Σε οδό προσεκτικής «επιστροφής στην κανονικότητα» βρίσκεται η χώρα ως προς την πανδημία, με την καθημερινότητα των εμβολιασμένων να αλλάζει, δεδομένων των νέων μέτρων που επιτρέπουν την ελεύθερη κίνηση χωρίς της χρήση μάσκας σε χώρους εστίασης και διασκέδασης που είναι μόνο για εμβολιασμένους.
Στους μεικτούς χώρους , δηλαδή σε χώρους όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, η χρήση μάσκας παραμένει ως κύριο μέτρο προφύλαξης από τον κορονοϊό για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και οι τελευταίοι για να μπαίνουν σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα. Τα μέτρα που ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου θα ισχύσουν για 15 ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθούν.
Επίσης, σημειώνεται πως σε μεγαλύτερη ελευθερία θα βρίσκονται οι πολίτες περιοχών που είναι στο «κόκκινο», όσον αφορά το επιδημιολογικό τους φορτίο.
Οι περιοχές αυτές πλέον δεν θα μπαίνουν σε μίνι lockdown, αλλά απλώς θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ώστε οι κάτοικοί τους να είναι πιο προσεκτικοί και να τηρούν πιο σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση αντισηπτικού και μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός αλλά και στους μικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Ας σημειωθεί πως και στις «κόκκινες» περιοχές οι εσωτερικοί χώροι εστίασης και διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους, θα λειτουργούν σε πλήρες καθεστώς ελευθερίας για τους εμβολιασμένους πελάτες τους. Επίσης δεν θα υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών. Σε όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, το προσωπικό θα πρέπει να είναι είτε εμβολιασμένο είτε να κάνει τα απαραίτητα rapid test που ήδη προβλέπονται και σε κάθε περίπτωση να φορά μάσκα.
Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς
Ειδικοί πάντως διευκρινίζουν πως δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα της απαλλαγής από τις μάσκες και ότι τα μέτρα αφορούν μόνο χώρους εστίασης και διασκέδασης και όχι λοιπές δραστηριότητες σε άλλους μεικτούς χώρους με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους όπως τα μέσα μεταφοράς, τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας όπως σινεμά, συναυλίες και θέατρα, τις δημόσιες υπηρεσίες κ.α.
Για «γολγοθά» των υγειονομικών έκανε λόγο από πλευράς του ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως υπάρχει μεγάλη πίεση στις μονάδες λόγω των ανεμβολίαστων ασθενών. «Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, έχουμε βαριά αρρώστους στις μονάδες», πρόσθεσε.
Παράλληλα έκανε έκκληση ώστε παρελάσεις και θρησκευτικές εορτές, να πραγματοποιηθούν υπό ισχύ πολύ αυστηρών μέτρων, ενώ μάλιστα είπε πως αν είναι τόσο μεγάλη η πίεση τότε να απαγορευτεί η παρουσία κόσμου σε αυτές.
Υπογράμμισε ότι ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος και ότι χρειάζονται πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. «Δεν μπορεί να δεχθεί άλλη πίεση το ΕΣΥ, όλοι πρέπει να συμβάλουμε σε αυτό», πρόσθεσε.
Από πλευράς του, μιλώντας στο Mega, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, προειδοποίησε πως «δυστυχώς προκύπτει ένα κλίμα να θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα ενώ δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Πιστεύω ότι δίνουμε λάθος μήνυμα. Πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα προστασίας. Με προβληματίζει η άρση των μέτρων, γιατί δεν νομίζω ότι θα έχουμε τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ισχύσουν όπως πρέπει τα μέτρα ελευθερίας». Επίσης, αναφερόμενος στις παρελάσεις είπε πως «αυτός ο χειμώνας ίσως είναι ο τελευταίος δύσκολος χειμώνας. Εγώ θα ήθελα μια αυξημένη επιφυλακή σε ό,τι αφορά αυτό το χειμώνα. Στη Θεσσαλονίκη δίνουμε λάθος μήνυμα. Οι παρελάσεις θα δημιουργήσουν πρόβλημα».
Σημειώνεται πως, όπως ανακοινώθηκε, η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση για τα άτομα άνω των 50 ετών, για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Α και για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Β (με δεδομένο ότι έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες από τη διενέργεια της δεύτερης δόσης) ανοίγει την Κυριακή, τις απογευματινές ώρες. Η ομάδα αυτή υπολογίζεται στην πρώτη της φάση γύρω στα 100.000 άτομα.
Θεσσαλονίκη: Διακυμάνσεις του ιικού φορτίου των λυμάτων, σε υψηλότερο επίπεδο
Στο μεταξύ, οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ ως προς τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα υποδεικνύουν διακυμάνσεις γύρω από ένα υψηλότερο, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, επίπεδο συγκέντρωσης ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 06/10 και της Πέμπτης 07/10 είναι:
-Σταθερή (+2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 04/10 και της Τρίτης 05/10.
-Αυξημένη (+18%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 29/09 και Πέμπτης 30/09.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, ΣΚΑΪ