Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να βγάλει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο από τον ασφαλή κατάλογο των χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα «μη απαραίτητα» ταξίδια, ενώ δεν συζητάει καν προς το παρόν για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ.
Διπλωμάτες της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters, ενέκριναν την Τρίτη την πρόταση της Γερμανίας, η οποία κατέχει τώρα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, να αποκλειστεί η Σερβία και το Μαυροβούνιο από την εν λόγω λίστα λόγω της επικίνδυνης εξάπλωσης της νόσου στις χώρες αυτές.
Η ενημερωμένη λίστα θα δημοσιευτεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες. Σημειώνεται, πάντως, ότι η λίστα αυτή είναι μόνο μια πρόταση και δεν είναι δεσμευτική για τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, που εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις κατά το δοκούν.
Οι χώρες της ΕΕ συζήτησαν, επίσης, το ενδεχόμενο να αποσύρουν την Αλγερία και το Μαρόκο από τον ασφαλή κατάλογο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19, αλλά οι περισσότερες αντιτάχθηκαν στην κίνηση αυτή καθώς οι αριθμοί εκεί είναι ακόμη σχετικά χαμηλοί. Επομένως, οι δύο χώρες της Βόρειας Αφρικής πρόκειται να παραμείνουν στον ασφαλή κατάλογο προς το παρόν. Η λίστα, εξάλλου, ενημερώνεται τακτικά.
Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Σερβία
Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 344 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ κατέληξαν 13 ασθενείς.
Ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 έφτασε τους 418 και τα κρούσματα, συνολικά από την εκδήλωση της πανδημίας τα 18.983. Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό νοσηλεύονται περίπου 4500 ασθενείς εκ των οποίων οι 170 είναι διασωληνωμένοι.
Η πλειονότητα των ασθενών ανήκει στις ηλικίες μεταξύ των 30 και 50 ετών ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ απευθύνοντας έκκληση στους νέους ανθρώπους, που βρίσκονται στις δημιουργικότερες ηλικίες, να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας και να μην αψηφούν τον κίνδυνο.
Ο κ. Λόντσαρ ανέφερε επίσης ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί στα όρια αντοχής, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, ενώ επιβαρυντικά λειτουργεί και το γεγονός ότι 570 γιατροί και νοσηλευτές έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό. Στο σύστημα των «Covid νοσοκομείων» στο Βελιγράδι εντάχθηκε και η κλινική ρευματολογικών παθήσεων ως έκτο νοσοκομείο στην πρωτεύουσα που μπαίνει στην μάχη κατά του κορονοϊού. Ασφυκτική πίεση δέχεται και το σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας με δεδομένο ότι όλα τα εξωτερικά ιατρεία στη Σερβία λειτουργούν και ως ιατρεία για τον κορονοϊό. Μόνο στο Βελιγράδι, όπως ανακοινώθηκε, παρουσιάζονται καθημερινά στα κατά τόπους ιατρεία περισσότερα από τρεις χιλιάδες άτομα με ύποπτα συμπτώματα, υποβάλλονται σε εξετάσεις και κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό.
Εντός - εκτός η Κίνα
Μετά τον αποκλεισμό της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, 13 χώρες παραμένουν στη λίστα της ΕΕ: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.
Παρά το γεγονός ότι η Κίνα είναι στη λίστα, τα ταξίδια από εκεί θα επιτρέπονται μόνο εάν οι κινεζικές αρχές επιτρέπουν αντίστοιχα την είσοδο στους επισκέπτες της ΕΕ. Η απαίτηση αμοιβαιότητας δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση των άλλων χωρών του καταλόγου.
«Η Κίνα δεν έχει πρόθεση να ανοίξει τα σύνορά της στην ΕΕ», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ σχετικά με τις συζητήσεις με το Πεκίνο.
Τη Δευτέρα, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος υποστήριξαν την προσθήκη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον ασφαλή κατάλογο με βάση τα στοιχεία που παρείχε η Κύπρος, αλλά άλλες χώρες αντιτάχθηκαν σε αυτή την πρόταση, ανέφεραν αξιωματούχοι.
(με πληροφορίες από Reuters)