Κορονοϊός: Οι δυσκολίες προστασίας των ατόμων με αναπηρίες

«Τα άτομα με αναπηρία ξέρουν από δυσκολίες, όμως από την αποθήκευση προμηθειών, μέχρι τους κινδύνους για την υγεία μας στα μέσα μεταφοράς, ο κορονοϊός δοκιμάζει τις αντοχές μας,» γράφει η Κλόι Τίαρ.
.
HuffPost UK
.

Κάθε τίτλος που διαβάζουμε αυτή την περίοδο, σχετίζεται με την πανδημία του κορονοϊού. Με τα κρούσματα και τα θύματά του να αυξάνονται παγκοσμίως, αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Ωστόσο είναι σημαντικό να δει κανείς τους προβληματισμούς που μπορεί να έχει ένα άτομο με αναπηρία σε αυτό το ζήτημα. Γνωρίζουμε ότι όσοι έχουν ιατρικά θέματα, όπως εγώ, κινδυνεύουν περισσότερο από επικίνδυνες συνέπειες. Στην δουλειά μου, ως σύμβουλος ατόμων με αναπηρία, έχω δει τον φόβο, που που μπορεί να προκαλέσει. Πολλοί άνθρωποι που γνωρίζω έχουν ανοσοποιητική ανεπάρκεια και μπορούν να νοσηλευτούν ακόμη και σε περιπτώσεις ενός απλού κρυολογήματος. Πόσο μάλλον σε περίπτωση που νοσήσουν από τον Covid-19.

Για εμάς, η αδιάφορη αντιμετώπιση του κορονοϊού, από μειοψηφία του πληθυσμού, που δεν ανήκει στα άτομα με αναπηρίες, μπορεί να είναι αρκετά σκληρή. Είναι προφανώς επιλογή του πληθυσμού το πως θα αντιμετωπίσει τον ιό, όμως σχόλια του τύπου «Εγώ είμαι καλά, δεν θα σκοτώσει εμένα» δείχνουν αδιαφορία προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους ηλικιωμένους. Ναι, μπορεί απλώς να έχεις μερικά ήπια συμπτώματα, αλλά δεν πρέπει να είσαι αδιάφορος στο ενδεχόμενο να μεταδόσεις τον ιό σε ανθρώπους, που δεν έχουν την δυνατότητα, να τον αντιμετωπίσουν με την ίδια ευκολία που μπορείς εσύ.

«Κάποια άτομα με αναπηρία, βασίζονται σε αντισηπτικά για να διατηρήσουν τα χέρια τους καθαρά, ωστόσο πολλοί συσσωρεύουν προμήθεια για έναν κόσμο, ”μετά την αποκάλυψη”, στον οποίο ο μόνος τρόπος να είσαι ασφαλής είναι χρησιμοποιώντας αντισηπτικά.»

Για αυτόν τον λόγο, άνθρωποι με αναπηρίες, όπως εγώ, πρέπει να πάρουν ακραία μέτρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και όσους τους νοιάζονται. Φυσικά έχουμε συνηθίσει τις προκλήσεις, όμως τώρα ο κορονοϊός δοκιμάζει τις αντοχές μας σε κάθε πτυχή της ζωής μας

“Φυσικά έχουμε συνηθίσει τις προκλήσεις, όμως τώρα ο κορονοϊός δοκιμάζει τις αντοχές μας σε κάθε πτυχή της ζωής μας.”

Εγώ, όπως και πολλά άτομα με ειδικές ανάγκες, χρειαζόμαστε βοήθεια για να κινηθούμε - πράγμα το οποίο σημαίνει ότι κάθε φορά που ταξιδεύω, έρχομαι κοντά σε ανθρώπους, που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο εκείνη την ημέρα. Τι συμβαίνει όταν βασίζεσαι σε έναν άνθρωπο και αυτός αρρωσταίνει; Δεν έχεις καμία βοήθεια.

Τι συμβαίνει με την αποθήκευση προμηθειών; Λόγω της δύσκολης πρόσβασης σε τουαλέτες αναπήρων, κάποια άτομα με ειδικές ανάγκες, βασίζονται αποκλειστικά στην χρήση αντισηπτικών, για την καθαριότητα των χεριών τους. Παρόλα αυτά, πολλοί συσσωρεύουν προμήθεια αντισηπτικών για έναν κόσμο, μετά την ... αποκάλυψη, στον οποίο ο μόνος τρόπος να είσαι ασφαλής είναι χρησιμοποιώντας αντισηπτικά. Υπάρχουν άνθρωποι με καθετήρες σίτισης που χρειάζεται να απολυμάνουν τα πράγματα τους με αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια. Και τι συμβαίνει με όσους κινούνται με αναπηρικό καροτσάκι; Μπορεί όλη μέρα να σπρώχνουν τις ρόδες του, για να κινηθούν, οι οποίες έρχονται σε επαφή με το έδαφος.

Ακόμη φαίνεται ότι τα προϊόντα υγιεινής, βρίσκονται σε έλλειψη και αυτοί που τα χρειάζονται περισσότερο, δεν μπορούν να τα προμηθευτούν. Όλοι μας έχουμε δικαίωμα να προστατευτούμε, αλλά ας έχουμε στο μυαλό μας, ότι πέντε λίτρα αντισηπτικού, έχουν συχνά, το ίδιο αποτέλεσμα, που έχει η πλύση με ζεστό νερό και σαπούνι.

Τι σημαίνει η καραντίνα; Τα άτομα με ειδικές ανάγκες βρίσκονται στο αδιέξοδο της απομόνωσης για την προστασία των οργανισμών τους, όμως υπάρχουν καθοριστικές συνέπειες για την καθημερινότητα τους. Η βοήθεια στην προσωπική μας φροντίδα, η δυνατότητα λήψης φαρμάκων ή ακόμα και η προετοιμασία ενός γεύματος, θα μπορούσαν να αποτελούν προκλήσεις για εμάς.

Οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων περιελάμβαναν μέτρα για εργασία από το σπίτι και άδεια με απολαβές. Αυτό είναι εξαιρετικό, ωστόσο το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Η καθημερινότητα ανθρώπων με αναπηρία μπορεί να περιλαμβάνει συχνά περιστατικά κατά τα οποία θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους. Το Scope και το Mind διεκδικούν μεταρρυθμίσεις στην νομοθεσία για τις άδειες και επιδιώκουν μεγαλύτερη ελαστικότητα και αποδοχές για κάθε μέρα απουσίας από την εργασία. Αν αυτό καθιερωθεί σε μόνιμη βάση, άτομα με αναπηρία και όσοι έχουν ανάγκη από άδεια για λόγους υγείας, θα μπορούσαν να επωφεληθούν.

«Στην απομόνωση, η βοήθεια στην προσωπική μας φροντίδα, η δυνατότητα λήψης φαρμάκων ή ακόμα και η προετοιμασία ενός γεύματος, θα μπορούσαν να αποτελούν προκλήσεις για εμάς.»

Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση, λόγω της κρίσης, αλλά γιατί δεν ισχύουν αυτά τα μέτρα για τα άτομα με αναπηρία; Προσπαθούμε με πολλές δυσκολίες να βρούμε δουλειά και αντιμετωπίζουμε άρνηση στις λογικές μεταρρυθμίσεις που ζητάμε. Για εμένα, το να είμαι στην δουλειά και να μπορώ να συνεισφέρω μου δίνει μια αίσθηση ισότητας. Ωστόσο, εργάζομαι από το σπίτι μου και αυτός είναι ο μόνος λόγος που μπορώ να ανταπεξέλθω σε πλήρες ωράριο. Η φαινομενικά εύκολη μετακίνηση στον χώρο εργασίας προκαλεί πόνο και κούραση, παράγοντες που μειώνουν την αποδοτικότητα στην εργασία μου και προκαλούν την ανάγκη για ξεκούραση. Η εργασία από το σπίτι όμως είναι δυσεύρετη σε άλλες περιόδους, σε αντίθεση με την παρούσα κατάσταση, που επικρατεί λόγω του covid-19.

“Με την επιστροφή στο καθεστώς εργασίας που επικρατούσε πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε καταλάβει ότι η υγεία και η ευημερία των ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με του υπόλοιπου πληθυσμού.”

Η εργασία από το σπίτι μπορεί να μην είναι η πιο εύκολη επιλογή, αλλά φαίνεται να είναι πιθανή. Για την υγεία των ατόμων με αναπηρία, ελπίζω ότι η κρίση, θα ανοίξει τα μάτια των εργοδοτών και θα σημάνει το τέλος της ανάγκης για την διεκδίκηση μεταρρυθμίσεων. Με την επιστροφή στο καθεστώς εργασίας που επικρατούσε πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε καταλάβει ότι η υγεία και η ευημερία των ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με του υπόλοιπου πληθυσμού.

Θα σας παρακαλούσα να πάρετε μέτρα για την δική σας προστασία και των δικών σας ανθρώπων, καθώς η αμέλεια σας, θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά, άλλους. Όλοι μας πρέπει να προστατευτούμε.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.