Κορονοϊός- Λουκίδης: Δεν είμαστε σε χειρότερη φάση από πέρυσι

Πλέον όσοι νοσούν βαριά είναι μεγάλης ηλικίας και έχουν συννοσηρότητες, πρόσθεσε.
Maca and Naca via Getty Images

«Δεν είμαστε σε χειρότερη φάση» σε σχέση με πέρυσι, είπε, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως πρόσθεσε, πλέον νοσούν βαριά όσοι είναι μεγάλης ηλικίας και έχουν συννοσηρότητες, ενώ για τα χιλιάδες κρούσματα και τους δεκάδες νεκρούς ημερησίως κατά μέσο όρο, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είπε ότι πέρυσι είχαμε πνευμονίες από την παραλλαγή «Δέλτα», ενώ τώρα υπάρχει μειωμένη χρήση παροχών οξυγόνου. Κατά τον κ. Λουκίδη, αυτό που κάνει τους γιατρούς να κοιτούν την κατάσταση με πιο αισιόδοξη ματιά είναι ότι «πέρυσι δεν είχαμε αντιικά φάρμακα, δεν είχαμε ένα υψηλό ποσοστό με τρίτη δόση εμβολιασμού και δεν είχαμε τα νέα μονοκλωνικά για ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν καλή ανταπόκριση στον ιό».

«Τώρα έχουμε αλλαγή στο κλινικό στάδιο. Το 30% των νοσηλειών έρχονται για άλλο σοβαρό πρόβλημα στο νοσοκομείο και μετά από τεστ βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό» είπε, προσθέτοντας ότι η τρίτη δόση εμβολίου ήταν καταλυτική στο να μην πιεστεί το ΕΣΥ- και ότι η μη πίεση στις ΜΕΘ οφείλεται στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Παράλληλα κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί, λέγοντας πως είναι άγνωστο το πότε θα κυκλοφορήσουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Καρδιακές ανακοπές

Μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, είπε, αναφερόμενος στο φαινόμενο των αιφνίδιων θανάτων παιδιών και αθλητών από καρδιακή ανακοπή πως «η Covid – 19 είναι μία νόσος που σχετίζεται με όλα τα συστήματα. Μπορεί να δίνει συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα την αρχική νόσο». Όπως είπε, τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν είτε από τα πνευμόνια, είτε από τα νεφρά, είτε το δέρμα αλλά και από τον ψυχισμό ενός ατόμου. Σχετικά με την αύξηση των θανάτων από τον κορωνοϊό, ο ίδιος τόνισε πως οι άνω των 60 που δεν έχουν λάβει την 4η δόση, πρέπει να την κάνουν γιατί αυτή είναι που τους προστατεύει.

Ο Σπύρος Παπαϊωάννου, διευθυντής καρδιολογικής ΝΝΑ, με τη σειρά του ανέφερε πως έχουν εντοπιστεί βλάβες στο καρδιακό σύστημα ύστερα από νόσηση. «Η νόσος αυτή καθ’ αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και είναι καλό όσοι έχουν νοσήσει από μέτρια έως βαριά να υποβληθούν έπειτα σε ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων για την περιοχή της καρδιάς» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι οι εξετάσεις καλό είναι να γίνουν μέσα στο επόμενο 20ημερο, μετά τη λήξη της νόσησης και να γίνει μία εκτενής κλινική εξέταση και ένα triplex καρδιάς.

Δημοφιλή