Κορονοϊός: Ενδείξεις ότι η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί γρηγορότερη και σοβαρότερη Covid

Ο εξαιρετικός ρυθμός μετάδοσής της ίσως συμβάλλει σε μεγαλύτερο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων που φτάνουν στα νοσοκομεία.
Nacho Doce via Reuters

Με ένα νέο κύμα μολύνσεων κορονοϊού να τροφοδοτείται από την μετάλλαξη Δέλτα που πλήττει τις χώρες παγκοσμίως, οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν αν η τελευταία παραλλαγή του ιού κάνει τους ανθρώπους - κυρίως τους μη εμβολιασμένους - πιο άρρωστους σε σχέση με πριν.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποίησαν ότι η Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και τώρα κυριαρχεί παγκοσμίως, είναι «πιθανότατα πιο σοβαρή» από τις προηγούμενες εκδόσεις του ιού, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Ο οργανισμός επικαλέστηκε έρευνα στον Καναδά, τη Σιγκαπούρη και τη Σκωτία που έδειξε ότι τα άτομα που μολύνθηκαν με την παραλλαγή αυτή ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν από τους ασθενείς νωρίτερα στην πανδημία.

Μιλώντας Reuters, ειδικοί είπαν ότι τα τρία έγγραφα υποδηλώνουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την παραλλαγή, αλλά τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη είναι περιορισμένα και τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη αναθεωρηθεί από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες. Οι γιατροί που θεραπεύουν ασθενείς, που έχουν προσβληθεί από την Δέλτα, κάνουν λόγο για ταχύτερη εμφάνιση συμπτωμάτων και σε πολλές περιοχές συνολική αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων.

Αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων μεγαλύτερου αριθμού ατόμων σε επιδημιολογικές έρευνες για να διαπιστωθεί εάν μια παραλλαγή προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.

Επιπλέον, είναι πιθανό ότι ο εξαιρετικός ρυθμός μετάδοσης της Δέλτα να συμβάλλει επίσης σε μεγαλύτερο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων που φτάνουν στα νοσοκομεία, εκτιμούν οι ειδικοί.

Η Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά και πολύ πιο μεταδοτική από το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη, σύμφωνα με την έκθεση του CDC.

Η σαφέστερη ένδειξη ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια προέρχεται από τη μελέτη της Σκωτίας, η οποία διαπίστωσε ότι η Δέλτα διπλασίασε κατά προσέγγιση τον κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με μια προηγούμενη μετάλλαξη.

Η πλειοψηφία των νοσηλειών και των θανάτων από κορονοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες συμβαίνουν σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.

Για τα εμβολιασμένα, κατά τα άλλα υγιή άτομα, οι πιθανότητες είναι ότι εάν προσβληθούν από την COVID-19 θα αντιμετωπίσουν μόνο ασυμπτωματική ή ήπια ασθένεια.

Αλλά μπορούν να την μεταδώσουν στα μέλη της οικογένειας και σε άλλους που μπορεί να μην είναι τόσο τυχεροί.

Το ποσοστό σοβαρών ασθενειών, ειδικά σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά, ταλαιπωρεί και πάλι τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

Ερευνα στην Κίνα, που υποδηλώνει ότι η παραλλαγή Δέλτα αναπαράγεται πολύ πιο γρήγορα και δημιουργεί 1.000 φορές περισσότερο ιό στο σώμα σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος, αναδεικνύει τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυτού του νέου κύματος.

Αλλοι γιατροί λένε ότι οι ασθενείς που μολύνθηκαν με τη Δέλτα φαίνεται να αρρωσταίνουν γρηγορότερα, και σε ορισμένες περιπτώσεις με πιο σοβαρά συμπτώματα.

Δημοφιλή