Για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας Covid-19 προετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας και ο κρατικός μηχανισμός γενικότερα, όπως φάνηκε από την πρωινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.
Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.
Στην Πάτρα ο Μ. Χρυσοχοΐδης
Εκτάκτως στην Πάτρα, που συμπεριλαμβάνεται στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, μετέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου,για προεδρεύσουν σε ευρεία σύσκεψη, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με αντικείμενο την άμεση ενίσχυση και εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, λόγω της ανησυχητικής έντονης αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφεται στην πόλη. Υπενθυμίζεται πως στην Πάτρα έχει παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων αλλά και μεγάλη διασπορά στην παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας που οφείλεται σε μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού από τη Βρετανία.
Ανοικτό το ενδεχόμενο καθολικού lockdown- ανησυχία για τα νέα στελέχη
Ανοικτό άφησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το ενδεχόμενο καθολικού lockdown για να σπάσει η πανδημία εφόσον δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, ενώ τόνισε πως όλα είναι στο τραπέζι.
Όπως ανέφερε δυστυχώς τώρα πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο. «Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ- από την Κρήτη μέχρι και την βόρεια Ελλάδα. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις ο ίδιος είπε πως δυστυχώς ειδικά για την νοτιαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά.« Όχι καθόλου αλλά πολύ λιγότερο» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σύψας τόνισε πως στην Ελλάδα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer προς το παρόν και υπάρχουν μελέτες – όχι πεδίου αλλά εργαστηριακές – που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό ακόμα και με τις μεταλλάξεις. Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει ήδη νοσήσει με τον κανονικό κορωνοιο να ξανανοσήσουν με κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις δήλωσε πως δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα και ο ιός να παρακάμψει την προηγούμενη ανοσία. «στην περίπτωση αυτή είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό. Ξαναγυρνάμε πάλι στην εποχή της Γουχάν. Δηλαδή έχουμε ένα καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό» σημείωσε. Υπενθυμίζεται πως κρούσμα του νοτιοαφρικανικού στελέχους εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα κρούσματα του βρετανικού στελέχους στη χώρα μας ξεπερνούν τα 170.
Στο ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως «πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα» και προσθέτοντας πως λαμβάνουμε προληπτικά μετρά προσπαθώντας να προλάβουμε το ολικό lockdown, αλλά αν δεν τα καταφέρουμε δε θα διστάσουμε».