Υποκατηγορία της μετάλλαξης Δέλτα με λιγότερα συμπτώματα κερδίζει έδαφος στην Αγγλία

Τι έδειξε έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Craig Lassig via Reuters

Ένα παρακλάδι της μετάλλαξης (παραλλαγής) Δέλτα που είναι σε ανοδική πορεία στην Αγγλία φαίνεται να είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα σε σχέση με την κυρίαρχη μορφή, αναφέρουν επιστήμονες στην Αγγλία.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της βρετανικής έρευνας REACT από το Imperial College London χρησιμοποιήθηκαν αποτελέσματα από τεστ σε πάνω από 100.000 άτομα στην Αγγλία, μεταξύ 19ης Οκτωβρίου και 5ης Νοεμβρίου. Όπως προκύπτει, το 1,57% είχαν μολυνθεί (1 στους 64). Αυτό ήταν χαμηλότερο σε σχέση με τα δεδομένα της 29ης Οκτωβρίου, όταν το ποσοστό ήταν στο 1,72%, μα σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας ήταν το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης, στο 5,21%, για 13-17 ετών, και στο 4,95% για τα 5-12 ετών (1 στα 20). Ωστόσο η έρευνα, από το Imperial College London με την Ipsos MORI, έδειξε ότι ο εμβολιασμός βοηθούσε στη μείωση της εξάπλωσης του ιού μεταξύ παιδιών. Τα παιδιά 12-17 ετών που είχαν λάβει μια δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είχαν περίπου 56% μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης συγκριτικά με τα ανεμβολίαστα. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μικρότερος για μόλυνση με συμπτώματα, γύρω στο 68%.

Καταλυτική η επίδραση της τρίτης δόσης

Η έρευνα επίσης εξέτασε στην αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών (ενισχυτικών) δόσεων ως προς την αποτροπή της μόλυνσης, δείχνοντας πως ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν περίπου τρεις φορές μικρότερος σε αυτούς που είχαν λάβει τρίτη δόση, συγκριτικά με αυτούς που είχαν πάρει δύο. Για αυτούς που ήταν γύρω στα 50 και άνω, η τρίτη δόση μείωνε τον κίνδυνο μόλυνσης περίπου κατά το ήμισυ σε σχέση με τις δύο δόσεις.

Τι συμβαίνει με την AY.4.2

Στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου της έρευνας REACT, 100.112 άτομα πήραν δείγματα μόνα τους στα σπίτια τους, τα οποία υποβλήθηκαν σε ανάλυση PCR. Από αυτά, 1.399 ήταν θετικά, διαμορφώνοντας ποσοστό 1,57%. Από τα θετικά δείγματα, 841 αναλύθηκαν περαιτέρω, για ανάγνωση του γενετικού κώδικα του ιού. Σε όλες τις περιπτώσεις επρόκειτο για τη μετάλλαξη (παραλλαγή) Δέλτα. Το 12% εξ αυτών ανήκαν στην υποκατηγορία ΑΥ.4.2, που έχει οριστεί ως παραλλαγή υπό διερεύνηση (variant under investigation), που σημαίνει ότι παρακολουθείται. Αυτοί που είχαν μολυνθεί με την ΑΥ.4.2 ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα, και λιγότερο πιθανόν να έχουν τα «κλασικά» συμπτώματα (απώλεια ή αλλαγές στην όσφρηση ή στη γεύση, πυρετός, επίμονος βήχας).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, η AY.4.2 έχει αναφερθεί πως μπορεί να είναι κατά 10%-15% πιο μεταδοτική σε σχέση με την αρχική μετάλλαξη Δέλτα. Σύμφωνα με το CNBC, η συγκεκριμένη υποκατηγορία έχει πλέον περίπου τη διπλάσια παρουσία στην Αγγλία σε σχέση με δύο μήνες πριν, και πλέον είναι η δεύτερη πιο κυρίαρχη στην Αγγλία, μετά τον προκάτοχό της, ΑΥ.4.

Η υποκατηγορία αυτή, που θεωρείται ότι εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το καλοκαίρι, έχει δύο επιπλέον μεταλλάξεις που επηρεάζουν την πρωτεΐνη- ακίδα του ιού, η οποία χρησιμοποιείται για να προσκολλάται ο ιός σε κύτταρα.

Με επιπλέον πληροφορίες από Guardian, CNBC

Δημοφιλή