Κορονοϊός: «Ομίχλη του εγκεφάλου» από long Covid ισοδυναμεί με γήρανση 10 ετών

Ποιοι είναι πιθανότερο να υποφέρουν από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της Covid-19, που σχετίζονται τη μνήμη, τη γνωστική και σωματική κόπωση, σύμφωνα με έρευνα.
Dean Mitchell via Getty Images

Το σύμπτωμα της «ομίχλης του εγκεφάλου», το λεγόμενο «brain fog», που σχετίζεται με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του Covid προσομοιάζεται με γήρανση 10 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Σε μια μελέτη από το King’s College του Λονδίνου, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του Covid-19 στη μνήμη και βρήκαν τη γνωστική εξασθένηση υψηλότερη σε άτομα που είχαν βγει θετικά και είχαν περισσότερους από τρεις μήνες συμπτωμάτων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (21/7) σε κλινικό περιοδικό από το The Lancet, διαπίστωσε επίσης ότι τα συμπτώματα στα άτομα που προσβλήθηκαν από Covid συνεχίζονται ως και δύο χρόνια μετά την αρχική μόλυνση.

Marie Hickman via Getty Images

«Γεγονός παραμένει ότι δύο χρόνια μετά την πρώτη τους μόλυνση, μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται πλήρως αναρρωμένοι και οι ζωές τους συνεχίζουν να επηρεάζονται από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού», δήλωσε η Κλαίρ Στιβς, καθηγήτρια γήρανσης και υγείας στο King’s College.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορεί να γίνει για να βοηθήσει».

Υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο βίωναν, σύμφωνα με τους ίδιους, μακροχρόνιο Covid – συμπτώματα που συνεχίζονταν για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες από τη μόλυνση – από τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με την κυβερνητική απογραφή του 2023.

Τα συχνά αναφερόμενα συμπτώματα περιελάμβαναν κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, δύσπνοια και μυϊκούς πόνους.

Πώς έγινε η μελέτη

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 5.100 συμμετέχοντες από την Covid Symptom Study Biobank, που προσλήφθηκαν μέσω μιας εφαρμογής smartphone.

Μέσω 12 γνωστικών τεστ που μετρούν την ταχύτητα και την ακρίβεια, οι ερευνητές εξέτασαν τους ελέγχους της μνήμης εργασίας, της προσοχής, της λογικής και της κινητικότητας μεταξύ δύο περιόδων του 2021 και του 2022.

Στην πρώτη ομάδα των 3.335 συμμετεχόντων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021, οι ερευνητές βρήκαν χαμηλότερες γνωστικές βαθμολογίες σε άτομα με θετικές λοιμώξεις από τον Covid-19, με τα μεγαλύτερα ελλείμματα να παρατηρούνται σε άτομα με συμπτώματα άνω των 12 εβδομάδων.

Η μελέτη ανέφερε ότι τα ελλείμματα ήταν συγκρίσιμα με την επίδραση της «αύξησης της ηλικίας περίπου 10 ετών ή της εκδήλωσης ήπιων ή μέτριων συμπτωμάτων ψυχολογικής δυσφορίας».

Αυτό, ωστόσο, ήταν μικρότερο από άλλες επιπτώσεις, όπως τα χαμηλότερα μορφωτικά επιτεύγματα ή τα επίπεδα κόπωσης πάνω από το όριο, ανέφερε η μελέτη. Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικά αποτελέσματα βελτίωσης στον δεύτερο γύρο των 1.786 συμμετεχόντων τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2022, εννέα μήνες μετά τον πρώτο.

Η μελέτη δεν εντόπισε γνωστική εξασθένηση στα άτομα που ανέφεραν πλήρη ανάρρωση από τον κορωνοϊό, ακόμη και μεταξύ εκείνων που είχαν συμπτώματα για περισσότερο από τρεις μήνες, κάτι που ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Νάθαν Τσίθαμ, περιέγραψε ως «καλά νέα».

«Αυτή η μελέτη δείχνει την ανάγκη παρακολούθησης εκείνων των ανθρώπων των οποίων η εγκεφαλική λειτουργία επηρεάζεται περισσότερο από τον Covid-19 για να δούμε πώς τα γνωστικά τους συμπτώματα συνεχίζουν να αναπτύσσονται ώστε να τους παρασχεθέι η αναγκαία υποστήριξη προς την ανάκαμψη», δήλωσε ο Τσίθαμ.

(Πηγή: Guardian)

Δημοφιλή