Η ΗuffPost ήταν το πρώτο μέσο ενημέρωσης που πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του κλεισίματος των σχολείων στις 9 Μαρτίου, τοποθετούμενη δημόσια και ευθέως. Εκείνη την ημέρα θέσαμε δημόσια τα ερωτήματά μας και 24 ώρες αργότερα - ημέρα Τρίτη Μαρτίου - ανακοινώθηκε το κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας από την επόμενη ημέρα.
Οι ημέρες που μεσολάβησαν υπήρξαν δραματικές. Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και ο αριθμός των πέντε θυμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί μάλλον ενθαρρυντικό στοιχείο. Ωστόσο, πλησιάζει η ώρα που η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει μία ακόμη δύσκολη απόφαση - εξαντλώντας πρακτικά το οπλοστάσιο των μέτρων προλητπτικού χαρακτήρα που μπορεί να θέσει σε εφαρμογή.
Απομένουν δύο κινήσεις:
- Να σφραγιστούν τα σύνορα της χώρας, σταματώντας πλέον και τις αεροπορικές πτήσεις.
- Να επιβληθεί γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία λογικά θα συνδεθεί και με την διακοπή λειτουργίας ακόμα μεγαλύτερου αριθμού επιχειρήσεων.
Γιατί έχει νόημα η απαγόρευση
Πριν από 24 ώρες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε επισήμως ότι υπάρχει εκτίμηση για 2-3.000 κρούσματα - ασυμπτωματικά - πέρα από τις εκατοντάδες επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που γνωρίζουμε. Πρόσθεσε ότι στο εξής δεν θα έχει νόημα να ανακοινώνονται οι συνολικοί αριθμοί, παρά μόνο τα στοιχεία σχετικά με όσους νοσηλεύονται κλπ.
Πίσω από αυτή τη δήλωση υπάρχει ένα κοινό μυστικό και ένα σκεπτικό, που σταδιακά διαμορφώνεται στο υπουργείο Υγείας. Το κοινό μυστικό: Οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι και θα είναι συνεχώς αυξανόμενοι και θα μετριούνται σε πολλές χιλιάδες από εδώ και στο εξής. Βρίσκονται στα σπίτια τους, ή ορισμένοι ίσως κυκλοφορούν ακόμη στους δρόμους, χωρίς να γνωρίζουν ότι αποτελούν ”κινητές εστίες μετάδοσης” κορονοϊού.
Εάν υπήρχε τρόπος να ελεγχθεί το σύνολο του πληθυσμού στα σπίτια, θα γνωρίζαμε σήμερα ποιοί και πόσοι είναι φορείς, οπότε θα περνούσαν όλοι σε υποχρεωτική καραντίνα, προκειμένου να μην μεταδοθεί ο ιός στους υπόλοιπους. Λογικό...
Ωστόσο, δεν διαθέτουμε χιλιάδες αντιδραστήρια και ανάλογο μηχανισμό λήψης δειγμάτων, ώστε να ληφθούν από όλους και να εξεταστούν.
Το πρώτο ερώτημα που έχω να θέσω εγώ είναι: Με το δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε πόσοι από εμάς είναι φορείς στα σπίτια τους και στα γραφεία τους, γιατί να μην επιβληθεί τώρα η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, ώστε να πάμε όλοι στα σπίτια μας; Είναι ακριβώς το ίδιο που θα συνέβαινε, εάν μπορούσε να ελεγχθεί συνολικά ο πληθυσμός, ώστε να μπουν όλοι οι φορείς σε καραντίνα.
Το δεύτερο ερώτημα: Ποιό είναι το αρνητικό σημείο, σε μία γενική απαγόρευση κυκλοφορίας; Aπάντηση: Οι οικονομικές συνέπειες, δηλαδή ότι θα νεκρώσει περαιτέρω η αγορά. Μόνο που η αγορά είναι ήδη ”νεκρή”. Καλύτερα περισσότερο νεκρωμένη αγορά - λέω εγώ - αν είναι να σώσουμε έστω και μία ζωή (πόσω μάλλον αν είναι να σώσουμε περισσότερες ζωές...)
Και το τρίτο ερώτημα: Αποτελεί ή δεν αποτελεί μονόδρομο η εξάντηληση των διαθέσιμων προληπτικών μέτρων - άρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας - εφόσον γνωρίζουμε τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που διαθέτει η χώρα; Ήταν 342 συνολικά σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία όταν ξέσπασε η πανδημία. Εχουν συμπληρωθεί επιπλέον 103 κλίνες σε ΜΕΘ, πληροφορούμαι, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε τις 500. Ο αγώνας αυτός είναι ιερός και αξίζει να δοθούν όλα τα μέσα και τα χρήματα. Αλλά, αν δεν κλειστούμε πραγματικά στα σπίτια μας, όλοι αυτοί που δεν έχουμε λόγο να βρισκόμαστε έξω, τότε δεν θα μας φτάσουν ούτε οι διπλάσιες ΜΕΘ.