Κορονοϊός: Ιστορική «βουτιά» των αγορών και παγκόσμια κινητοποίηση κατά του «αόρατου εχθρού»

Αναμένονται βαρύτατα πλήγματα στη διεθνή οικονομία.
ASSOCIATED PRESS

Οι φόβοι για τον κορονοϊό οδήγησαν σε ιστορική πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, έκλεισαν σύνορα και προκαλούν αναταραχή στην καθημερινή ζωή ανά τον κόσμο, καθώς κυβερνήσεις λαμβάνουν ολοένα και δραστικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι χρηματαγορές είχαν τη χειρότερη ημέρα τους εδώ και 30 χρόνια παρά τις έκτακτες ενέργειες από κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως για την αποτροπή μιας ύφεσης, με τα αμερικανικά χρηματιστήρια να σημειώνουν πτώση 12% με 13%, «διαγράφοντας» τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξίες αγορών.

Μόλις έναν μήνα πριν, οι αγορές σημείωναν ύψη ρεκόρ, λόγω των εκτιμήσεων πως το ξέσπασμα σε μεγάλο βαθμό θα περιοριζόταν στην Κίνα και δεν θα προκαλούσε αναταραχή πέρα από αυτές που είχαν σημειωθεί με τα προηγούμενα ξεσπάσματα των Έμπολα, SARS και MERS. Πλέον υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και θάνατοι εκτός της κινεζικής ενδοχώρας παρά εντός, με 180.000 κρούσματα παγκοσμίως και πάνω από 7.000 νεκρούς.

Ο Καναδάς, η Χιλή και άλλες χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους στους επισκέπτες. Το Περού ανέπτυξε στρατιώτες με μάσκες για το μπλοκάρισμα μεγάλων δρόμων, ενώ η Ιρλανδία άρχισε μια καμπάνια για την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων στην υγεία. Αερογραμμές κόβουν πτήσεις και θέσεις εργασίας και ζητούν δισεκατομμύρια δολάρια από κυβερνήσεις σε δάνεια και επιδοτήσεις.

Αντίθετα με μεγάλο μέρος του κόσμου, το Μεξικό και η Βραζιλία πραγματοποίησαν μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο κρατούσε τα σχολεία του ανοιχτά.

Πολιτείες των ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση Τραμπ τη Δευτέρα να συντονίσει μια απάντηση σε εθνικό επίπεδο, υποστρίζοντας πως τα περιορισμένα μέτρα που έχουν λάβει πολιτειακές και τοπικές αρχές ήταν ανεπαρκή για τη διαχείριση της εκτάκτου ανάγκης που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 74 Αμερικανών. Μερικές ώρες μετά, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Αμερικανούς να σταματήσουν τις περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες για 15 ημέρες και να μη συναθροίζονται σε ομάδες άνω των 10 ατόμων, σε μια νέα επιθετική προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αποκαλώντας τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό έναν «αόρατο εχθρό», ο Τραμπ είπε ότι το χειρότερο κομμάτι του ξεσπάσματος μπορεί να έχει τελειώσει ως τον Ιούλιο με Αύγουστο και προειδοποίησε ότι είναι πιθανή μια ύφεση. Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν έχουν κλείσει ακόμα τα σύνορά τους ούτε έχουν επιβάλει κλείσιμο επιχειρήσεων ή απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο.

Πολλές πολιτείες και χώρες έχουν ήδη λάβει αυτά τα βήματα ή ετοιμάζονται. Οι κάτοικοι της περιοχής του Σαν Φρανσκίσκο θα λάβουν σύσταση να παραμείνουν στις εστίες τους για τρεις εβδομάδες από την Τρίτη, έγραψε η San Francisco Chronicle. Σύμβουλος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προβούν σε «ένεση» 800 δισ. δολαρίων και άνω στην οικονομία για τη μείωση της οικονομικής ζημιάς.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ σχεδίαζαν μια συντονισμένη οικονομική απάντηση στον ιό, για τον οποίο η Κομισιόν ανέφερε πως μπορεί να στείλει την ΕΕ σε ύφεση.

Ο ΠΟΥ κάλεσε όλες τις χώρες τη Δευτέρα να αυξήσουν τα προγράμματα εξέτασής τους, ως τον καλύτερο τρόπο επιβράδυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας. «Έχουμε ένα απλό μήνυμα σε όλες τις χώρες- να κάνετε τεστ, τεστ, τεστ» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Όλες οι χώρες θα έπρεπε να είναι σε θέση να εξετάσουν όλα τα πιθανά κρούσματα. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία με δεμένα μάτια».

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή