Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δείχνει να μειώνεται, μα το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλά, ενώ στη χώρα έχει επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Πέμπτης για τον κορονοϊό.
Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Θράκη και σε κάποια νησιά, ωστόσο στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες παρατηρείται σταθεροποίηση. Όπως προέβλεψε ο περιορισμός της κινητικότητας τις τελευταίες ημέρες λόγω του χιονιά, ίσως οδηγήσει σε μία επιπλέον μείωση της διασποράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μέτρα για τον κορονοϊό: Η μoυσική επιστρέφει, «απελευθέρωση» ωραρίου στην εστίαση
Τα ενεργά κρούσματα είναι γύρω στις 150.000 και οι «σκληροί» δείκτες (διασωληνωμένοι και νέοι θάνατοι) εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά ψηλά, ενώ συνεχίζεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πάντως σημειώνεται μείωση των νέων εισαγωγών κατά 12%, πιθανότατα λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ αναμένεται αποκλιμάκωση και των διασωληνώσεων. Μιλώντας για το σύστημα υγείας και την διαθεσιμότητα είπε ότι το 57% σε απλές κλίνες covid είναι κατειλημμένο και το 75% στις κλίνες ΜΕΘ covid. Επίσης παρατήρησε ότι μετά από πολύ καιρό, οι εισαγωγές ασθενών στο νοσοκομείο έπεσαν κάτω από τις 400 ανά ημέρα.
Πάντως, όπως είπε, παρατηρείται σταδιακή αύξηση των νέων νοσηλειών που αφορούν στην Όμικρον- 8 στους 10 που εισάγονται νοσούν με Όμικρον, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως φαίνεται να προκαλεί ηπιότερη νόσο σε ενήλικες και παιδιά, ωστόσο «δεν είναι κοινό κρυολόγημα, κάποιοι θα νοσήσουν σοβαρά». Ωστόσο σημείωσε ότι 1 στα 4 άτομα που εξακολουθούν να μπαίνουν στο νοσοκομείο έχουν τη Δέλτα.
Συνεχίζοντας, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι προβλέπεται αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες.
«Η Όμικρον μας έδειξε ότι ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει. Περνάμε σε μια επόμενη φάση σταθεροποίησης όπου θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» σημείωσε, τονίζοντας ότι «στόχος όλων μας είναι να εμβολιαστούμε ώστε να μην κινδυνεύσουμε ακόμη στην περίπτωση που κολλήσουμε».
Αντιικά χάπια κατ’οίκον για άτομα με προβλήματα υγείας
Όπως είπε από πλευράς της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αρχίζει την άλλη εβδομάδα η διάθεση των αντιικών χαπιών κατ’οίκον, για άτομα με προβλήματα υγείας ηλικίας από 18 και άνω που είναι θετικοί στον κορονοϊό. Όπως διευκρίνισε, δεν θα αφορά σε εγκύους. Όπως εξήγησε, άτομα με προβλήματα υγείας που έχουν θετικό τεστ θα μιλάνε με τον γιατρό τους και μετά αυτός θα κάνει αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, με την απάντηση να δίνεται εντός 24 ωρών με sms σε γιατρό και ασθενή. Ακολούθως ο ΕΟΠΥΥ, εφόσον δώσει τη συγκατάθεσή του, θα επικοινωνεί με τον ασθενή και θα επιβεβαιώνει τη διεύθυνσή του για να του στείλει τα φάρμακα.
Ενδεχόμενο υποδήλωσης των κρουσμάτων
Υπάρχει επιβράδυνση της εξέλιξης της πανδημίας, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί λόγω της κακοκαιρίας δεν έγιναν πολλά τεστ και ίσως να έχει γίνει υποδήλωση των κρουσμάτων, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ως προς τις ΜΕΘ είπε πως στη χώρα μας έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, με μείωση κατά 15% των εισαγωγών, αλλά και μείωση κατά 9% των εξιτηρίων. Επίσης από την αρχή της πανδημίας έχουν διατεθεί 101 εκατομμύρια συσκευές self test, τις χρησιμοποίησαν 7,8 εκατομμύρια πολίτες και καταγράφηκαν 75 εκατομμύρια δηλώσεις από τις οποίες επαγγελματίες της υγείας κατέγραψαν 408.000 θετικές δηλώσεις.
Σημεία σταθεροποίησης έδειξε την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια, με μικρή συρρίκνωση του αριθμού των διαγνώσεων της τάξης του 5%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 6%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με υποχώρηση στις εισαγωγές, τάσεις αποσυμπίεσης και σταθεροποίηση στους σκληρούς δείκτες.
Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι σταδιακά τους επόμενους μήνες θα περάσουμε αργά στο λεγόμενο μετα-πανδημικό στάδιο, σύμφωνα και με την εικόνα του κύματος της Όμικρον σε άλλες χώρες, όπου υπάρχει επιπέδωση της επιδημίας. Είναι πιθανό, συμπλήρωσε, και στην Ελλάδα να μπαίνουμε στο πλατό της κυκλοφορίας της Όμικρον.
Ο κ. Μαγιορκίνης, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών ο εμβολιασμός και η αναμνηστική δόση, λέγοντας ότι περισσότερο γι αυτούς από κάθε άλλη ομάδα «το εμβόλιο είναι θέμα ζωής και θανάτου για τους επόμενους μήνες».
Είναι μία σκληρή πραγματικότητα, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ότι «το 75% των θανάτων που καταγράφονται είναι σε άτομα άνω των 70 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία καταγράφεται μόλις το 7,5% των διαγνώσεων. Οι άνθρωποι αυτοί όταν έρθουν σε επαφή με τον ιό και δεν έχουν εμβολιαστεί η πιθανότατα να καταλήξουν είναι της τάξεως του 10 με 20%».
Είπε ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν θάνατοι από Όμικρον, η οποία είναι μεν πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η επικινδυνότητά της είναι μηδενική. Η αναλογία, είπε, είναι ότι όταν έχεις 20.000 κρούσματα από Όμικρον είναι σαν να έχεις 4.000 κρούσματα από Δέλτα.
Εκτίμησε, επίσης, ότι υπάρχουν στην κοινότητα κρούσματα της υποπαραλλαγής του στελέχους Όμικρον (ΒΑ.2), ωστόσο, όπως είπε, δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια σημαντική τάση αύξησης και δεν θεωρούμε ότι θα αποτελέσει κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ