Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πεθάνουν από κορονοϊό αν οι δυτικοί πολιτικοί ηγέτες «απορρίψουν την ευθύνη τους απέναντι στην υπόλοιπη ανθρωπότητα», δίνοντας προτεραιότητα στα πλάνα τους για ενισχυτικές δόσεις εμβολίου στους δικούς τους πληθυσμούς αντί να τις μοιραστούν, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης.
Ο καθηγητής Σερ Αντριου Πόλαρντ και ο διευθύνων σύμβουλος της Συμμαχίας Εμβολίων Gavi, Σεθ Μπέρκλεϊ, προειδοποιούν, μιλώντας στον Guardian, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες σε άλλες χώρες.
«Αυτή είναι μια στιγμή-κλειδί για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων», τόνισαν. «Η χορήγηση μιας τρίτης δόσης σε μεγάλη κλίμακα σε μια πλούσια χώρα θα έστελνε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις παντού. Αυτό θα απορροφούσε πολλές δόσεις εμβολίου από το σύστημα και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα πέθαιναν επειδή δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να λάβουν ούτε μία δόση. Εάν εκατομμύρια άνθρωποι λάβουν μια αναμνηστική δόση, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ισχυρή επιστημονική σύσταση, θα μείνει στην ιστορία η στιγμή κατά την οποία οι πολιτικοί ηγέτες αποφάσισαν να απορρίψουν την ευθύνη τους απέναντι στην υπόλοιπη ανθρωπότητα στη μεγαλύτερη κρίση της ζωής μας», υπογραμμίζουν.
Την Τρίτη, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, είπε ότι υπάρχουν σχέδια για να χορηγηθεί μια τρίτη δόση σε όλους τους πολίτες της χώρας άνω των 50 ετών, την ίδια στιγμή που θα κάνουν και το εμβόλιο κατά το της γρίπης.
Αλλά ο καθηγητής Ανταμ Φιν, ο οποίος συμμετέχει στη Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), η οποία συμβουλεύει την βρετανική κυβέρνηση, είπε ότι μια τέτοια μαζική διάθεση μπορεί να μην είναι απαραίτητη, καθώς πιθανότατα θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις μόνο για την προστασία ενός μικρού αριθμού πιο ευάλωτων ατόμων.
Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ισραήλ σχεδιάζουν, ή ήδη έχουν ξεκινήσει να χορηγούν, ενισχυτικές δόσεις σε ηλικιωμένους πολίτες, αν και τα κριτήρια χορήγησης διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα.
Ο Ελληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, πρόσφατα είπε ότι το εθνικό σύστημα Υγείας είναι έτοιμο επιχειρησιακά για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου ακόμη και εντός Σεπτεμβρίου, εφόσον η Επιτροπή δώσει το «πράσινο φως».
Ολα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι ένα φρένο στις αναμνηστικές δόσεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα συμβάλει στη μείωση της δραστικής ανισότητας που καταγράφεται στη διανομή εμβολίων μεταξύ πλούσιων και φτωχών εθνών. Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν, από την πλευρά τους, ότι δεν θα λάβουν υπόψη το κάλεσμα του ΠΟΥ, χαρακτηρίζοντάς το ως «εσφαλμένη επιλογή».
Αλλά οι Πόλαρντ και Μπέρκλεϊ επιμένουν ότι ενώ τα εμβόλια έχουν φέρει την ελπίδα και πιθανότατα θα σώσουν εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, χιλιάδες εξακολουθούν να πεθαίνουν από τον κορονοϊό κάθε εβδομάδα και πολλές χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση, με τα νοσοκομεία τους να κατακλύζονται.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θα πεθάνουν από Covid φέτος θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχαμε κινηθεί σωστά», λένε. «Ο εμβολιασμός εκείνων που κινδυνεύουν παντού είναι προς το δικό μας συμφέρον. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγών και να μειώσει την πίεση στα συστήματα υγείας, να ανοίξει τα ταξίδια, να αναζωογονήσει την παγκόσμια οικονομία και να αυξήσει τη διεθνή εξουσία των πολιτικών που είναι έτοιμοι να αναλάβουν μια τέτοια ηθική ηγεσία».
Τονίζουν, επίσης, ότι το επίπεδο των αντισωμάτων ή των Τ-κυττάρων που απαιτείται για να γλιτώσουν τους ανθρώπους από βαριά νόσηση δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί. Σε αντίθεση με το εμβόλιο για τον κίτρινο πυρετό, το οποίο παρέχει ισόβια προστασία με μία δόση, το εμβόλιο της γρίπης χορηγείται ετησίως. Κάπου ενδιάμεσα βρίσκεται το εμβόλιο του τετάνου, το οποίο απαιτεί πέντε έως έξι δόσεις για δια βίου προστασία. Οι Πόλαρντ και Μπέρκλεϊ διευκρινίζουν ότι δεν είναι σαφές πού βρίσκεται το φάσμα του εμβολίου κατά της Covid, αλλά - μέχρι στιγμής - είναι σαφές ότι προσφέρει προστασία από σοβαρή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης αυτής που προκαλείται από τις κύριες μεταλλάξεις του ιού.
«Το επίκεντρο της πολιτικής εμβολιασμού δεν μπορεί να είναι η διατήρηση πολύ υψηλών επιπέδων αντισωμάτων για την πρόληψη ήπιων λοιμώξεων», επισημαίνουν.
«Αν επικεντρωθούμε μόνο στα επίπεδα αντισωμάτων, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στον εμβολιασμό όλων επανειλημμένα για να αντιμετωπίσουμε έναν ιό που συνεχίζει να μεταλλάσσεται. Ο σκοπός του εμβολιασμού δεν είναι να εμποδίσει τους ανθρώπους να προσβληθούν από ήπιες λοιμώξεις. Είναι για να αποφευχθεί η νοσηλεία και ο θάνατος» εξηγούν.
Και προσθέτουν ότι για εκείνους που δεν ανταποκρίνονται καλά στα εμβόλια - μια ομάδα ατόμων για τους οποίους κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση - «περισσότερες δόσεις δεν θα βοηθήσουν».
«Δεδομένου ότι έχουμε την πολυτέλεια δύο δόσεων που εξασφαλίζουν αρκετό χρόνο υπέρ μας, δεν πρέπει να βιαζόμαστε να ενισχύσουμε εκατομμύρια ανθρώπους με μια τρίτη δόση, ενώ ο χρόνος τελειώνει για εκείνους που δεν έχουν καμία. Πρώτα οι πρώτες δόσεις. Είναι τόσο απλό» καταλήγουν.
(Με πληροφορίες από Guardian).