Οι επιβάτες σε ορισμένες πτήσεις προς την Κίνα θα πρέπει να ...ζήσουν χωρίς ζεστά γεύματα ή κουβέρτες και περιοδικά, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες εντείνουν τα μέτρα για την προστασία του πληρώματος και των ταξιδιωτών από τον κορωνοϊό που έχει σκοτώσει πάνω από 130 ανθρώπους στη χώρα.
Προσπαθώντας να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου ιού, μειώνοντας την προσωπική επαφή, οι αερογραμμές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι ενθαρρύνουν τους επιβάτες να φέρουν τις δικές τους φιάλες ποτών και να περιορίσουν τα επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα στις πτήσεις, αντικαθιστώντάς τα με αναλώσιμα (μίας χρήσης).
Η αεροπορική εταιρεία και το περιφερειακό της σκέλος Mandarin Airlines σταμάτησαν από τη Δευτέρα (27 Ιανουαρίου) να σερβίρουν ζεστά γεύματα και να αντικαθιστούν τα τραπεζομάντιλα και τις χαρτοπετσέτες στις πτήσεις προς το Χονγκ Κονγκ. Σταμάτησαν επίσης να παρέχουν κουβέρτες, μαξιλάρια, πετσέτες, περιοδικά και εφημερίδες, ενώ τα ποτά και τα ακουστικά μιας χρήσης παρέχονται μόνο κατόπιν αιτήματος!
«Η τσέπη του πίσω καθίσματος θα περιέχει μόνο την κάρτα ασφαλείας του αεροσκάφους και την γνωστή χάρτινη σακούλα για όσους αισθάνονται αδιαθεσία», ανακοίνωσε η Tiger Αir Taiwan, μέλος του ομίλου China Airline, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις αφορολόγητων ειδών δεν είναι - επίσης - διαθέσιμες.
Η Thai Airways αρχίζει ψεκασμούς με βιολογικές ουσίες που θα απολυμαίνουν την καμπίνα επιβατών και το πιλοτήριο, σε όλες τις πτήσεις που επιστρέφουν από την Κίνα και τους προορισμούς υψηλού κινδύνου.
«Επειδή έχουμε ψυχαγωγία κατά την πτήση, που σημαίνει ότι οι οθόνες LCD αγγίζονται συνεχώς, γι ’αυτό καθαρίζουμε επιμελώς, πριν από την αναχώρηση κάθε πτήσης», ανέφερε ένας διευθυντής της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 28 Ιανουαρίου.
Σε βιντεοκλίπ που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται ειδικό προσωπικό με προστατευτικά κοστούμια να ψεκάζει την καμπίνα αεροσκάφους σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η ασφάλεια για τους επιβάτες, αν και μερικοί χρήστες των social media εμφανίστηκαν ακόμα περισσότερο ανήσυχοι μετά από αυτό.
«Σας προτείνω να σταματήσετε όλες τις πτήσεις από την Κίνα για 30 έως 60 ημέρες, αυτό δεν θα σκοτώσει την οικονομία. Η ζωή του κοινού είναι πιο σημαντική τώρα από τη λεγόμενη οικονομία», έγραψε στο Facebook κάποιος που υπογράφει ως Τζον Όνεστι.
Η Ταϊλάνδη, ο κορυφαίος προορισμός για τους παραθεριστές της Κίνας, είχε 11 εκατομμύρια κινέζους επισκέπτες το περασμένο έτος. Αλλά με 14 κρούσματα κορονοϊού, είναι η δεύτερη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων μετά την Κίνα.
Άλλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Singapore Airlines και η Cathay Pacific Airways Ltd του Χονγκ Κονγκ, επιτρέπουν στο πλήρωμα να φοράει μάσκες στις πτήσεις σε προορισμούς της Κίνας, ενώ η American Airlines παρέχει απολυμαντικά μαντηλάκια για χρήση σε όλες τις αναχωρήσεις πτήσεων προς την Κίνα.
Μερικοί λαμβάνουν ακόμη πιο δραστικά μέτρα με ακυρώσεις πτήσεων.
Ο αερομεταφορέας της Νότιας Κορέας, Air Seoul, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα σταματήσει όλες τις πτήσεις προς την Κίνα λόγω των ανησυχιών των ταξιδιωτών για τον ιό, ενώ η United Airlines Holdings Inc αναστέλλει 24 πτήσεις μεταξύ Πεκίνου, Χονγκ Κονγκ και Σαγκάης από τις 1 Φεβρουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου λόγω της απότομης μείωσης της ζήτησης.
Αναστολή πτήσεων
Η British Airways ανέστειλε όλες τις πτήσεις της από και προς την ηπειρωτική Κίνα έπειτα από την προειδοποίηση του Λονδίνου κατά των μη απαραίτητων επισκέψεων στη χώρα εξαιτίας της κρίσης με τον νέο κοροναϊό.
Στην ιστοσελίδα της εταιρείας, εμφανίζεται η πληροφορία ότι καμία απευθείας πτήση προς την Κίνα δεν θα πραγματοποιείται για το υπόλοιπο του Ιανουαρίου και για τον Φεβρουάριο.
Και η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της από και προς τα αεροδρόμια της Κίνας, λόγω του νέου κινεζικού κοροναϊού, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD. Προηγουμένως είχε εντοπιστεί ύποπτο περιστατικό σε πτήση της εταιρίας που εκτελούσε την πτήση Φρανκφούρτη - Ναντζίνγκ.
Στο μεταξύ και άλλες αεροπορικές εταιρίες όπως, η United Airlines Holdings Inc στο Σικάγο ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν μερικές πτήσεις προς την Κίνα, καθώς η ζήτησή τους έχει μειωθεί κατακόρυφα, ενώ επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς, έχουν ενημερώσει τα στελέχη τους να μην ταξιδεύουν πλέον στην Κίνα, φοβούμενες το ενδεχόμενο εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.
Επίσης η ρωσική αεροπορική εταιρεία Ural Airlines, που πραγματοποιεί πτήσεις προς το Μόναχο, το Παρίσι και τη Ρώμη, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς την Ευρώπη εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.
«Εξαιτίας της επιδημίας στην Κίνα (…) η Ural Airlines αναγκάζεται να αναστείλει μια σειρά πτήσεων ως το τέλος του χειμώνα». Αυτό καθώς στις συγκεκριμένες πτήσεις υπάρχουν πάντα μεγάλες ομάδες τουριστών από την Κίνα. Οι Κινέζοι τουρίστες χρησιμοποιούν μαζικά τα ρωσικά αεροδρόμια ως διαμετακομιστικούς σταθμούς για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
Τέλος, η Παπούα Νέα Γουινέα ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται πλέον κανέναν ταξιδιώτη από την Ασία ενώ το μοναδικό χερσαίο σύνορο της χώρας με την επαρχία Παπούα της Ινδονησίας, θα κλείσει αύριο Πέμπτη.