είπε ότι μέχρι σήμερα 8.500 θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό. Σχετικά με την τρίτη δόση, ανέφερε τα σημαντικά οφέλη, λόγω της αποφυγής σοβαρής νόσησης και θανάτου. Ωστόσο, όπως είπε, παρατηρείται αναβολή για την τρίτη δόση, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι έχουν αντισώματα και τόνισε ότι τα τεστ αντισωμάτων αρκετές φορές παραπλανούν.

Μιλώντας για τους στόχους του εμβολιαστικού προγράμματος από εδώ και στο εξής, είπε ότι ο κύριος στόχος παραμένει ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την δεύτερη δόση στα άτομα που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και η αναμνηστική δόση, σε όσους πρέπει αλλά δεν την έχουν κάνει ακόμη.

Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι λάθος κάποιος να θεωρεί ότι μετά την παρέλευση των έξι μηνών που έχει κάνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου, είναι στην ίδια κατάσταση με κάποιον ανεμβολίαστο. Δεν είναι έτσι τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι η τρίτη, αναμνηστική δόση, στοχεύει στην μεγαλύτερη ανοσία και στην μακρύτερη διάρκεια της προστασίας.

Από πλευράς του ο γγ γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε πως οι πολίτες θα έχουν από τις 12 Νοεμβρίου τη δυνατότητα να λάβουν την τρίτη εμβολιαστική δόση με το σκεύασμα της Moderna. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους η αναμνηστική δόση θα χορηγείται με την μισή ποσότητα της κανονικής, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Παράλληλα τόνισε πως σημειώθηκε πολύ σημαντική αύξηση τόσο στα ραντεβού για την πρώτη εμβολιαστική δόση όσο και σε αυτά που αφορούν την τρίτη δόση: Τις τελευταίες επτά ημέρες η αύξηση των ραντεβού που κλείστηκαν για 1η δόση έφτασε στο 185% , με 175.000 να κλείνονται σε σύγκριση με τα 60.000 της προηγούμενης εβδομάδας. Επίσης, είπε πως 275.000 ραντεβού κλείστηκαν για την τρίτη δόση.

Δραματική πίεση

Το νέο κύμα κορονοϊού καλπάζει στη χώρα μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ασκώντας ξανά αφόρητη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δραματική είναι ήδη η κατάσταση σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ιδίως στις περιοχές που εμφανίζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

«Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» χαρακτήρισε το περασμένο «πολύ δύσκολο» βράδυ η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

«Είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου πήραμε ράντζα δανεικά από το Σωτηρία» επισήμανε στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως «από τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας πάει το πράγμα για 10.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα».

Σχολιάζοντας φωτογραφία που έδειξε ο ΣΚΑΪ με ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου «Γεννηματάς», διευκρίνισε ότι αυτό συμβαίνει πλέον σε όλες τις κλινικές όχι μόνο σε μία.

«Εχει γεμίσει το νοσοκομείο από περιστατικά non COVID, ενώ για τα COVID κλείσαμε κλινικές non COVID για να μπουν μέσα. Τώρα είναι η σειρά της Αττικής, μετά τη Θεσσαλονίκη. Τους έχουμε ξεπεράσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι τραγικές οι στιγμές από χθες το βράδυ δεν έχει τελειώσει ακόμα η εφημερία δεν ξέρω τι θα γίνει μέχρι το μεσημέρι είναι φοβερό», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. «Είναι τόσο πιεστική η κατάσταση και τα χειρότερα βέβαια είναι μπροστά μας. Οταν φτάσει σε ένα σημείο να γεμίσει το νοσοκομείο με ράντζα, που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί όλους τους αρρώστους γιατί είναι πάρα πολλοί, με ένα προσωπικό πιεσμένο και κουρασμένο, που δεν έχει πάρει άδειες, γιατί υπάρχει αναστολή αδειών, καταλαβαίνετε ότι από δω και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Γιατί μπαίνει ο χειμώνας και ήδη ξεκίνησαν οι ιώσεις».

Εξι νεκροί στον Βόλο μέσα σε λίγες ώρες

«Μαύρη» Δευτέρα ξημέρωσε για το νοσοκομείο του Βόλου, με έξι θανάτους κατά τη διάρκεια της εφημερίας του και με 110 ασθενείς στις κλινικές Covid να έχουν «φρακάρει» εντελώς την λειτουργία του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την Κυριακή, γύρω στις 7 το απόγευμα, οι ασθενείς ήταν 100 και δεν υπήρχαν άλλα κρεβάτια και ο γιατρός βάρδιας έψαχνε απεγνωσμένα λύση και απαντήσεις από τη διοίκηση του Νοσοκομείου για τη διαχείριση της κρίσης.

Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή του ήταν ένας άνδρας, ηλικίας 83 ετών, και δυο γυναίκες, 94 και 87 ετών αντίστοιχα, όλοι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, κατέληξε ένας 67χρονος ιερέας, ο οποίος ήταν εμβολιασμένος αλλά νοσηλευόταν σε βαριά κατάσταση στη ΜΕΘ covid, μια 73χρονη γυναίκα και ένας ακόμη 65χρονος, επίσης ανεμβολίαστοι.

Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς στη Λάρισα

Τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση της θνητότητας τόσο ασθενών με covid-19 όσο και ασθενών με άλλα νοσήματα, κρούουν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μπροστά στην «προωθούμενη» μετατροπή του ιδρύματος σε νοσοκομείο αποκλειστικά για covid περιστατικά. Οπως τονίζουν: «Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να εργαστούμε, κάτι που σε όλες τις φάσεις της πανδημίας το κάναμε με αυτοθυσία και το πληρώσαμε με νεκρούς και σωματική και ψυχική κατάρρευση. Δεν προσφέρουμε τίποτα με αυτό τον τρόπο στην υγεία του κόσμου».

Με πληροφορίες από ΕΟΔΥ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Δημοφιλή