Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να παραταθούν τα μέτρα για τον κορονοϊό, ώστε να υπάρξει καλύτερη αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας, είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Η διευρυμένη επιτροπή των ειδικών συνέρχεται σήμερα Τετάρτη για την τακτική της σύσκεψη, ώστε να εισηγηθεί τι θα γίνει σε σχέση με την παράταση των μέτρων, που είναι κανονικά σε ισχύ μέχρι τις 24 του μήνα.
«Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Φαίνεται ότι η κορύφωση της Όμικρον έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όμως η υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Δέλτα. Δηλαδή ενώ στην κοινότητα η Όμικρον είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από Δέλτα που αρρώστησαν στις γιορτές συνεπώς είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, να υπάρξει παράταση των μέτρων. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα αν αποφασιστεί παράταση θα είναι για μια εβδομάδα» είπε ο κ. Πλεύρης.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες σε ποσοστό 70% από ασθενείς που προσβλήθηκαν από την παραλλαγή Δέλτα την περίοδο των εορτών. Η παραλλαγή Όμικρον που κυριαρχεί δίνει πιο ήπια νόσηση, όμως η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία δεν θα αρχίσει να φαίνεται προτού περάσουν δύο βδομάδες από τώρα, και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν, με αυτόν τον ρυθμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
O καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε, σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων, ότι η επιτροπή θα αναλύσει τα δεδομένα και θα κάνει τις εισηγήσεις της, ωστόσο τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν αποφασίζει η επιτροπή αλλά ο ιός και η επιδημιολογία του». Τόνισε ακόμα ότι η πανδημία θα τελειώσει όταν ανοσοποιηθεί όλος ο πληθυσμός και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι να πάμε σε αυτή την κατάσταση με όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα.
Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας εμφανίστηκε στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε πως από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων: «Από αυτή την εβδομάδα και ύστερα πιστεύω ότι θα επιπεδωθούν τα κρούσματα. Μπορεί να έχουμε κρούσματα που είναι κατά 30% περισσότερα, ίσως και 40%, επομένως δεν αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε σίγουρα την επιπέδωση της καμπύλης και θα έχουμε την αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες στα κρούσματα», είπε ο κ. Τζανάκης.
Ο καθηγητής τόνισε πως σε όλες τις χώρες όπου υπήρξε η Όμικρον η αποκλιμάκωση ήταν ταχεία, αλλά κάθε χώρα αποτελεί κι από ένα γρίφο. Ωστόσο, η Όμικρον έχει στείλει νοσηλείες σε νοσοκομεία: υπολογίζεται ότι το 50% των συνολικών νοσηλειών σχετίζεται με την Όμικρον, ενώ το 90% όσων νοσούν με τη μετάλλαξη είναι ανεμβολίαστοι.