Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Δημόπουλος, έδωσε στη Huffpost ξεκάθαρες και κατανοητές απαντήσεις για δύο από τα ερωτήματα που απασχολούν όλο και περισσότερο, σε σχέση με τις πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού Covid-19, καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Επί της ουσίας, όπως εξηγεί, η ζέστη και αύξηση της υγρασίας δεν επηρεάζουν τον ίδιο τον ιό, αλλά η αλλαγή της θερμοκρασίας και κυρίως της υγρασίας στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Σε συνέντευξή του στην Έμυ Λιβανίου και στο Special Edition της Huffpost, ο κύριος Δημόπουλος εξήγησε με ποιό τρόπο περιορίζεται γενικά η μεταδοτικότητα των ιών το καλοκαίρι, ενώ απαντά ευθέως και στην ερώτηση, εάν ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί την ώρα που κολυμπάμε στη θάλασσα, μέσω του νερού. Παράλληλα, απάντησε στο ερώτημα εάν μπορεί να κρύβει κινδύνους την εποχή της πανδημία η πισίνα.
Η έναρξη της θερινής περιόδου γεννά, πάντως, σειρά ερωτημάτων σχετικά με το κατά πόσον επηρεάζουν τον ιό ή τη μετάδοσή του οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες σταδιακά διαφοροποιούνται. Σε κάθε περίπτωση - και στην παραλία - οι αποστάσεις αποτελούν βασική συνθήκη ασφάλειας για όλους, ενώ ασφαλώς ο κορονοϊός θα μπορούσε να μας βρει...στην ξαπλώστρα, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα σε πολυσύχναστες παραλίες, όπου συχνά οι ξαπλώστρες είναι τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη.
Ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα μοιάζουν απλοϊκά, ωστόσο η έρευνα που έκανε η αμερικανική έκδοση της Huffpost οδήγησε σε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες - και συχνά μη αναμενόμενες - απαντήσεις...
Η έκθεση στον ήλιο δεν θα εξαλείψει τον κορονοϊό
Οι υψηλές θερμοκρασίες - ακόμη και αυτές άνω των 24 βαθμών - δεν έχουν επίδραση στον ιό.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιος μπορεί να μεταδοθεί ανεξάρτητα από το πόσο ηλιόλουστος ή ζεστός είναι ο καιρός. Χώρες με ζεστό καιρό ανέφεραν περιπτώσεις του COVID-19. Για να προστατευτούμε, φροντίζουμε να πλένουμε τα χέρια σας συχνά και προσεκτικά και αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη μας.
Ο COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί σε ζεστά και υγρά κλίματα
Το ερώτημα σχετικά με το αν υπάρχουν εποχές που επηρεάζουν τον κορονοϊό, θετιά ή αρνητικά, δεν έχει ακόμα απαντηθεί.
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, γνωρίζουμε πως ένας ιος επιβιώνει ευκολότερα στο κρύο παρά στην ζέστη.
Επειδή όμως ο COVID-19 είναι άγνωστος στην επιστημονική κοινότητα, για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, θα πρέπει να μπούμε στο καλοκαίρι και να δούμε πως θα αντιδράσει.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει ότι, «Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν μας επιτρέπει να μιλήσουμε με σιγουριά για το πως θα συμπεριφερθεί ο ιος τους καλοκαιρινούς μήνες. Η θερμοκρασία άλλωστε βασίζεται και στα υλικά οικοδομής της κάθε πόλης, το πώς είναι η ρυμοτομία της και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες».
Το κρύο δεν σκοτώνει τον κορονοϊό
Όπως με τις υψηλές θερμοκρασίες έτσι και με τις πολύ χαμηλές δεν έχουμε στοιχεία που να μας επιβεβαιώνουν ότι θα έχουν κάποια επίδραση στον κορονοϊό.
Όπως μας ενημερώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να μας κάνει να πιστεύουμε πως το κρύο μπορεί να σκοτώσει τον COVID-19 ή άλλες ασθένειες. Η θερμοκρασία του σώματος παραμένει συνήθως στους 36,6 βαθμούς, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό.
Η έκθεση σε έντονες θερμοκρασίες μέσω άλλων μεθόδων δεν θα εξαλείψει τον COVID-19
Τα στεγνωτήρια χεριών, το ζεστό ή παγωμένο μπάνιο, το σολάριουμ και άλλες παρόμοιες μέθοδοι πιθανότατα δεν θα αποτρέψουν από μόνα τους την μόλυνση από τον ιο.
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η απόπειρα αυτών των μεθόδων μπορεί να καταλήξει να είναι επιβλαβής. Για παράδειγμα, εξαιρετικά ζεστά ντους μπορεί να μας κάψουν και η υπεριώδης ακτινοβολία από τα σολάριουμ μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.
Επίσης το μπάνιο με οινόπνευμα ή χλωρίνη δεν έχει το παραμικρό αποτέλεσμα στην μάχη με τον κορονοϊό.
Εν κατακλείδι: Κρατάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας και ακολουθούμε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής
Η καλύτερη συμβουλή στην μάχη κατά του COVID-19 είναι αυτή που μας έχει δοθεί από την πρώτη μέρα.
Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας, καλύπτουμε το πρόσωπο μας με τον αγκώνα όταν φταρνιζόμαστε ή βήχουμε και βέβαια το σημαντικότερο όλων. #Μένουμε_Σπίτι.
Παράλληλα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, μας προτείνει την χρήση μάσκας όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού.
Οι αποστάσεις που πρέπει να κρατάμε μεταξύ μας και οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε, είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η εξάπλωση του ιού.
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.
Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.