Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να γίνουν το επόμεμο παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, προειδοποίησε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), την ίδια ώρα που στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας - εκεί όπου ξεκίνησε η πανδημία - αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί κυκλοφορίας και μετακίνησης των κατοίκων της.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις, δήλωσε από την Γενέυη ότι υπάρχει μια «πολύ μεγάλη επιτάχυνση» στις λοιμώξεις από κορονοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τις τελευταίες 24 ώρες, το 85% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δήλωσε στους δημοσιογράφους. Από αυτά, το 40% ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ερωτηθείσα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να γίνουν το νέο επίκεντρο, η Χάρις είπε: «Βλέπουμε τώρα μια πολύ μεγάλη επιτάχυνση στα κρούσματα στις ΗΠΑ. Επομένως, υπάρχει αυτή η προοπτική. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό συμβαίνει τώρα, αλλά υπάρχει αυτή η προοπτική».
Κάποιοι Αμερικανοί κρατικοί και τοπικοί αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει την έλλειψη συντονισμένης ομοσπονδιακής δράσης, λέγοντας ότι οι τοπικές κοινότητες ενεργούν από μόνες τους και αγωνίζονται για την εξασφάλιση των απαραίτητων προμηθειών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, αναγνώρισε αυτή τη δυσκολία. «Η παγκόσμια αγορά για μάσκες προσώπου και αναπνευστήρες είναι τρελή. Βοηθάμε τις πολιτείες να αποκτήσουν εξοπλισμό, αλλά δεν είναι εύκολο», έγραψε σε ένα tweet.
Τα συνολικά κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τα 50.000 με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 606 μέχρι τώρα, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν δραματικά τις επόμενες ημέρες.
Από την πλευρά του ο Τραμπ, που από την αρχή έχει δείξει μια τάση να υποβαθμίζει την σοβαρότητα της κατάστασης, επιμένει πως θέλει να «ξανανοίξει τη χώρα του για μπίζνες» μέσα στις επόμενες εβδομάδες, και όχι μετά από μήνες, υποστηρίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα σημειωθούν πολύ περισσότεροι θάνατοι από αυτούς που προκαλεί η ίδια η πανδημία.
«Μπορεί να χάσεις πολλούς ανθρώπους λόγω της γρίπης. Αλλά κινδυνεύεις να χάσεις περισσότερους ανθρώπους βυθίζοντας τη χώρα σε μια σοβαρή ύφεση ή μια κατάθλιψη», δήλωσε στο Fox News, κάνοντας λόγο για μια πιθανότητα «χιλιάδων αυτοκτονιών».
«Πρέπει να επιστρέψουμε στην δουλειά, πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωπο», πρόσθεσε.
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν καταστήσει σαφές ότι εάν οι Αμερικανοί δεν περιορίσουν δραματικά την κοινωνική αλληλεπίδραση, ο αριθμός των ασθενών θα κατακλύσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, όπως έχει σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, οδηγώντας σε περισσότερους θανάτους. Την ώρα που οι χειρότερες εστίες μόλυνσης επικεντρώνονται σε ορισμένα μέρη της χώρας, όπως η Νέα Υόρκη, οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια είναι βέβαιο ότι θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.
Αλλά με τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει αφήσει εκατομμύρια ανθρώπων χωρίς δουλειά, τις επιχειρήσεις να κλείνουν και τις αγορές να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση - όλα αυτά υπονομεύουν το μήνυμα επανεκλογής του Τραμπ - οι αντιδράσεις σε βάρος του Αμερικανού προέδρου πληθαίνουν. Και ο ίδιος φροντίζει να δείξει ότι έχει κατανόηση.
«Η ζωή είναι εύθραυστη και οι οικονομίες είναι εύθραυστες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, επιμένοντας ότι μπορεί να προστατεύσει και τα δύο.
Ο Τραμπ, ωστόσο, φαίνεται πως έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με την πανδημία, προτού καν αυτή φτάση στο σημείο αιχμής της στη χώρα του.
Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται συνεχώς οι αντεγκλήσεις μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι η χώρα χρειάζεται να επανέλθει και να λειτουργήσει για να αποτρέψει μια βαθιά οικονομική κρίση και ιατρικών εμπειρογνωμόνων που προειδοποιούν ότι, αν δεν ληφθούν πιο ακραία μέτρα, το ανθρώπινο κόστος θα είναι καταστροφικό.
Ο Τραμπ έχει πει ότι θα περιμένει μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαπενθήμερης περιόδου αυτοαπομόνωσης, που έχει επιβάλει στους πολίτες, προτού πάρει οποιαδήποτε απόφαση. Η ημερομηνία αυτή είναι η 30η Μαρτίου.
Οπως δήλωσε θα ήθελε πολύ να δει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργούν μέχρι το Πάσχα (των Καθολικών), που πέφτει φέτος στις 12 Απριλίου.
«Μπορείς να καταστρέψεις μια χώρα, κλείνοντας την με αυτό τον τρόπο», τονίζοντας πως θα επανεξετάσει την επόμενη εβδομάδα τις επιπτώσεις των μέτρων αυστηρού περιορισμού.
Εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας αναφέρουν ότι ο Τραμπ ρισκάρει να κάνει ένα επικίνδυνο λάθος, εάν δημιουργήσει μια σύγκρουση μεταξύ της δημόσιας υγείας και της οικονομικής ευημερίας του έθνους, δεδομένου του πόσο απίθανο είναι να εξαλειφθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Εάν οι ΗΠΑ σταματούν την κοινωνική αποστασιοποίηση σύντομα, «θα έχετε περισσότερους θανάτους και περισσότερες βουτιές στο χρηματιστήριο», προειδοποίησε ο Λόρενς Γκόστιν από το Πανεπιστήμιο της Georgetown, δικηγόρος με εκτεταμένη εμπειρία στη δημόσια υγεία.
Και η εξάπλωσή του θα μπορούσε να γιγαντωθεί όταν οι άνθρωποι επιστρέψουν στις κανονικές τους συνήθειες της μετακίνησης, της εργασίας, του φαγητού και της κοινωνικοποίησης - τονίζοντας περαιτέρω την οικονομία.
Αλλοι και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι εάν οι Αμερικανοί επιστρέψουν στην εργασία τους πολύ σύντομα, θα μπορούσαν να υπάρξουν επαναλαμβανόμενα κρούσματα που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την υπάρχουσα ύφεση. Αλλά, από την άλλη, αν η περίοδος απομόνωσης συνεχιστεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, θα υπάρξει ένα απότομο κόστος στην προσπάθεια επανέναρξης και διατήρησης της οικονομικής ανάπτυξης.
«Η άρση των περιορισμών μετά από 15 ημέρες θα μπορούσε να αποτελέσει ”δυνητικά σοβαρό πολιτικό λάθος”, διότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα δεύτερο ή τρίτο κύμα κρουσμάτων που θα έκαναν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομική ανάπτυξη» τόνισε ο Τζο Μπρουσουέλας, επικεφαλής οικονομολόγος της συμβουλευτικής εταιρείας RSM.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούσαν τη Δευτέρα ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί με ετήσιο ρυθμό - ρεκόρ 30% το δεύτερο τρίμηνο. Το ποσοστό ανεργίας θα εκτοξευθεί στο 12,8% - το υψηλότερο επίπεδο που παρατηρήθηκε ποτέ στα δεδομένα που καταγράφονται από τη δεκαετία του 1940. Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη υποθέτει ότι η επιδημία θα κορυφωθεί στα τέλη Απριλίου, και ότι μετά από αυτό θα υπάρχουν λιγότεροι λόγοι περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και θα ξεκινήσει μια απότομη ανάκαμψη στο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, οδηγώντας σε σταθερή ανάπτυξη το 2021.
Ο Οσταν Γκούλσμπι, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και πρώην σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, λέει ότι δεν υπάρχει καν σύγκρουση ανάμεσα στον περιορισμό της επιδημίας και τη διατήρηση της οικονομίας των ΗΠΑ. Εχει επανειλημμένα τονίσει ότι η ανάσχεση της επιδημίας είναι απαραίτητη, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η ανάπτυξη, καθώς οι επιχειρήσεις θα αισθάνονται άνετα να κάνουν προσλήψεις και οι καταναλωτές θα αυξήσουν τις δαπάνες τους.
«Οτιδήποτε επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού είναι μακράν το καλύτερο πράγμα για την αποκατάσταση της οικονομίας», λέει.
Την ίδια ώρα, ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκτιμούν ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού, που πλήττει τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες.
Αλλά ο Τραμπ διαβεβαιώνει ότι οι Αμερικανοί θα λάβουν προφυλάξεις προκειμένου να αποφύγουν τη μόλυνση, όταν επιστρέψουν στις εργασίες τους.
«Οι πολίτες μας θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. «Θα σεβαστούν την τήρηση της Κοινωνικής Απόστασης και όλα τα υπόλοιπα. Θα προσέχουμε τους ηλικιωμένους με προστασία και στοργή. Μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα μαζί. Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ (πολύ) ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!».
(με πληροφορίες από Reuters, Associated Press)