Δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα, ούτε στρατό. Σοβαρότητα χρειαζόμαστε

Ορισμένοι από εμάς συμπεριφερόμαστε σαν άτακτοι μαθητές σε νηπιαγωγείο. Ας το ξεπεράσουμε.
Nηπιαγωγείο...
Nηπιαγωγείο...
Mint Images via Getty Images

Η ανέλπιστα συγκροτημένη εικόνα που βγάζει προς τα έξω αυτή την ώρα η Ελλάδα, συνιστά αναμφισβήτητα μία εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη. Η χώρα της χρεοκοπίας και των capital controls, η χώρα των ψεκασμένων και των μπαχαλάκηδων, η χώρα που πάτωσε σε πολλούς δείκτες επί μία δεκαετία και βάλε, τώρα τα καταφέρνει (καταρχήν) απέναντι στον κορονοϊό. Απέναντι στην άγνωστη πανδημία, όπου άλλοι θρηνούν και οργανωμένα συστήματα υγείας κλυδωνίζονται, εμείς όρθιοι.

Όχι για πάντα - και όχι χωρίς να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Ο καθένας από εμάς.

Υπάρχει η σπέκουλα, υπάρχει και το ρεπορτάζ. Πράγματι, στο τραπέζι έπεσαν κάποια στιγμή ιδέες και για επιπλέον μέτρα, ώστε να αποτραπούν ανεύθυνες συμπεριφορές. Το σκεπτικό είναι απλό: εφόσον η απαγόρευση κυκλοφορίας αποδίδει, είναι ανάγκη να κλείσουν όλα τα «παραθυράκια». Να μην ανοίγει εύκολα η πόρτα του σπιτιού για τον «άτακτο μαθητή», που επιμένει να συμπεριφέρεται όπως στο νηπιαγωγείο και αναζητεί κόλπο με στόχο να κάνει εκδρομή το Πάσχα.

Η σπέκουλα γύρω από τα «σκληρά μέτρα» και τον στρατό που θα βγει στους δρόμους πουλάει. Δυστυχώς, το ρεπορτάζ της HuffPost έρχεται να καταστρέψει όμως αυτή τη θαυμάσια ιστορία. Έχουμε και λέμε:

1. Δεν υπάρχει στο τραπέζι πακέτο άλλων μέτρων από αυτά που ήδη εφαρμόζονται. Υπάρχουν ιδέες για «αυστηροποίηση του πλαισίου».

2. Μία σκέψη που ίσως προχωρήσει άμεσα είναι ο προσδιορισμός της χρονικής διάρκειας που πρέπει να έχει η «έξοδος με SMS». Λογικά, θα τεθεί χρονικός προσδιορισμός μίας ώρας και μετά θα «λήγει» το SMS.

3. O Πέτσας το είπε ήδη στην τηλεόραση (ΣΚΑΪ): Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε οκτώ φορές την ημέρα στο σούπερ μάρκετ, αγοράζοντας ξεχωριστά ψωμί, τυρί, γάλα, χαρτί υγείας, μπέικιν πάουντερ για το κέικ και μπατονέτες για να καθαρίζουμε τα αυτιά. Ποτέ δεν γινόταν έτσι και αναγκαστικά θα πάμε σε μία έξοδο την ημέρα για σούπερ μάρκετ. Να το θεωρήσετε δεδομένο.

4. Το 150άρι πρόστιμο ίσως γίνει 300άρι. Πιθανόν όχι για την πρώτη παράβαση, αλλά για τους κατά σύστημα παραβάτες έχει λογική...

5. Στρατό στους δρόμους δεν νομίζω να δούμε, ούτε ενόψει Πάσχα. Πέρα από το «εφέ» που ίσως τρομάξει ορισμένους, δεν διαπιστώνεται κάποια χρησιμότητα.

Πρόστιμα για ενηλίκους, που συμπεριφέρονται εν μέσω πανδημίας σαν να μην τελείωσε ακόμη το νηπιαγωγείο.
Πρόστιμα για ενηλίκους, που συμπεριφέρονται εν μέσω πανδημίας σαν να μην τελείωσε ακόμη το νηπιαγωγείο.
Eurokinissi

Η σκέψη που κυριαρχεί αυτή την ώρα στο Μαξίμου είναι απλή: Κοινωνική υπευθυνότητα. Ο Μητσοτάκης το είπε με δικά του λόγια στη Βουλή, χρησιμοποιώντας την έκφραση «δύναμη της πειθούς». Η ουσία είναι αυτή: Δεν γίνεται να βασιστούμε σε απαγορεύσεις και παρελάσεις για να εφαρμόσουμε τα αυτονόητα. Πρέπει απλώς να σοβαρευτούμε. Όλοι μαζί κι ο καθένας χωριστά.

Η κοινωνία μας έχει να κερδίσει, αν καταφέρουμε να σταθούμε όρθιοι και να μετρήσουμε λιγότερους νεκρούς. Οι οικογένειές μας έχουν να κερδίσουν. Η οικονομία και ο τουρισμός μας θα έχουν αύριο να κερδίσουν, όταν θα αρχίσει η επόμενη, αδυσώπητη μάχη στην παγκόσμια οικονομία. Και είναι η δική μας ζωή που θα επανέλθει γρηγορότερα στην κανονικότητα, εάν περιοριστούν σύντομα τα κρούσματα και μείνει χαμηλά η «καμπύλη του τρόμου».

Οι σκανταλιές είναι χαριτωμένες στο νηπιαγωγείο. Ας κοιτάξουμε στα μάτια τα παιδιά μας και ας παραδειγματιστούμε από τα πραγματικά νήπια: Όταν τους λες στα σοβαρά «κράτησε το χέρι μου», το κρατάνε σφιχτά και καταλαβαίνουν ότι δεν είναι ώρα να απομακρυνθούν. Γιατί εκεί έξω υπάρχουν κίνδυνοι.

Δημοφιλή