Κορονοϊός: Φρένο στην άρση των μέτρων έως την Πρωτομαγιά

Παραμένει η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.
Eurokinissi

Παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για τον κορoνοϊό έως και την Πρωτομαγιά, με απόφαση της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Στο τραπέζι της συνεδρίασης της Τετάρτης (30/3) ήταν το ενδεχόμενο άρσης το μέτρου επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νοσηλείας από κορoνοϊό, καθώς και αρνητικού τεστ των ανεμβολίαστων για την πρόσβαση σε επαγγελματικούς και χώρους διασκέδασης.

Η χάραξη του χάρτη απελευθέρωσης των περιορισμών θα περιλαμβάνει και τη μη υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους (εξαιρουμένων των ΜΜΜ, των Μονάδων Υγείας και των Ιδρυμάτων).

Η κατάρτισή του, όμως, θα είναι εφικτή, όταν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέψει και σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, αναμένεται να υπάρξει υποχώρηση των δεικτών, μετά από την επόμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων παραμένει αυξημένος, κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, τις ημέρες της Αποκριάς.

Στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα σε συνέντευξή της στο Πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας: “Παρατηρείται μια ελάχιστη αύξηση, που είναι μεν διαχειρίσιμη, αλλά υπάρχει.

Βλέπουμε ότι επηρεάζονται οι μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή βλέπουμε λιγότερα παιδιά, λιγότερους νεαρούς ενήλικες και περισσότερο μεγαλύτερους ανθρώπους. Πρέπει όλοι να προσέξουμε για ένα διάστημα και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα είναι σύντομα καλύτερα. Αλλά αυτό το διάστημα έχουμε αρκετές νέες μολύνσεις και θέλει προσοχή”, επεσήμανε η κ. Γκάγκα.

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 18- 20% από τη μία εφημερία στην άλλη, κατά το τελευταίο δεκαήμερο.

Σε υγιείς και εμβολιασμένους με την τρίτη δόση, τα συμπτώματα δεν οδηγούν στα νοσοκομεία, αλλά η ταλαιπωρία, σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεγάλη, με συμπτώματα, όπως ο βήχας, ο πονόλαιμος, ο πυρετός, η διαταραχή του ύπνου να ταλαιπωρούν για αρκετές ημέρες, ακόμη και αυτούς τους ασθενείς.

Λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού των ενηλίκων (75%) και των άνω των 60 ετών (90%) δεν ασκείται πίεση στο Σύστημα Υγείας, καθώς οι νοσηλείες αφορούν ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας και ηλικιωμένους, στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστους.

Πηγή: ERTNEWS

Δημοφιλή