«Η αποδόμηση μιας «μαλ..ίας» χρειάζεται 10 φορές περισσότερη ενέργεια από την ανάρτησή της», δηλώνει ο Ματιέ Ρεμπό (Mathieu Rebeaud), ερευνητής του πανεπιστημίου της Λοζάνης, επαναλαμβάνοντας το συμπέρασμα μίας μελέτης της επιθεώρησης Science, που τόνιζε το 2018 ότι «τα ψέματα διασπείρονται ταχύτερα από την αλήθεια».
Το σχόλιο του Ρεμπό μπορεί να θεωρηθεί ακραίο ως προς τη διατύπωση, ωστόσο το μήνυμά του αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα που όλοι ζήσαμε και ζούμε, κινούμενοι στον αστερισμό του κορονοϊού.
Υπάρχουν οι θεωρίες συνωμοσίας, υπάρχει και η κοινή λογική. Ας ακούσουμε τον Ρεμπό και ας βαδίσουμε στο δρόμο της λογικής...
Ο κορονοϊός μοιάζει να εκλείπει πρόσκαιρα λόγω καιρικών συνθηκών, καθώς το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών, ωστόσο η επιδημία είναι εξαιρετικά πιθανό να επιστρέψει. Υπάρχει ήδη καταγεγραμμένη - και τηλεοπτικά - σχετική πρόβλεψη του Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς και αμέτρητες σχετικές προειδοποιήσεις από επιδημιολόγους και επιστήμονες ανά τον κόσμο.
Lockdown: Δύσκολα θα το ξαναζήσουμε
Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι εύκολα θα ξαναζήσουμε μία γενικευμένη απαγόρευση κυκλοφορίας, με τον τρόπο που αυτό συνέβη τους προηγούμενους μήνες.
Υπάρχουν δύο βασικά δεδομένα που έχουν ανατραπεί:
1. Η οικονομία - η ελληνική, αλλά και η παγκόσμια - δεν αντέχουν μία δεύτερη εξίσου σκληρή δοκιμασία, μέσα στο 2020. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοινό μυστικό του πλανήτη. Ο κόσμος πρέπει να «ανοίξει» επειγόντως, εάν θέλουμε να αποφύγουμε ανεξέλεγκτες ανθρωπιστικές κρίσεις και μία ύφεση που θα μπορούσε να γυρίσει πίσω δεκαετίες την ανθρωπότητα.
2. Η επιστημονική κοινότητα, η ιατρική και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο - και στην Ελλάδα - έχουν πλέον αποκομίσει εμπειρίες και διδάγματα από τον «α′ γύρο» της μάχης με αντίπαλο τον κορονοϊό. Υπάρχουν κομβικές λεπτομέρειες που αγνοούσαμε και τώρα γνωρίζουμε, σχετικά με την μεταδοτικότητα, τους τρόπους προφύλαξης και την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών μέσων. Υπάρχουν, επίσης, στατιστικές που είναι πολύτιμα εργαλεία για το μέλλον.
Εάν προκύψει επόμενο κύμα επιδημίας, αυτό θα αντιμετωπιστεί με βάση συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία δοκιμάστηκε ήδη. Θυμηθείτε τί συνέβη στη Λάρισα, όταν εντοπίστηκαν μαζεμένα κρούσματα κορονοϊού σε έναν οικισμό Ρομά. Η περιοχή αποκλείστηκε και τέθηκε ουσιαστικά ένα κομμάτι πληθυσμού σε καραντίνα, μέχρι να διαπιστωθεί η ακριβής έκταση του προβλήματος και να διασφαλιστεί ο έλεγχος των κρουσμάτων.
Καλά πληροφορημένες πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώνουν σε κατ′ ιδίαν συζητήσεις, ότι αυτό το μοντέλο θα χρησιμοποιηθεί και το φθινόπωρο. Θεωρείται επαρκής «συνταγή» και είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε εκ νέου απαγόρευση σε όλη την επικράτεια.
Η αυτοπροτασία ως όπλο για τη δημόσια υγεία
Το ταξίδι με ένα αεροπλάνο προβάλει αυτή τη στιγμή ως «αδύναμος κρίκος» στην αλυσίδα προστασίας της δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πράγματι περικλείει κινδύνους και παγίδες. Η ιδέα της απολύμανσης μίας ατράκτου, πριν από κάθε ταξίδι, είναι πρακτικά ανεφάρμοστη. Θα απαιτούσε ατελείωτες ώρες και αποτελεί ερώτημα εάν θα μπορούσε να εγγυηθεί κάποιος 100% για το αποτέλεσμα. Άπειρες επιφάνειες, άπειρα ανθρώπινα αγγίγματα...
Ένας Έλληνας επιδημιολόγος, εκ των μελών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, μου έδωσε πριν από μερικές ημέρες μία απλή συμβουλή, επιμένοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος οδηγός ασφάλειας - και για ένα ταξίδι με αεροπλάνο: Εσύ να συμπεριφέρεσαι σαν όλοι οι συνεπιβάτες σου να είναι φορείς. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και εκείνοι, ο καθένας ξεχωριστά. Αυτός είναι ο τρόπος να μείνουμε ασφαλείς και να μην πέσουμε στην παγίδα της χαλάρωσης. Η απολύμανση θα οδηγούσε στην χαλάρωση και η χαλάρωση οδηγεί σε νέα επιδημία. Τόσο απλό, τόσο αναγκαίο.
με πληροφορίες ΑΠΕ