Ο νέος κορονοϊός παρουσιάζει μια πρωτοφανή πρόκληση για τους επιστήμονες: η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο ιός σημαίνει ότι πρέπει να επιταχύνουν την έρευνά τους.
Αλλά για κάτι τέτοιες περιπτώσεις κατασκευάστηκε ο γρηγορότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο. Ο Summit, ο υπερυπολογιστής της IBM, «έτρεξε» χιλιάδες προσομοιώσεις για να αναλύσει ποιες ενώσεις φαρμάκων θα μπορούσαν να σταματήσουν αποτελεσματικά τον ιό από το να μολύνει τα κύτταρα - ξενιστές.
Ο υπερυπολογιστής ταυτοποίησε 77 από αυτά. Είναι ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς τη δημιουργία του πιο αποτελεσματικού εμβολίου.
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Oak Ridge δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό ChemRxiv .
Οι ιοί μολύνουν τα κύτταρα - ξενιστές με την έγχυση γενετικού υλικού. Η δουλειά του Summit είναι να εντοπίζει τις ενώσεις φαρμάκων που θα μπορούσαν να δεσμεύσουν αυτό το γενετικό υλικό και ενδεχομένως να σταματήσουν τη διάδοσή του.
Ο ερευνητής του Oak Ridge, Νίκολας Σμιθ, δημιούργησε ένα μοντέλο του κορονοϊού με βάση έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο. Με τον Summit κατάφερε να εξομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα και τα σωματίδια της ιικής πρωτεΐνης θα αντιδρούσαν σε διαφορετικές ενώσεις φαρμάκων.
Ο υπερυπολογιστής έκανε προσομοιώσεις για πάνω από 8.000 ενώσεις που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την πρωτεΐνη του ιού, για να δει ποιες θα περιόριζαν καλύτερα την ικανότητά του να εξαπλώνεται στα κύτταρα - ξενιστές. Ο Summit ταυτοποίησε 77 από αυτές και τις ταξινόμησε με βάση το πόσο πιθανό ήταν να σταματήσουν την διάδοση του κορονοϊού.
Τι ακολουθεί
Η ερευνητική ομάδα θα εκτελέσει ξανά τις προσομοιώσεις στον Summit, χρησιμοποιώντας ένα ακριβέστερο μοντέλo του κορονoϊού που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα.
Ωστόσο, εκεί σταματά και το έργο του Summit: στον τον εντοπισμό ελπιδοφόρων ενώσεων. Εν συνεχεία, απαιτούνται πειραματικές μελέτες για να φανεί στην πράξη ποιες χημικές ουσίες λειτουργούν καλύτερα.
«Τα αποτελέσματά μας δεν σημαίνουν ότι έχουμε βρει μια θεραπεία για τον κορονοϊό» ξεκαθάρισε ο Τζέρεμι Σμιθ, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηριακού Κέντρου Oak Ridge του Πανεπιστημίου του Τενεσσί.
Αλλά τα ευρήματα αυτά αποτελούν το πρώτο κρίσιμο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτές οι μελέτες είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό.
(με πληροφορίες από CNN)