Η παραλλαγή Όμικρον «καταλαμβάνει» τη Νότια Αφρική και αναμένεται να κυριαρχήσει και στην Ευρώπη

Θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από μια απότομη άνοδο νέων μολύνσεων- Τι προβλέπει το ECDV για την Ευρώπη.
via Associated Press

Η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού καθίσταται κυρίαρχη στη Νότια Αφρική και βρίσκεται πίσω από μια μεγάλη άνοδο των νέων μολύνσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας.

Περίπου 11.500 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν την Πέμπτη- σημαντική άνοδο σε σχέση με τα 8.500 που είχαν επιβεβαιωθεί την προηγούμενη ημέρα. Συγκριτικά, τα ημερήσια κρούσματα ήταν μεταξύ 200 και 300 στα μέσα του Νοεμβρίου, είπε στο BBC κορυφαία Νοτιοαφρικανή επιστήμονας.

Η Όμικρον έχει εντοπιστεί ήδη σε πάνω από 20 χώρες ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Αυτοί που είχαν νοσήσει με άλλες παραλλαγές του κορονοϊού δεν φαίνονται να είναι προστατευμένοι απέναντι στην Όμικρον, μα τα εμβόλια θεωρείται ότι εξακολουθούν να προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες από του ΠΟΥ και το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής (NICD).

«Οι προηγούμενες λοιμώξεις προστάτευαν από τη Δέλτα, μα τώρα με την Όμικρον δεν φαίνεται να ισχύει αυτό» είπε η Αν φον Γκότμπεργκ, μικροβιολόγος του NICD.

Η πλήρης εικόνα στη Νότια Αφρική δεν θα καταστεί ξεκάθαρη μέχρι «οι άνθρωποι να νοσήσουν τόσο πολύ που θα χρειάζεται να πάνε στο νοσοκομείο», κάτι που γενικότερα αναμένεται τρεις με τέσσερις εβδομάδες αργότερα, είπε ο καθηγητής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ της Africa Task Force for Coronavirus. «Ωστόσο το feedback που λαμβάνουμε από το πεδίο είναι πως δεν υπάρχουν στα αλήθεια πολύ ανησυχητικά σημάδια- δεν βλέπουμε κάτι δραματικά διαφορετικό, αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που συνηθίζαμε να βλέπουμε» είπε στο BBC.

Σύμφωνα με ανταποκρίτρια του BBC στο Γιοχάνεσμπουργκ, τα εστιατόρια και τα σουπερμάρκετ παραμένουν συνωστισμένα εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και ο κόσμος μιλά για την νέα παραλλαγή, μα μέχρι τώρα δεν υπάρχει πανικός- και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν θα έπρεπε να υπάρξει. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο στέλεχος έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ειδικού ενδιαφέροντος (variant of concern) από τον ΠΟΥ.

Η Νότια Αφρική ήταν η πρώτη χώρα που ανέφερε το εξαιρετικά μεταλλαγμένο νέο στέλεχος. Το NICD είπε ότι πάνω από το 70% όλων των γονιδιωμάτων του ιού που αλληλούχισε τον προηγούμενο μήνα ήταν της νέας παραλλαγής. Μεταξύ των χωρών όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα της Όμικρον είναι η Ινδία, η Γκάνα, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ελλάδα, όπου το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα βρίσκεται σε καραντίνα στα Χανιά. Όπως είπε στο Open, ταξίδεψε από τη Νότια Αφρική, όπου ζει μόνιμα, στην Αθήνα και στη συνέχεια στα Χανιά για να περάσει μερικές ημέρες με την οικογένειά του. Πρόκειται για ασθενή εμβολιασμένο, ο οποίος παραμένει ασυμπτωματικός. Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως «δεν μου έχουν δώσει επίσημα κάποιο χαρτί το οποίο να επιδεικνύει ότι εγώ “είμαι της Όμικρον”. Όταν μου το δώσουν τότε θα είμαι επίσημα “ο μηδέν”. Αύριο από ότι φαίνεται θα έχουμε μοριακό τεστ. Ήρθα σε επαφή με τους γονείς μου όταν ήρθα στην Ελλάδα, όμως φορούσα μάσκα. Η συνείδησή μου έλεγε να εμβολιαστώ και το έκανα και ίσως είναι αυτός ο λόγος που γελάμε αυτή τη στιγμή με τη συνέντευξη».

Σημειώνεται πως, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είπε πως ο εμβολιασμός φαίνεται πως καλύπτει και την παραλλαγή Όμικρον.

Στο μεταξύ, το ευρωπαϊκό ECDC ανέφερε την Πέμπτη πως η παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε μέσα σε μερικούς μήνες να φτάσει στο σημείο να είναι υπεύθυνη για το ήμισυ του συνόλου των λοιμώξεων Covid-19 στην Ευρώπη, ωστόσο περιπτώσεις σοβαρής νόσησης δεν είχαν εντοπιστεί ακόμα στην περιοχή.

«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν από το ΕCDC, υπάρχουν ενδείξεις πως η Όμικρον θα μπορούσε να προκαλέσει πάνω από το ήμισυ όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2 σε ΕΕ- Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο μέσα στους επόμενους λίγους μήνες» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Δεν υπάρχουν ακόμα ξεκάθαρα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής, μα ως τώρα η Μαρία βαν Κέρκοβ, κορυφαίο αρμόδιο στέλεχος του ΠΟΥ για την Covid-19, είπε την Τετάρτη πως τα δεδομένα αυτά αναμένονται εντός ημερών. Επίσης, την Πέμπτη ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, Ζαν Φρανσουά Ντελφρεσί, είπε ότι η Όμικρον θα μπορούσε να πάρει τη θέση της Δέλτα ως το τέλος του Ιανουαρίου.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, Open, ΕΡΤ

Δημοφιλή