Μας οδηγεί η παραλλαγή Όμικρον πιο κοντά στην ανοσία αγέλης απέναντι στην Covid-19; Ειδικοί λένε πως δεν είναι πιθανό η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή- ή οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή- να μας οδηγήσει σε ανοσία αγέλης.
«Η ανοσία αγέλης είναι απατηλή έννοια και δεν ισχύει για τον κορονοϊό» λέει ο Δρ. Ντον Μίλτον στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.
Η ανοσία αγέλης είναι όταν αρκετός πληθυσμός έχει ανοσία στον ιό ώστε να είναι πιο δύσκολη η εξάπλωσή του σε αυτούς που δεν προστατεύονται μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης μόλυνσης.
Για παράδειγμα η ανοσία αγέλης απέναντι στην ιλαρά απαιτεί περίπου ανοσία στο 95% μιας κοινότητας. Προηγούμενες ελπίδες για ανοσία αγέλης απέναντι στον κορονοϊό είχαν «ξεθωριάσει» για διάφορους λόγους.
Ένα είναι πως τα αντισώματα που αναπτύσσονται από τα διαθέσιμα εμβόλια ή προηγούμενες μολύνσεις λιγοστεύουν με το πέρασμα του χρόνου. Ενώ τα εμβόλια παρέχουν ισχυρή προστασία από τη σοβαρή νόσηση, τα μειωμένα αντισώματα σημαίνουν πως είναι ακόμα δυνατόν να μολυνθεί κανείς- ακόμα και αυτοί που έχουν κάνει αναμνηστική δόση.
Μετά υπάρχουν και οι μεγάλες αποκλίσεις ως προς τους εμβολιασμούς. Σε κάποιες χώρες με χαμηλά εισοδήματα, λιγότερο από το 5% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Οι πλούσιες χώρες έχουν προβλήματα με αυτούς που εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στο εμβόλιο. Επίσης, σε πολλά μέρη του κόσμου τα νεαρής ηλικίας παιδιά εξακολουθούν να μην μπορούν να κάνουν.
Όσο ο ιός εξαπλώνεται, μεταλλάσσεται- βοηθώντας τον ιό να επιβιώσει και αναδεικνύοντας νέες παραλλαγές. Αυτές οι παραλλαγές, όπως η Όμικρον, μπορούν να γίνουν καλύτερες στην αποφυγή της προστασίας που έχουν οι άνθρωποι από εμβόλια ή προηγούμενη μόλυνση.
Οι πληθυσμοί οδεύουν προς την κατεύθυνση της «αντοχής αγέλης», όπου οι μολύνσεις συνεχίζονται, μα οι άνθρωποι έχουν αρκετή προστασία ώστε οι μελλοντικές εξάρσεις να μην προκαλούν τόση αναταραχή στην κοινωνία, είπε ο Μίλτον.
Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η Covid-19 θα γίνει εν τέλει σαν τη γρίπη και θα προκαλεί εποχικά ξεσπάσματα, μα όχι μεγάλες εξάρσεις.